Húsvétváró sütemények
hirdetés
Nemsokára itt a húsvét, amikor is mindenki terülj-terülj asztalkámmal várja a családtagokat, a rokonságot, a locsolókat. Ilyenkor mindig jó, ha van egy-két finom sütemény is az asztalon. Ezeket az édességeket garantáltan hamar el fogják pusztítani a tányérról vendégeid!
Részeges Izidor szelet
hirdetés
Hozzávalók egy kb. 25×40 cm-es tepsihez: 6 db tojás, 12 dkg darált dió, 6 dkg liszt, 22 dkg vaj, 1/2 csomag sütőpor, 2 dkg kakaó. A diókrémhez kell 20 dkg darált dió, 1,5 dl rum vagy rumaroma ízlés szerint, 6 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor. A kakaós krémhez 25 dkg vaj, 10 dkg cukor, valamint 5 dkg kakaópor szükséges. A díszítéshez jól jön 10 dkg tortabevonó csoki és 5 dkg töltött csokoládé (nugátkrémes).
A tésztához keverjük ki a szétválasztott tojások sárgáját a vajjal és a cukorral. Dolgozzuk bele a sütőporral, a dióval és a kakaóporral elkevert lisztet, majd forgassuk bele a tojásfehérjéből vert habot. Simítsuk a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig. Pihentessük a tepsiben, majd teljesen hűtsük ki egy tálcán. Keverjük simára a diókrém hozzávalóit, és kenjük meg vele a tésztát. Keverjük ki a vajat a porcukorral és a kakaóporral. Oszlassuk el a diókrémen a kakaós krémen, és tegyük hűtőbe. Olvasszuk fel a tortabevonó 2/3 részét és a nugátos csokoládét, majd kenjük a süteményre. A megolvasztott többi bevonót töltsük nyomózsákba, és díszítsük vele a süteményt.
Kókuszos-csokikrémes szelet
Hozzávalók a piskótához: 6 db tojás, 30 dkg cukor, 0,5 dl étolaj, 2 dl tej (langyos), 36 dkg liszt, 1 csomag sütőpor. A kakaós piskótához szükséges 3 db tojás, 15 dkg cukor, 0,3 dl étolaj, 1 dl tej (langyos), 16 dkg liszt, 2 dkg cukrozatlan kakaópor és 3 g sütőpor. A párizsi krémhez legyen készenlétben 2 dl tejszín, 20 dkg cukor, 5 dkg cukrozatlan kakaópor, 20 dkg margarin, a kókuszkrémhez pedig 1 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 4 dl tej, 15 dkg margarin, illetve 2 evőkanál kókuszreszelék. A tetejére 15 dkg tortabevonó csokoládé, 2-3 evőkanál étolaj, valamint 3 evőkanál kókuszreszelék kell majd.
A párizsi krémhez a cukrot a tejszínnel felforraljuk, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kakaóport, majd visszatesszük, és állandó kevergetés mellett hozzáadunk 5 dkg margarint, újra felforraljuk. Ha kihűlt, pár órára a hűtőbe tesszük, majd kikeverjük, és hozzáadjuk a többi kihabosított margarint. A kókuszos krémhez a pudingport a tejben a cukorral megfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kihabosított margarint és a kókuszreszeléket. A piskótalapokhoz a tojásfehérjét 12 dkg cukorral habbá verjük. A tojássárgát a többi cukorral, a tejjel, az olajjal kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, végül a fehérjehabot. 2 lapot sütünk belőle. A kakaós lapot is hasonlóképpen készítjük el, és abból 1 lapot sütünk. Megtöltjük a lapokat úgy, hogy az egyik piskótalapot megkenjük a párizsi krémmel, erre jön a kakaós lap, ezt megkenjük a kókuszkrémmel, és legfelülre megint egy piskótalapot teszünk. 4-5 órára betesszük a hűtőbe, majd bevonjuk az olajjal felmelegített csokival, és megszórjuk kókuszreszelékkel. Felszeletelve kínáljuk.
Képek: nlcafe.hu, ketkes.com