Így készíthetsz tojás nélküli karamellás almás pitét
hirdetés
Nehéz, de nem lehetetlen tojás nélkül finom tésztát készíteni. Most azoknak próbálunk meg kedvezni, akik kénytelenek nélkülözni étrendjükből a tojást, mert allergiásak rá. Mégpedig karamellás almás pitét fogunk készíteni.
Hozzávalók:
hirdetés
tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg ricotta ( A sajtkészítés során megmaradt savóból készített fehér massza)
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanálnyi sütőpor
töltelékhez:
- 3- 4 darab alma
- 1 dl víz
- 2 dkg vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 teáskanál vanília ízű pudingpor
- cukor
- fahéj
karamellhez:
- 4 evőkanál cukor
- 4 dkg vaj
- 1-2 dl tejszín
Elkészítés:
- A tésztához a vajat vagy a margarint a cukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a ricottát. Elkeverjük a lisztet a sütőporral és beletesszük, majd összegyúrjuk tésztává. 1 órát a hűtőben letakarva pihentetjük.
- Meghámozzuk a töltelékhez az almákat, majd felszeleteljük kockákra azokat. Egy kis vajon megpároljuk és felöntjük a borral, a vízzel. Cukorral és fahéjjal izesítjük, ki hogyan szereti. Kikeverjük a pudingport kevés vízzel, hogy jó sima legyen és hozzáadjuk. Amikor ez összerottyan levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.
- Kivesszük a tésztát a hűtőből és ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd piteformába vagy egy megfelelő tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy annak az oldalát is befedje. valamennyi tésztát hagyni kell felülre. Rátesszük a tölteléket. A maradék tésztát csíkokra vágjuk és rácsot készítve belőlük rárakjuk a töltelék tetejére.
- Az egészet sütőben aranysárgára sütjük. Ez lassú lángon történjen, s kb 45 percet vesz igénybe.
- A cukrot olvasszuk fel a vajjal, s barnítsuk meg! Ezután öntsük bele a tejszínt! ha a pite kihűl, vágjuk szeletekre és locsoljuk meg a karamellel!
A leírt hozzávalók mennyisége alapján az adag úgy 8- 10 főre elegendő, abban az esetben, ha be tudnak telni vele.