Így készül a bolognai palacsintatorta
hirdetés
Aki szereti a palacsintát és a bolognait egyaránt, annak most itt a lehetőség egy különleges kombinációhoz: készíthet bolognai palacsintatortát.
Hozzávalók:
hirdetés
- 12 db sós ízű palacsintatészta, melyet a szokásos módon készítsünk el, ahogyan a palacsintát szoktuk!
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 3 darb paradicsom, lehetőleg nagyobbak
- 1 dl paradicsomlé
- 1 dl ketchup
- 1 evőkanál oregánó
- 1/2 kávéskanál zsálya
- bazsalikom
- rozmaring
- só
- bors
- sajt
- 1,5 dl víz
Elkészítés:
- A hagymát pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra! Ezután kellő mennyiségű zsiradékon pirítsuk meg és adjuk hozzá a darált sertéshúst! Amikor a hús kifehéredik, párc perc az egész, öntsük fel a vízzel!
- Reszeljük le a zöldségeket sajtreszelőn, majd adjuk hozzá a húshoz! Kockázzuk fel a paradicsomokat és tegyük bele azokat is! Ugyanígy csináljunk a fokhagymával!
- Jöhetnek a fűszerek: az oregánó, a zsálya, a bazsalikom és a rozmaring, valamint a só és a bors. E két utóbbit mindenkinek a saját ízlése szerint kell adagolni.
- Öntsük hozzá a paradicsomlevet és fedő alatt kb. 1 óra alatt főzzük puhára az egészet! A vége felé adjuk hozzá a ketchupot is! Kevergessük, míg jó sűrű nem lesz az egész! Közben vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat, mert úgymond köpködni szokott a sűrűsödő ragu!
- Egy kerek tűzálló tálat vegyünk elő! Vajazzuk ki és kezdhetjük egymásra rétegezni az anyagokat: alulra tegyünk egy palacsintát, majd kenjük meg a raguval és szórjunk rá reszelt sajtot! Ezután ismételjük meg az egész műveletet, de legfelülre palacsinta tészta kerüljön! A tetejére tehetünk rá felkarikázott paradicsomot, de az is elég, ha csak megszórjuk sajttal és egy kevéske oregánóval.
- Ezután előmelegített sütőben közepes lángon kb. 30 percen át süssük! Ha a tetején a sajt megpirosodik, akkor kész a bolognai palacsintatorta.
Ezzel a menüvel úgy 8 fő lakhat jól. Kicsit időigényes elkészíteni, de miért bánnánk ezt, hisz finom.