hirdetés

Partnereink

Íme 5 gasztrotipp, ami átmelegíti tested, lelked

hirdetés

Íme 5 gasztrotipp, ami átmelegíti tested, lelked

Az ősz megérkeztével, a ködös, esős napok során nincs is jobb lélekmelengető, mint egy forró, gyümölcsös pite, egy nagy csésze, gőzölgő forrócsoki vagy egy ízletes leves.

Most összegyűjtöttünk 5 fantasztikus receptet, melyek tökéletesen illeszkednek az évszak hangulatához, messzire űzik a depressziót és garantáltan átmelegítik testünket és lelkünket.

hirdetés

Vanilla chai – Egzotikus és forró kortyolnivaló

Egy kisebb edényben melegítsünk fel 50 ml vizet, amihez adjunk 5 kardamommagot, 2 szegfűszeget, 1 csillagánizst, 1 fahéjrudat és 1 teáskanálnyi reszelt gyömbért. A víz felforrása után vegyük le a keveréket a tűzről, adjunk hozzá egy fekete tea filtert és 100 ml szójatejet. Tegyünk rá fedőt, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le és csészében tálaljuk a hűvös őszi estékre tökéletes, egzotikus teafélét.

Fahéjas almáspite – Az amerikai klasszikus

360 g kockázott vajat dolgozzunk össze 500 g liszttel, 1 tojássárgájával, fél teáskanálnyi sóval és 120 g cukorral. A vaj maradjon darabos, ne olvadjon el. Adjunk a tésztához 60 ml hideg vizet, majd dolgozzuk további 2 percig, ezután tekerjük folpackba és 1 órát pihentessük hűtőben. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a két részre osztott tésztát nyújtsuk lisztes felületen nagyobbra, mint a piteforma. A kinyújtott tészták közül az egyiket lisztezzük be mindkét oldalán, majd helyezzük a formába, nyomkodjuk le a széleit. A túllógó részeket vágjuk le. A tészta tetejére helyezzünk sütőpapírt és töltsük meg száraz babbal. Tegyük az alapot a sütőbe 10 percre. Hámozzunk meg, csumázzunk ki és negyedeljünk fel 8 almát. A negyedeket ezután vágjuk vékony szeletekre.  Egy tálban keverjük össze az almát egy fél citrom levével, egy fél teáskanálnyi őrölt fahéjjal, egy fél kávéskanálnyi őrölt szerecsendióval, 2 evőkanálnyi liszttel, 50 g cukorral és 100 g barna cukorral. A sütőből kivett alapról távolítsuk el a papírt és a babot, majd töltsük meg az almás keverékkel. 40 g vajat tegyük az alma tetejére. A tészta másik, még nyers felével fedjük le a pitét, középen vágjuk egy kis lyukat. 1 teáskanálnyi vizet keverjünk össze egy tojásfehérjével, majd kenjünk meg a pite tetejét. Tegyük sütőbe a pitét, 180 fokon 50-55 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje. Melegen a legfinomabb, de a forró gyümölcsös szószok, lekvárok vagy a gőzölgő almacider is jól illik hozzá.

Chilis-gyömbéres Hokkaido sütőtökkrémleves – Forró leves hideg napokra

3 kisebb hagymát, 25 g gyömbért és egy chilit vágjunk apróra. Egy közepes méretű Hokkaido tököt vágjuk félbe, kanállal szedjük ki a magokat, majd vágjuk kockára a tököt. Olajon pirítsuk meg a hagymát, a gyömbért és a chilit, majd ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, sót, borsot. Öntsünk 100 ml fehérbort és 600 ml zöldségalaplevet az edénybe, majd lefedve főzzük alacsony fokozaton 20-25 percig. 200 ml kókusztej hozzáadása után főzzük további 5-6 percig. Vegyük le a tűzhelyről és botmixer segítségével pürésítsük az ízletes őszi levest.

Klasszikus forrócsoki tejszínhabbal és macaronnal – Az édes gyerekkor íze

Aprítsunk fel 100 g étcsokit. Közben egy edényben közepes hőfokon melegítsünk fel 600 ml tejet, amihez adjunk hozzá 2 csillagánizst és négy szegfűszeget egy teatojásban. Ezután adjuk hozzá a csokit és kevergessük, amíg el nem olvad a csokoládé. Hagyjuk melegedni 5-10 percet folyamatos kevergetés mellett. Habverővel verjünk fel 100 ml habtejszínt. Vegyük ki a teatojást a forró csokiból, melyet öntsünk csészékbe. A csoki tetejére halmozzuk a tejszínt, majd Be My Macaron macaronnal tálaljuk. A csokis macaron illik hozzá a legjobban, de a gyümölcsös ízek – például az erdei gyümölcs vagy a narancs - is jó választásnak bizonyulhatnak.

Fűszeres-répás körteleves - Őszi különlegesség

Hámozzunk meg és kockázzunk fel 400 g répát. Ezután hámozzunk meg, csumázzunk ki és kockázzunk fel 3 nagyobb körtét. Egy teáskanálnyi vajat olvasszunk fel egy edényben, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi cukrot. Adjuk hozzá a répát és a körtét, majd karamellizáljuk pár percig. Öntsünk 700 ml vizet az edény tartalmához, egy csipet sóval és borssal ízesítsük a keveréket, majd egy botmixerrel pürésítsük a levest. 15-20 percig főzzük közepes lángon, majd alapos kevergetés mellett adjunk hozzá 150 ml tejfölt. Pirított magvakkal, melegen tálaljuk a pikáns, elsőre talán kissé szokatlan ízvilágú, őszi levest!

A fenti finomságok forrón a legízletesebbek, de a felhasznált fűszerek a vérkeringést is serkentik, így átmelegítve minket a hidegebb napokon. Ebédre, vacsorára vagy akár piknikhez, őszi sétákhoz is ideálisak, de az biztos, hogy a forró csészét szorongatva a kinti hideg nem is tűnik majd olyan szomorkásnak.

fottó: Getty Images

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.12.

Ma Jónás, Renátó napja van.

Milyen élményre vágynak a magyarok?

Vannak emberek, akik egy hétköznap esti családi társasjátékot pont annyira képesek élvezni, mint amekkora élményt másoknak egy baráti társaságban felf...

  • 2019-11-12 11:45
Orosz Cirkusz a Jégen!

December 15-én dupla előadással érkezik hazánkba a BOK Sportcsarnokba a világ első jégcirkusza, hogy egy lenyűgöző jégshow keretében éljük át a legsze...

  • 2019-11-12 09:41
Most igazán örülhetnek a Gorillaz rajongók!

Az 1998-ban alakult Gorillaz igazi rekorder a maga nemében, a brit csapat első lemeze hétmillió példányban kelt el, ezzel a teljesítményével pedig bek...

  • 2019-11-10 16:02
Megint valami új, ami elsőként jelent meg Magyarországon

Magyarországon elsőként az MKB Banknál igényelhető Mastercard World Elite bankkártya. Az új plasztik kifejezetten a magyarországi prémium célcsoportra...

  • 2019-11-10 12:26
Boccherini, Bach, Mozart, Vivaldi és Haydn művei csendülnek fel

A népszerű Zenemánia sorozat bevezetés a zene világába, kötetlen, beszélgetős hangversenyek formájában. Ebben az évadban a zene sokszínűsége a fő téma...

  • 2019-11-10 10:42

hirdetés

A legtöbbet a digitális hirdetésekre költenek Közép- és Kelet-Európában

A gazdasági jólétnek és a digitális fejlődésnek köszönhetően 2018 során a reklámipari kiadások értéke elérte a nettó 13,8 milliárd eurót, vagyis a hir...

  • 2019-11-10 08:55
Ismerjük meg jobban, mi is az a pak-choi?

Sokan keresik, kutatják az új ételeket, az egzotikus hozzávalókat, a trendek pedig mindig feldobnak ilyen újdonságokat, ebbe a kategóriába sorolható a...

  • 2019-11-07 17:04
Éveket fiatalodtak a nyugdíjas négylábúak

A Vigyél Haza Alapítvány legújabb aktivitásában olyan idős kutyákat fiatalítanak meg, akik koruk miatt kifejezetten nehezen találnak otthonra, sokszor...

  • 2019-11-07 15:04
Nettó 4 millió forintból újultak meg iskolai tornatermek

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskola és a Miskolci Herman Ottó Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csatlakozhatott idén a ...

  • 2019-11-07 13:25
Nevetésterápia a Fogadóórán

Most pénteken, november 8-án 21:00-kor zárul a Comedy Club őszi évada. A népszerű műsorfolyam utolsó őszi adásában a kedvelt középiskolai tanár és pro...

  • 2019-11-07 11:59

Minden cikk

hirdetés

hirdetés