hirdetés

Partnereink

Ínycsiklandozó hagymalekvár mindenkinek

hirdetés

Ínycsiklandozó hagymalekvár mindenkinek

A vörös hagymáról valószínűleg nem mindenkinek a lekvár jut eszébe, azonban aki egyszer kóstolta a hagymalekvárt, az biztosan egy életre megszereti. A különleges édes, fűszeres íz nagyon jól illik a sültekhez, de nagyon kiadós reggeli lehet belőle pirítósra kenve. Hátránya, hogy igen időigényes az elkészítése, és amint az ismeretes a hagyma illata elég markáns, ezért jó, ha a szellőztetésről is gondoskodunk.

A lila hagyma világszerte nagy népszerűségnek örvend és gyógyhatásáról regéket zengenek. Sokan nem is gondolnák, mennyi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz ez a növény, s emellett még baktérium- és vírusölő hatású illóolajokban is gazdag, ezért jól alkalmazható fertőzés, influenza, és más gyulladással járó betegség esetén. Nem utolsó sorban pedig nagyon finom. Készítsük el együtt, ezt a rendhagyó lekvárt, hogy többet fogyasszunk ebből az egészséges zöldségből. A befőttes üvegek nem csak kamránk méltó díszei lesznek, ajándéknak is kiváló. A hozzávalókat beszerezni nagyon egyszerű.

hirdetés

Nem lesz másra szükségünk, mint 2 kg lila hagymára, 2dl olajra, 4 evőkanál barna cukorra, 3 evőkanál balzsamecetre, sóra, borsra, vagy akár fahéjra, ízlés szerint. Az elkészítés, amint azt már említettem nem annyira nehéz, mint inkább időigényes, ezért a türelmetlenebbek inkább hozzá se kezdjenek. Egy jó könyv társaságában azonban gyorsan eltelik az a 2-3 óra, és higgyék el, megéri. Az előkészületek nem vesznek sok időt igénybe, hiszen csak a hagymát kell megpucolni és ízlés szerinti formába felszeletelni. Vághatjuk karikára, kockára, ízlés szerint. Az olajat és a cukrot helyezzük előbb az edénybe, így megfuttatjuk kicsit a cukrot.

A karamellszerű cukorra rádobjuk a lila hagymát és főzni kezdjük. Nem szükséges lefedni, de javallott jól megforgatni a cukros olajban. Nem kell folyamatosan kevergetni, ezért más tevékenységekkel is leköthetjük az időnket, s időnként megkeverni a rotyogó finomságot. Ez idő alatt akár a befőttes üvegeket is kiforrázhatjuk, esetleg díszíthetjük. Lekuporodhatunk a kedvenc könyv mellé, vagy akár karácsonyi díszeket is készíthetünk a ránk szakadt időben. A hagyma akkor készül el, amikor szinte teljesen karamelizálódott.

A kész lekvár barnás, sötétlilás színű, szemet gyönyörködtető, a levét is szinte teljesen lefőtte. Amikor már megfelelő állagú a lekvárunk, akkor ideje a fűszerezésnek is. Borssal, sóval ízesítjük, a balzsamecet pedig utánozhatatlan ízt kölcsönöz neki. A fűszerezés természetesen ízlés dolga, de jó, ha fokozatos, óvatosan bánunk az adagolással. Jobb, ha közben többször is megkóstoljuk. A hagymalekvár önmagában nagyon édes, sok fűszerrel változtathatunk ezen, de nem biztos, hogy érdemes. Az ünnepi ízek szerelmesei megbolondíthatják némi fahéjjal is, ami még érdekesebb ízt ad a finomságnak. Elkészíthetjük ajándékba is, ha egyedi, saját készítésű meglepetéssel szeretnénk lenyűgözni szeretteinket. Az Ünnepi asztalnál pedig ki is bonthatjuk az ízletes csemegét, különleges ízvilágot lopva a karácsonyi finomságokhoz. Nem utolsó sorban pedig a gyerekek szívesebben fogyasztják a zöldséget finom lekvár formájában. Készítsék el önök is és árulják el, milyen különleges fűszerekkel tették még finomabbá a lekvárt.

A zöldégeket nem csak lefőzve lehet eltenni télire, hanem szárított zöldségek formájában is, korábbi cikkünk erről is részletesen írt.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 10.19.

Ma Nándor napja van.

A gyerekek fele biztonsági korlátozás nélkül netezik

A koronavírus járvány hatását mutatja, hogy a gyerekek 85%-a már iskolai feladatok, tanulás kapcsán használja az internetet, de a többség még mindig e...

  • 2020-10-19 06:20
A közösség erejére épít az E.ON új márkakampánya

A zöldebb jövő, a fenntartható új energiavilág a közösségekben rejlő erőre épül, mondja az E.ON Hungária Csoport most induló új márkakampánya, amelyne...

  • 2020-10-18 17:19
Szigorúbb előírások kellenek az autók széndioxid-kibocsátásának csökkentésére

Évente közel 16 millió új személygépkocsit vettek az uniós lakosok. A jelenlegi uniós szabályokkal lehetetlen elérni azt a célt, hogy a 2030 első felé...

  • 2020-10-18 15:06
A mai szülőkön múlik, hogy a jövő generációja mennyi halat eszik

A magyarok nagy része még mindig a szüleitől átvett vagy tanult étkezési szokásokat követi, azonban 89%-uk már a közösségi médiából és az internetről ...

  • 2020-10-18 12:39
3+1 fontos tanács, hogy ne szálljanak el az építkezés költségei

A 2021. januártól életbe lépő változások számos építtetőt elbizonytalanítanak. Az új rendelkezések hatására többen is attól tartanak, hogy a "közel nu...

  • 2020-10-18 09:53

hirdetés

4 tipp adataink védelmében

Az ENISA (Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség) nemzetközi, valamint a Nemzeti Kiberbiztonsági Intézet hazai koordinálásával megkezdődött az októbe...

  • 2020-10-18 07:51
Már kereskedelmi forgalomban is kapható az első magyar közösségi könyv

Miért tűnik el a pasi az első randi után? A férfiak tényleg csak „azt" akarják? A rosszfiúkat sosem lehet megváltoztatni? Miért hűtlenek a férfiak? Ta...

  • 2020-10-18 06:11
Így élünk titokban a HIV-vel

Márta és Éva tanárnők, édesanyák, nagymamák, feleségek. Egy dolog különbözteti meg őket másoktól: minden nap pontosan ugyanakkor gyógyszert kell szedn...

  • 2020-10-17 22:12
Grillezzünk rossz időben is!

Az egyik leghangulatosabb szabadtéri program a közös grillezés. Amíg csak tart a kellemes idő, sütögethetünk kinn, de akkor sem kell lefújni a terveze...

  • 2020-10-17 20:17
Azt hitted, könnyű lesz az otthoni munka? Gondold át újra!

Az otthoni munka elsőre könnyű feladatnak tűnhet, a hétköznapokban azonban hamar szembesülünk vele: rengeteget kivesz belőlünk. Ennek nem csupán mentá...

  • 2020-10-17 19:51

Minden cikk

hirdetés

hirdetés