hirdetés

Partnereink

Keleti ízek, japán finomságok

hirdetés

Keleti ízek, japán finomságok

Előző cikkünkben olvashatott ön is néhány, valóban csak nagy vonalakban jellemzőt a japán konyha kultúráról és étkezési szokásokról. Minden bizonnyal kiderült, az is, mennyire egészségesen élnek, és főleg táplálkoznak a japán emberek.

Ezeket a szokásokat, ha nem is minden nap, de érdemes nekünk is nagy vonalakban követnünk és természetesen, ha bátrak és kísérletező szelleműek vagyunk, akkor az életeke, fogásokat is mindenképpen meg kell kóstolnunk, de természetesen mi magunk is elkészíthetjük.

hirdetés

Nem lehet csupán néhány ezer karakterbe és 2-3 receptbe belesűríteni, egy olyan színes, nagyvonalú konyhai, étel és gasztro kultúrát, mint a japán konyha! Azonban, most mégis megpróbálkozunk néhány annyira jellemző, fortélyt és egy receptet bemutatni, amely némi képen megmutatja mennyire színes és egészséges a japán konyha, nem csak a helyiek, de a turisták és vállalkozó kedvűek számára is!

Természetesen, mindenki hallott már néhány olyan ételről, amit teljesen a japán ételekkel és magával Japánnal tud azonosítani. Ismerjük meg tehát elsőként, a bizonyára hazánkban is legismertebb ételt!

Hagyományos japán sushi recept

A sushi a leghíresebb japán étel, amit nincs olyan ország a világon, ahol ne ismernék és ne készítenék számos formában. Legnépszerűbbek a tenger gyümölcsei, a gyümölcsös, lazacos, tojásos, gombás suhsi, de a variációk száma kimeríthetetlen, ha jól tudjuk párosítani az ízeket. A töltek lehetnek nyersek, de főtte is. A sushinak több típusa létezik, a leghagyományosabb azonban, a maki tekercs.

Lássuk a suhsi hozzávalóit!A rizshez: 63 dkg japán rizs, 0,8 liter víz, 8 ml ecet, 3 evőkanál cukor, 1 kiskanál só. A rizst egy nagy tálba kell tennünk, alaposan megmosnunk hideg vízben, majd leves szűrőben le kell csöpögtetnünk. Ezt követően a rizst egy fazékban 30 percig hideg vízben áztatjuk, majd 15 percig főzzük. Következő lépésben készítsük el a sushi ecetet. A rizst, a cukrot, a sót egy tálban össze keverjük, majd egy serpenyőben öntve addig melegítjük, míg a cukor teljesen feloldódik. Hűtsük le a keveréket. Utolsó lépésben pedig a forró, párolt rizst tegyük egy nagy tányérra, porcelánra, semmi kép sem fémes tányérra, mert az megakadályozza a rizs és az ecet kölcsönhatását. Ezután szórjuk meg a rizst az ecetes keverékkel és gyorsan keverjük össze a shamojival, ami rizs spatulát takar. nagyon óvatosan kell dolgoznunk, hogy ne törjük össze a rizs szemeket, hűtőben a keveréket hűtsük le, majd azonnal kezdjük el a sushi készítését.

A sushi hozzávalói:sushi rizs, nori lapok, lehetséges töltelékek: avokádó, uborka, fésűkagyló, nyers tonhal, nyers lazac, rák hús, tintahal, fejes saláta, tojás (natúr rántotta) stb.Ahhoz, hogy a sushit jól fel tudjuk göngyölni, bambusz göngyölőre lesz szükségünk, de egy tiszta törlőkendő is megteszi. Helyezzük a nori lapot a göngyölőre és kézzel nyomogassunk rá egy vékony réteg sushit. A tölteléket helyezzük a nori lap közepére hosszan. A töltelék legyen hosszú szeletekben felvágva. Kezdjük el felcsavarni a felőlünk levő végétől. Közben próbáljuk a lehető legszorosabban tartani a tekercset. Vágjuk fel egy széles, jól vágó késsel kb. 2,5 - 4 cm szélességben.

A tálaláshoz tegyünk szójaszószt egy lapos tányérkába, mellette egy csepp wasabival. Tradicionálisan ezt aztán elkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit. 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés