Készíts epres-aludttejes gombócot!
hirdetés
Még javában tart az eperszezon, így érdemes most készíteni belőle finomságokat, elraktározni egy jókora dagot belőle a szervezetünkbe! Ezúttal egy különlegességet hoztam nektek, melynek neve epres- aludttejes túrógombóc.
HOZZÁVALÓK:
hirdetés
- 5 dl aludttej
- 4 evőkanál cukor
- 2dl kukoricadara vagy kukoricaliszt
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál vaníliaeszencia vagy aroma
- A töltelékhez 1 kiskanál vaj
- 8 közepes nagyságú földieper
- Az epersalátához 20 dkg földieper
- 1 evőkanál virágméz
- 1 késhegynyi gyömbérpor
- nem szükségszerű, de tehető hozzá fél dl eperlikőr
ELKÉSZÍTÉSE:
I.
- Az aludttejet a cukorral felforraljuk.
- Beleszórjuk a kukoricadarát/ lisztet
- Lassú tűzön kevergetve megfőzzük, míg sűrű nem lesz.
- A fahéjjal és a vaníliaeszenciával/ aromával izesítjük.
- Langyosra hűtjük.
II.
- Eközben a töltelékhez a vajat felmelegítjük.
- A megtisztított epreket rátesszük, s beleforgatjuk egy kicsit.
- Ezután levesszük a tűzről.
III.
- A puliszkából egy golflabda nagyságú darabot veszünk, de előtte mindig megvizezzük a tenyerünket.
- 1 szem epret beleteszünk a masszába, majd gömbölyűre formáljuk.
- Minden egyes gombócot így készítünk el.
IV.
- Az epersaláta elkészítése következik.
- A megtisztított epreket apró kockákra vágjuk és egy tálba szórjuk.
- Hozzáadjuk a virágmézet, a gyömbérport és meglocsolhatjuk az eperlikőrrel, de amint már írtam, ez nem fontos
- A hűtőben lehűtjük.
- Tálaláskor pedig az epres gombócokra teszünk egy- egy kiskanál epersalátát, sőt körbe is lehet locsolni azokat vele.
Az epres gombócokat saláta nélkül is lehet tálalni a szokásos változatban: amikor egy kis olajba zsemlemorzsát pirítunk meg és abba forgatjuk bele a gombócokat. Így a költségeket és az elkészítést tekintve pénzt is és időt is megspórolhatunk. De az a legfőbb, hogy ha már elkészítjük a gombócokat, saját szájízünknek megfelelő legyen!