Készítsünk grízgombóc levest!
hirdetés
Nagy kedvenceim közé tartozik a grízgombóc leves, melyet grízgaluska és daragaluska levesként is szoktak említeni a szakácskönyvek, receptekről szóló oldalak. Az egyszerűen elkészíthető kis levesre akkor kaptam rá, amikor a reggeli kapkodás hevében elfelejtettem venni levestésztát. Ez pedig abban a vasárnapi ebédkészítési pillanatban derült ki, amikor már bezárt a helyi kisbolt. Tésztát gyúrni hosszabb folyamat, így annak nem fogtam neki. Átszaladtam a szomszéd nénihez segítségért, aki azt ajánlotta, készítsek grízgombócokat a levesbe. Gríz, azaz daragaluska, a fincsi tejbegríz alapanyaga pedig elképzelhetetlen, hogy egy kisgyermekes családban ne legyen. Szóval sikeresen elkészítettem, azóta több változatát is kipróbáltam és mindegyiket imádom. Szerintem ez a leves nektek is ízleni fog.
Hozzávalók:
hirdetés
Grízgombóchoz:
- 1 tojás
- kb. 4 e.k. búzadara
- fél só
- csipetnyi őrölt feketebors negyed csokor petrezselyem
Leveshez:
- 1 nagy vöröshagyma
- 3db közepes sárgarépa
- 2db közepes petrezselyem
- 3 e.k. olaj
- só
- őrölt feketebors
- 1 kiskanál kristálycukor
- 1 nagy csokor petrezselyem
Elkészítés:
- Először a daragaluskát készítsük el, mert annak főzés előtt pihenni kell. Ehhez a tojást egy kis tálban villával felverjük. Annyi (kb. 4 e.k.) búzadarát keverünk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Ezt úgy a legkönnyebb eldönteni, hogy ha a villával felemelünk egy darabot, nem csorog lefelé róla. Megsózzuk, megborsozzuk, a felaprított petrezselyemmel összekeverjük. Letakarva kb. fél órára berakjuk a hűtőbe.
- A leveshez a zöldségeket megpucoljuk, megtisztítjuk és felszeleteljük: a répát és a petrezselymet karikákra vágjuk. Egy lábasban az olajon a hagymát megdinszteljük, majd rádobjuk a többi zöldséget. Megsózzuk, megborsozzuk, lefedve, kis lángon saját levében félpuhára pároljuk. Ezután bő 1,5 liter vízzel felöntjük, nagy lángon felforraljuk, a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
- A grízgaluskát a hűtőből kivesszük. Kiskanállal gombócokat szaggatunk a levesbe. Amikor mind benne van, kis rést hagyva lefedjük és kis lángon főzzük kb. 15 percig. Közben a gombócokat többször megforgatjuk, hogy szép egyenletesen puhuljanak. akkor főnek meg, amikor átmegy rajtuk a villa, vagy kettévágva már a közepük is szép sárga, puha.
A grízgaluska levest készíthetjük úgy is, hogy teszünk bele néhány kockára vágott krumlit és egy kevés borsót is. Az is finom, amikor belefőzünk a levesbe egy kis csirkeszárnyat vagy farhátat. vagy ha nincs kéznél levestészta grízgaluskákat főzünk bele a lébe. S bár sokan tiltakoznak a levesízesítő kockák ellen, mégis olykor szükség törvényt bont, ha egy kis lére vágyunk: 3-4 leveskockát felforralunk 1 liternyi vízzel és ebbe készítünk gombócokat.
Minden változatban ízletes levest kapunk, próbáljátok ki ti is!