Készítsünk húsvéti szójás kuglófot
hirdetés
A kuglóf nem csak édes lehet, hanem sós is. A kevesek által ismert húsvéti fűszeres kuglóf szalonnával készül, szójatepertővel azonban finomabb, és nem árt az egészségnek. Készítsük el idén mi is, lepjük meg családtagjainkat vagy vendégeinket ezzel a különlegességgel.
Lássuk, hogyan is fogjunk neki? Előző este áztassunk be 10 dg szójakockát, és másnap pirítsuk meg a szójatepertőnél leírt módon, azzal a különbséggel, hogy sütés előtt vágjuk három-négyfelé. Ne a serpenyő alján vagdaljuk, mert megsértjük a teflonbevonatot, hanem vegyük ki egy kisebb tányérba. Most ne pirítsuk teljesen készre, mert még a sütőben is pirulni fog, és megég. Amint elkezd színesedni, vegyük le, és tegyük félre. Futtassunk fel 2,5 dg élesztőt 2 dl langyos tejben, negyed mokkáskanál barna cukor hozzákeverésével. Amíg az élesztő kel, keverjünk habosra 15 dg szobahőmérsékletű vajat 3 tojással. A tojásokat egyenként, minimum félpercnyi keverés után adjuk hozzá. Tegyünk bele 0,5 kg átszitált lisztet, 1 mokkáskanál sót, egy csipet aszkorbinsavat, valamint a felfuttatott élesztőt. Fakanállal dagasszuk kb. 20 percig, amíg az edény aljától elválva egy csomóba összehurkázódik és kisimul. Viszont ha mixert használunk, 10 perc is elegendő a dagasztásához.
hirdetés
Végül keverjünk bele 15 dg reszelt edámi- vagy trappista sajtot, 2 evőkanálnyi apróra vágott metélőhagymát és a szójatepertőt, majd letakarva, meleg helyen kelesszük 1 órán át. A különleges ízek kedvelői metélőhagyma helyett 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom- vagy rozmaringlevelet is használhatnak hozzá.
Ha már megdagadt a tésztája
A kb. kétszeresére kelt tésztát dolgozzuk össze, és a fakanállal adagoljuk egy előzőleg olajjal kikent, nagyobb méretű sütőformába. Simítsuk el a tetejét, és letakarva kelesszük még 50 percen át. Jól fűtött helyiségben vagy nyáron, kánikula idején amúgy 40 perc is elegendő neki. A kuglóf sütésére szolgáló speciális forma mérete akkor megfelelő, ha a belehelyezett tészta maximum a feléig ér, különben kifut belőle. A megkelt tésztát helyezzük előmelegített sütőbe, és erősebb tűzön süssük 5 percig, hogy felhúzódjon, majd mérsékelt tűzön még kb. 1 órán át, amíg világosbarnára pirul, és a beleszúrt próbatűre már nem tapad rá a massza. A sütőből kivéve borítsuk ki rácsra, nehogy befülledjen. Állítsuk a peremére, így kevésbé nyomódik össze. Lehűlve, frissen fogyasszuk. A fenti mennyiségű tésztából max. 1,4 kg súlyú kuglóf várható.
Tipp: Íróval vagy aludttejjel, illetve kefirrel tálalva érvényesül leginkább az íze, de önmagában fogyasztva is finom. Polietilénfóliába csavarva és kétrétegű papírba csomagolva hűvös helyen tároljuk. A maradék kevésbé fog kiszáradni, ha szorosan alufóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe.