Kínai ételek a magyar konyhában
hirdetés
Ezek az ételek mindig is érdekességnek számítottak nekünk. Az elkészítésük nem olyan bonyolult, mint amilyennek a nevük tűnik.
A mindennapi megszokott étrendbe könnyen becsempézhetsz egy kis különlegességet ezekkel az ételekkel. Íme, néhány íncsiklandozó recept:
hirdetés
Édes savanyú kínai csirke
A következő hozzávalók szükségesek: 70-80 dkg csirkemell, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál Worcestershire szósz, 1 evőkanál sherry ecet, 2 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál szezámolaj, 4 evőkanál ketchup, 5 dkg sűrített paradicsom, 3 db sárgarépa, 1 db piros kaliforniai paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 50 dkg konzerv ananász , 1 dl ananász leve, 5 dkg friss gyömbér, 1 kávéskanál chilipaprika, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ételízesítő ízlés szerint
Az elkészítése a következőképpen zajlik: A csirkemellet megtisztítod és kb. 1 cm-es csíkokra vágod, majd szójaszósszal és Worcester szósszal meglocsolva hűtőbe teszed 2-3 órára pácolódni. Ezt követően a hagymát fél karikára, a répát és a paprikát egyenlő vékony csíkokra vágod. A gyömbért is apróra darabolod. Majd a hagymaszeleteket a napraforgóolaj és szezámolaj keverékén megpirítod. Amikor barnulni kezd, hozzáadod a répát és megszórod a barna cukorral. Kicsit karamellizálod, majd hozzáadod a csirkemell csíkokat és a paprikát. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, zúzott fokhagymával és apróra vágott friss gyömbérrel, chilipaprikával. Fontos, hogy az édes, a savanyú és a mérsékelten csípős íz hatás együttesen tudjon érvényesülni. Majd hozzáöntöd a sherryt és a ketchupot, valamint a sűrített paradicsomot. Kevés vizet adsz hozzá és összefőzöd az alapanyagokat. Amikor majdnem kész, beleteszed az apróra darabolt ananászt és az ananászlevet is. Majd jól összeforralod. A keményítőt elkevered néhány kanál hideg vízzel és besűríted vele a szószt.
Kínai savanyú csípős zöldségek
A következő hozzávalók elengedhetetlenek:1 db kaliforniai paprika, 2 db hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 vékonyabb sárgarépa, 5 nagyobb gomba tönkje, 1 db nagyobb paradicsom, 1/2 kígyóuborka, 1 kávéskanál gyömbér, 1 kanál szójaszósz, 1 dl fehérbor kevés chilipor, kevés sós darált paprika, kevés só, kevés napraforgóolaj, 12,5 dkg rizstészta (hernyótészta)
A hozzávalókat csíkozd fel, a sárgarépát ferdén karikázd. A paradicsomot apróra kockázd. Forró serpenyőben nagyon kevés olajon a fokhagymát kicsit pirítsd, majd add hozzá a csíkozott hagymát és a répát is. Rövid pirítás után add hozzá a darabolt paradicsomot, majd öntsd fel kevés borral. A gombát hozzátéve fedd le, és 5 percig párold. A chilipor, a gyömbér és a darált paprika is kerüljön bele, enyhén sózd meg. Majd add hozzá a csíkozott uborkát, a kaliforniai színes paprikát, a szójaszószt, majd pótold a bort annyira, hogy éppen ne lepje el. Tedd bele a rizstésztát is, ami 5 perc alatt megfő és fedő alatt néhányszor átkavarva addig főzd, míg a tészta az összes nedvességet fel nem szívta.
Kínai erős-savanyú leves
A következő hozzávalók szükségesek: 3 szál sárgarépa, 15 dkg tofu, 10 dkg szárított fafülgomba, 10 dkg bambuszrügy, szójaszósz, keményítő, 2 tojás, só, bors, ecet
Az elkészítés menete: A szárított fafülgombát 10-15 percre beáztatod. A répát és a bambuszt csíkokra, a tofut és a gombát 3x3 mm-es kockákra vagdosd. Engedd fel kb. 2 l vízzel és lassú tűzöm kezd főzni. Ízlés szerint szójaszósszal, sóval, pici borssal és ecettel ízesítsd. 2 evőkanál keményítőt pici vízben csomómentesre kevered és ha felforrt, gyors keverés mellett a levesbe öntöd. Amíg újra felforr, 2 felvert tojást a levesbe öntesz és lassú, hosszú mozdulatokkal elkevered. Ízlés szerint sóval és ecettel utána lehet ízesíteni.