hirdetés

Partnereink

Kóstold meg velünk Marton Adri ázsiai rákos wonton salátáját!

hirdetés

Kóstold meg velünk Marton Adri ázsiai rákos wonton salátáját!

Véget ért a nyár és valljuk be őszintén, hogy a munkás hétköznapok helyett máris újra messzi tájakra, napernyős koktélozásra és ínyenc falatokra vágyunk. Nincs ezzel másképp Marton Adri sem, akit az újabbnál újabb receptjei összeállításánál első sorban az utazásai, valamint a gyermekkori emlékei inspirálnak. A modellből lett konyhatündér és gasztroguru sokszor kísérletezik saját receptúrákkal és tökéletesíti frissítő fogásait, hogy a családja számára mindig különleges menüt tegyen az asztalra. Legutóbb egy ázsiai rákos wonton salátával rukkolt elő.

Adri képzeletben gyakorta repül vissza az időben a nagymamája konyhájába, ahol már 5-6 éves korában ámulattal töltötték el a kulináris világ csodái. Első saját specialitásának, a húsleves elkészítésének az alapjait is a nagyi „birodalmában” leste el, csakúgy, mint megannyi isteni sütemény alkotási folyamatát.

hirdetés

„A pozitív emlékek teremtik meg a gasztronómia alapját. A receptekkel együtt a kedves emlékek is megmaradtak, és a mai napig inspirálódok belőlük” – kezdte Adri, akinek a balettművész szülei közgazdász pályát álmodtak meg, a férje, az ismert hegedűművész, Edvin Marton pedig modellként ismerte meg, mégis a gasztronómia lett a hivatása.

Pályája kezdetén nem volt könnyű dolga a séfekkel szemben felállított elvárások miatt, de alázatának és kitartásának köszönhetően megtalálta a saját útját. Számára a főzés nem csupán a konyhai folyamatokról szól, sokkal inkább a személyes szabadság üzenetét szeretné közvetíteni.

„A háziasszony fogalma nemcsak a konyhai létet takarja, hanem a család összetartását, a gondoskodást és a szeretet kimutatását jelenti a számomra. Én ebben élem meg magamat.”

Adri mindig igyekszik a szeretteinek könnyed, frissítő ételeket tálalni. A menü összeállításakor a gyermekkori emlékei mellett a legtöbbször az utazásai inspirálják, éppen ezért a távolkeleti konyhát sokszor részesíti előnyben. Ázsia hangulatát és ízeit mindig magával ragadónak találta, a legizgalmasabb, távolkeleti konyhához fűződő emléke mégis Amerikához köthető. Itt tanulta meg a séfiskolában mesterétől a rákos wonton salátát.

„Ez az ínycsiklandó étel ráadásul gyorsan elkészíthető és olyan ízorgiával kecsegtet, akár a legmenőbb thaiföldi wokbárok egyike. Gyakorta járok az AsiaCenterbe, ahol minőségi alapanyagokat tudok beszerezni. Most is elég széles és izgalmas választékából válogathattam” – árulta el Adri, akivel a nagyközönség október 5-én, a 4. Asia GasztroFesztiválon találkozhat – a többi fellépővel együtt a világ ízeivel és ételspecialitásaival várják az érdeklődőket.

Ázsiai rákos wonton saláta (dresszing: csípős mogyorós szósz)

Hozzávalók a főételhez:

  • 10 dkg (kb. 10-15 db) garnélarák
  • 1 db közepes méretű római saláta
  • 2 csokor koriander
  • 20 szál (kb. 2 csokor) vízispenót
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csili ízlés szerint
  • 10 dkg szögletes (kocka) wonton
  • 10 g földimogyoró
  • 2 teáskanál szezámmag
  • 4 db újhagyma

Hozzávalók a dresszinghez:

  • 150 g földimogyoróvaj
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek földimogyoró olaj
  • 4 ek méz
  • 1 teáskanál csiliszósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • 0.5 dl víz

 

Elkészítési mód:

A dresszinghez minden elemet az aprítógépbe teszünk és krémes állagúra aprítunk, hogy egy selymes salátaszószt kapjunk.

  1. A felforrósított napraforgó olajban süssük ki a vékony csíkokra vágott wontonokat. Vegyük ki őket óvatosan az olajból, és papírtörlőre helyezve csöpögtessük le a felesleges olajat.
  1. A megtisztított garnélarákot egy kevés olívaolajon serpenyőben, chilivel és fokhagymával megpirítjuk.
  1. A megmosott római salátát leveleire szedjük. A leveleket hegyüktől szárukig, azaz fentről lefelé csíkokra vágjuk, vagy összetépkedjük. Hasonlóan járunk el a vízispenót leveleivel is.
  1. Egy-egy serpenyőben megpirítjuk a mogyorót és a szezámmagot is.

      5. Egy nagyobb tálban összekeverjük a salátaleveleket a pirított magokkal és a karikára vágott újhagymával, valamint a korianderlevelekkel. Az egészhez hozzáadjuk a garnélarákot és a dresszinget, majd óvatosan összekeverjük. A legvégén rátesszük az egészre a pirított wontont.

Forrás: Red Lemon Media

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.17.

Ma Gergő, Hortenzia napja van.

A pulykahús találkozása az ősszel

A hideg idő beköszöntével egyre jobban kívánjuk a tartalmas ételeket. Meleg levesekkel és zöldségekkel kombinált pulykahússal azonban nem csak jóllaku...

  • 2019-11-15 12:57
Ezek Magyarország leginkább gyarapodó városai

Mindössze három megyeszékhely és nagyváros tudta pozitív mérleggel zárni a múlt évben a költözések egyenlegét, a szakzsargon szerint az állandó vándor...

  • 2019-11-15 10:00
Légszennyezés: civilek megdöbbentő mérési eredményei

A levegőszennyezés sokkal súlyosabb annál, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Erről számolt be a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace képviselője a...

  • 2019-11-14 12:00
Megvannak Magyarország legjobb játékai!

Átadták az Ország Játéka 2019 díjakat, a pályázó gyártók és forgalmazók a nyertes játékokon feltüntethetik a megkülönböztetést jelző logót. Ez egyútta...

  • 2019-11-14 08:28
Teljesítmény-értékelési rendszer és hónaljszag

A teljesítmény-értékelési rendszer olyan, mint a hónaljszag egy hajszolt nap végén: mindenkinek van, és mindenki utálja. A hónaljszag civilizált, mest...

  • 2019-11-14 06:49

hirdetés

Bejelentették az Extreme E széria első két helyszínét

A Continental és az Extreme E széria szervezői bejelentették az elektromos off-road versenysorozat első két helyszínét. Eszerint a versenyzőknek az És...

  • 2019-11-13 21:43
Miben rejlik a szérumok titka?

Az ősz csupaszín, csupaillat, csupaszépség napjai egyet jelentenek az elmúlással. Mégis olyan ez az évszak, mint egy gyönyörű hölgy. Már nem fiatal, d...

  • 2019-11-13 19:36
Nem lehet ráismerni a MOM Parkra

Ünnepi díszbe öltözik a budai oldal egyik legkedveltebb bevásárlóközpontja, a MOM Park. Nem is akármilyen külsőt ölt idén, ugyanis teljes pompájában f...

  • 2019-11-13 17:15
Ezek idén a legmenőbb karácsonyi élményajándékok

Ismét közeledik a karácsony, és újra azon törhetjük a fejünket, mit is ajándékozhatnánk szeretteinknek. Ne hagyjuk az utolsó hetekre az ötletelést és ...

  • 2019-11-13 15:24
Csodabogarak az M2 Gyerekcsatornán

Új animációs filmsorozat, az Apolló és a csodabogarak érkezik az M2 Gyerekcsatornára november 25-én. Antoon Krings nagysikerű könyvén (eredeti címén D...

  • 2019-11-13 12:46

Minden cikk

hirdetés

hirdetés