hirdetés

Partnereink

Kóstold meg velünk Marton Adri ázsiai rákos wonton salátáját!

hirdetés

Kóstold meg velünk Marton Adri ázsiai rákos wonton salátáját!

Véget ért a nyár és valljuk be őszintén, hogy a munkás hétköznapok helyett máris újra messzi tájakra, napernyős koktélozásra és ínyenc falatokra vágyunk. Nincs ezzel másképp Marton Adri sem, akit az újabbnál újabb receptjei összeállításánál első sorban az utazásai, valamint a gyermekkori emlékei inspirálnak. A modellből lett konyhatündér és gasztroguru sokszor kísérletezik saját receptúrákkal és tökéletesíti frissítő fogásait, hogy a családja számára mindig különleges menüt tegyen az asztalra. Legutóbb egy ázsiai rákos wonton salátával rukkolt elő.

Adri képzeletben gyakorta repül vissza az időben a nagymamája konyhájába, ahol már 5-6 éves korában ámulattal töltötték el a kulináris világ csodái. Első saját specialitásának, a húsleves elkészítésének az alapjait is a nagyi „birodalmában” leste el, csakúgy, mint megannyi isteni sütemény alkotási folyamatát.

hirdetés

„A pozitív emlékek teremtik meg a gasztronómia alapját. A receptekkel együtt a kedves emlékek is megmaradtak, és a mai napig inspirálódok belőlük” – kezdte Adri, akinek a balettművész szülei közgazdász pályát álmodtak meg, a férje, az ismert hegedűművész, Edvin Marton pedig modellként ismerte meg, mégis a gasztronómia lett a hivatása.

Pályája kezdetén nem volt könnyű dolga a séfekkel szemben felállított elvárások miatt, de alázatának és kitartásának köszönhetően megtalálta a saját útját. Számára a főzés nem csupán a konyhai folyamatokról szól, sokkal inkább a személyes szabadság üzenetét szeretné közvetíteni.

„A háziasszony fogalma nemcsak a konyhai létet takarja, hanem a család összetartását, a gondoskodást és a szeretet kimutatását jelenti a számomra. Én ebben élem meg magamat.”

Adri mindig igyekszik a szeretteinek könnyed, frissítő ételeket tálalni. A menü összeállításakor a gyermekkori emlékei mellett a legtöbbször az utazásai inspirálják, éppen ezért a távolkeleti konyhát sokszor részesíti előnyben. Ázsia hangulatát és ízeit mindig magával ragadónak találta, a legizgalmasabb, távolkeleti konyhához fűződő emléke mégis Amerikához köthető. Itt tanulta meg a séfiskolában mesterétől a rákos wonton salátát.

„Ez az ínycsiklandó étel ráadásul gyorsan elkészíthető és olyan ízorgiával kecsegtet, akár a legmenőbb thaiföldi wokbárok egyike. Gyakorta járok az AsiaCenterbe, ahol minőségi alapanyagokat tudok beszerezni. Most is elég széles és izgalmas választékából válogathattam” – árulta el Adri, akivel a nagyközönség október 5-én, a 4. Asia GasztroFesztiválon találkozhat – a többi fellépővel együtt a világ ízeivel és ételspecialitásaival várják az érdeklődőket.

Ázsiai rákos wonton saláta (dresszing: csípős mogyorós szósz)

Hozzávalók a főételhez:

  • 10 dkg (kb. 10-15 db) garnélarák
  • 1 db közepes méretű római saláta
  • 2 csokor koriander
  • 20 szál (kb. 2 csokor) vízispenót
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csili ízlés szerint
  • 10 dkg szögletes (kocka) wonton
  • 10 g földimogyoró
  • 2 teáskanál szezámmag
  • 4 db újhagyma

Hozzávalók a dresszinghez:

  • 150 g földimogyoróvaj
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek földimogyoró olaj
  • 4 ek méz
  • 1 teáskanál csiliszósz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • 0.5 dl víz

 

Elkészítési mód:

A dresszinghez minden elemet az aprítógépbe teszünk és krémes állagúra aprítunk, hogy egy selymes salátaszószt kapjunk.

  1. A felforrósított napraforgó olajban süssük ki a vékony csíkokra vágott wontonokat. Vegyük ki őket óvatosan az olajból, és papírtörlőre helyezve csöpögtessük le a felesleges olajat.
  1. A megtisztított garnélarákot egy kevés olívaolajon serpenyőben, chilivel és fokhagymával megpirítjuk.
  1. A megmosott római salátát leveleire szedjük. A leveleket hegyüktől szárukig, azaz fentről lefelé csíkokra vágjuk, vagy összetépkedjük. Hasonlóan járunk el a vízispenót leveleivel is.
  1. Egy-egy serpenyőben megpirítjuk a mogyorót és a szezámmagot is.

      5. Egy nagyobb tálban összekeverjük a salátaleveleket a pirított magokkal és a karikára vágott újhagymával, valamint a korianderlevelekkel. Az egészhez hozzáadjuk a garnélarákot és a dresszinget, majd óvatosan összekeverjük. A legvégén rátesszük az egészre a pirított wontont.

Forrás: Red Lemon Media

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 12.02.

Ma Melinda, Vivien napja van.

Tartalmas sárgaborsó-főzelék a hűvös estékre

A sárgaborsó (vagy felesborsó, kinek-mi) az egyik legalulértékeltebb alapanyag, pedig fehérjében gazdag, szuper hüvelyes. Legtöbbször főzeléket készít...

  • 2021-12-02 07:48
Közeledik a karácsony, ezek a legnépszerűbb játékok

Az ünnepek közeledtével toplista készült arról, hogy melyek a legnépszerűbb fiús, lányos és kreatív játékok a szülők szerint. Több mint 5 ezer szülő v...

  • 2021-12-01 22:00
December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

Az áttörés éve lett 2021 a hazai kriptopiac világában. Az idei esztendőben egymástól függetlenül fél tucat kriptopénz, úgynevezett token elindulásáról...

  • 2021-12-01 20:39
Integrált jótékonysági esttel hangol az ünnepre Klajkó Szandra

Klajkó Szandra énekes, táncművész már a pandémia időszakában határozta el, hogy szociálisan érzékeny kollégáit, barátait a fogyatékossággal élő művész...

  • 2021-12-01 18:32
Kerüljenek hazai finomságok a Mikulás puttonyába

Ha szeretnél fenntarthatóbb és egészségesebb mikuláscsomagot összeállítani, válogass magyar termelők ínycsiklandó finomságaiból. Inspirációként elhozt...

  • 2021-12-01 17:17

hirdetés

Sporttallér pirított dióval

Ha kell egy kis nasi a hétköznapokra, akkor érdemes belőle akár dupla adagot is készíteni. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

  • 2021-12-01 15:37
Farkasházi Réka idén is megadja a módját az ünneplésnek

Ha egy szóval kellene válaszolni a kérdésre, hogy mitől igazi a karácsony, biztosan sokan sokfélét mondanának. Hiszen életkortól és élethelyzettől is ...

  • 2021-12-01 14:00
Már 34 áruházban fogadja a SPAR a használt sütőolajat

A háztartási használatot követően több tonna étkezési olajat és zsiradékot adtak le a SPAR vásárlói abban az öt áruházban, ahol a lánc a környezeti fe...

  • 2021-12-01 12:04
Térképen az omikron variáns európai terjedése

Kevesebb mint egy héttel azután, hogy Dél-Afrika bejelentette a minden eddiginél több mutációval rendelkező koronavírus-variáns megjelenését, már több...

  • 2021-12-01 10:30
Kapszulába zárt testőr a szépségünkért

Minden kornak megvan a maga szépségideálja. És persze a szépség relatív, nem mindenki ugyanazt látja szépnek és vonzónak. Abban viszont valószínűleg m...

  • 2021-12-01 09:19

Minden cikk

hirdetés

hirdetés