Majonézes saláták
hirdetés
Majonézzel és a belőle készülő tartármártással rengeteg salátát tudunk készíteni télen is. A majonéz az egyik legkedveltebb mártás az egész világon, népszerűsége évszázadok óta töretlen.
Ha szeretnénk valami télies salátát készíteni magunknak, akkor olyat készítsünk, ami majonézt tartalmaz, vagy a majonéz rokonával, a tartármártással keverünk össze. Hoztam is pár ötletet, érdemes kipróbálni őket!
hirdetés
Majonézes gombasaláta
Tipp: Nem kell eldobni a gomba értékes tápanyagokat tartalmazó főzőlevét, ha nem 30, hanem 40 dkg gombát főzünk ki 6 dl vízben. Ebben az esetben a visszamaradó negyedrésznyi gombából és a teljes léből rendkívül ízletes levest készíthetünk 2 személyre. A levest már nem kell főzni, hanem csak rá kell önteni negyeddiónyi megdinsztelt hagymára, majd 1 kávéskanál liszttel rántsuk be. Vegetát ne tegyünk bele.
Majonézes tojássaláta
Mintegy 4 db sós vízben megfőzött kemény tojást vágjunk ketté, és 4-8 cikkelyre aprózva kevés petrezselyemlevéllel keverjük az előző nap elkészített tartármártás másik feléhez. Hűtőszekrényben kb. fél óráig érleljük, és hidegen tálaljuk. Ha nem akarunk egyszerre két adag salátát készíteni, akkor a fel nem használt tartármártás mélyhűtőben huzamosabb ideig eltartható. A felolvasztás a hűtőszekrény normál rekeszében történjen, mert szobahőmérsékleten megtúrósodik. Önmagában fogyasztva a fél adag tartármártásból készült saláták mindegyike 2 személynek elegendő.
Majonézes sajtsaláta
Vegyünk elő 15 dkg ementáli sajtot, és egy kis fej lilahagymát káposztareszelőn reszeljünk durvára, ezt keverjük fél adag, azaz kb. 25 dg tartármártáshoz. Hűtőszekrényben másnapig érleljük, és hidegen tálaljuk. Nyáron a hagyma helyett használhatunk retket is. 5 dg vajretket mossunk meg, héjastól reszeljük le, és sózás nélkül keverjük a tartármártáshoz. Aki szereti a zöldségeket, tehet bele több retket is, ebben az esetben azonban a sajt mennyiségét arányosan csökkenteni kell. Egyébként télen a hónapos retek jól helyettesíthető fekete retekkel. Használhatunk kínai óriás retket is. Ez a szupermarketekben télen is kapható retek akkora, mint a fekete retek, külsőre viszont a hónapos retekhez hasonlít. Az íze kissé csípős, mint a fekete reteknek. Az ára sem magasabb. Ha más (sósabb) sajtot használunk, akkor az előírt fél mokkáskanálnyi helyett csak egy csipet sót tegyünk a tartármártásba.
Majonézes kukoricasaláta
30 dkg előzőleg sós-cukros vízben megfőzött, majd lemorzsolt vagy késsel lefaragott zsenge csemegekukoricát keverjünk össze fél adag tartármártással. Hidegen tálalva, frissen fogyasszuk. Csak hűtőszekrényben tárolható. Télen gyorsfagyasztott vagy konzervált morzsolt kukoricát is használhatunk hozzá. A konzervált kukorica már nem igényel főzést, a levét leszűrve hidegen keverjük a tartármártáshoz. Nem kell hozzá szűrő. A fedelét résnyire félrehúzva is leönthetjük a levét.
Képek: csiperke.blogspot.ro és eatathugis.blog.hu