Marha burrito és epermisu
hirdetés
Ahány ház, annyi szokás- tartja a mondás. Ennek értelmében pedig rengeteg különleges és finom ételeket készíthetünk el, már amennyiben megszerezzük az adott étel receptjét. Na, de nem kell izgulni, hiszen mi ezt a részét vállaljuk.
Aki szereti a laktatós finomságokat, az biztos örülni fog, hiszen egy burritos és egy desszert recepttel is készültünk. A burrito nagy kedvence a gyerekeknek, míg az epermisu igazi újdonság lesz, azoknak, akik eddig csak a tiramisura esküdtek.
hirdetés
Paradicsomos-babos marha burrito
Minden egyes étel elkészítéséhez először is le kell tisztázzuk a hozzávalókat, jelen esetben is ezt fogjuk tenni. Ezekre lesz szükségünk a tortillához: 12,5 dkg fehér liszt, 12,5 dkg teljes kiörlésű búzaliszt, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál só, 1,5 dl víz. A paradicsomos-babos marharaguhoz pedig a következőket kell beszerezzük: 60 dkg marhacomb, 1 fej vörös hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál római kömény, 5 szem szegfűbors, 1 chili paprika, 2 teáskanál bazsalikom, 3 dl házi sűrű paradicsomlé, 1 konzerv vörös bab, 10 dkg barnarizs, valamint só és bors. Most már rá is térhetünk az elkészítésére. A tortillanak a hozzávalóit helyezzük bele egy dagasztó tálba, majd dolgoztassuk nagyjából 5 percig, utána pedig szobahőmérsékleten fóliába tekerve pihentessük 1 órán keresztül. Főzzük meg a rizst, majd lefedve hagyjuk pihenni, amíg el nem készül a marharagu. A marhacombot nagyon apró darabokra vágjuk fel, majd tegyük ugyanezt a vödörhagymával is, amelyet utána dinszteljünk meg. Ajánlott olyan serpenyőben dolgozni, amelyhez tartozik fedő is, mivel később a húst lefedve főzzük. Helyezzük mozsárba a fűszereket és zúzzuk össze, majd adjuk hozzá a megdinsztelt vöröshagymához, futassuk meg és adjuk hozzá a marhahúst is, amelyet ez után fehéredésig pirítsunk meg. Adjuk hozzá a paradicsomlét is és közepes lángon, lefedve főzzük meg puhára és jó sűrűre. Ha elissza a paradicsomlevet, akkor tehetünk még hozzá. Ez nagyjából másfél óra alatt el is készül. Ha ez megvan, akkor hozzáadhatjuk a babot, amellyel tovább pár percig főzzük fedő nélkül. Jöhet ez után a sóval és borssal való ízesítés, majd adjuk hozzá a főtt rizst és keverjük jól össze. A tortilla tésztáját ajánlott 6 egyenlő részre elosztani, a lisztezett felületen pedig nyújtsuk olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk. A sütéshez használjunk forró palacsintasütőt és egyesével süssük meg a lapok mindkét oldalát. Ha ez kész van, akkor érdemes a tésztákat letakarni, hogy melegek és puhák maradjanak. Végül töltsük meg mindet a raguval és tekerjük fel. A tálalás mindenkinek a saját ízlésére van bízva, viszont akár forró paradicsommártással és reszelt sajttal is fogyasztható, ha nem a gyorséttermi változatához ragaszkodunk.
Epermisu
Aki édesszájú és szereti az epret, annak ez bizony nagyon ízleni fog. Fussunk végig gyorsan a hozzávalók listáján: 30 darab babapiskóta, 10 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 1 citrom héja és kifacsart leve, 60 dkg pürésített eper, 30 dkg házi vagy bolti mascarpone, 20 dkg olvasztott fehér csokoládé, 1.5 dl tejszín, 10-12 darab eper feldarabolva, eper ízű csokoládéforgács. A cukrot olvadásig forraljuk fel vízzel a sziruphoz, majd öntsük bele a citromlevet és a citrom héját, majd hagyjuk kihűlni. Az eperpürébe keverjük bele a mascarponét és az olvasztott fehércsokit és forgassuk óvatosan bele a kemény habbá vert tejszínt is. Ez után egyesével 15 darab babapiskótát óvatosan belemártunk a szirupba és lerakjuk egy jénai tál aljára. A krém felét rásimítjuk, majd megszórjuk darabolt eperrel, a babapiskótát ismét szirupba mártjuk. A hűtőben több órát hűtjük. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és ebbe, valamint az epres csokiforgácsba mártjuk az eper szemeket. Tegyük rá egy sütőpapírra és várjuk meg, amíg az megszilárdul és ezzel díszíthetjük az epermisut.