Marha burrito és epermisu
hirdetés
Ahány ház, annyi szokás- tartja a mondás. Ennek értelmében pedig rengeteg különleges és finom ételeket készíthetünk el, már amennyiben megszerezzük az adott étel receptjét. Na, de nem kell izgulni, hiszen mi ezt a részét vállaljuk.
Aki szereti a laktatós finomságokat, az biztos örülni fog, hiszen egy burritos és egy desszert recepttel is készültünk. A burrito nagy kedvence a gyerekeknek, míg az epermisu igazi újdonság lesz, azoknak, akik eddig csak a tiramisura esküdtek.
hirdetés
Paradicsomos-babos marha burrito
Minden egyes étel elkészítéséhez először is le kell tisztázzuk a hozzávalókat, jelen esetben is ezt fogjuk tenni. Ezekre lesz szükségünk a tortillához: 12,5 dkg fehér liszt, 12,5 dkg teljes kiörlésű búzaliszt, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál só, 1,5 dl víz. A paradicsomos-babos marharaguhoz pedig a következőket kell beszerezzük: 60 dkg marhacomb, 1 fej vörös hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál római kömény, 5 szem szegfűbors, 1 chili paprika, 2 teáskanál bazsalikom, 3 dl házi sűrű paradicsomlé, 1 konzerv vörös bab, 10 dkg barnarizs, valamint só és bors. Most már rá is térhetünk az elkészítésére. A tortillanak a hozzávalóit helyezzük bele egy dagasztó tálba, majd dolgoztassuk nagyjából 5 percig, utána pedig szobahőmérsékleten fóliába tekerve pihentessük 1 órán keresztül. Főzzük meg a rizst, majd lefedve hagyjuk pihenni, amíg el nem készül a marharagu.
A marhacombot nagyon apró darabokra vágjuk fel, majd tegyük ugyanezt a vödörhagymával is, amelyet utána dinszteljünk meg. Ajánlott olyan serpenyőben dolgozni, amelyhez tartozik fedő is, mivel később a húst lefedve főzzük. Helyezzük mozsárba a fűszereket és zúzzuk össze, majd adjuk hozzá a megdinsztelt vöröshagymához, futassuk meg és adjuk hozzá a marhahúst is, amelyet ez után fehéredésig pirítsunk meg. Adjuk hozzá a paradicsomlét is és közepes lángon, lefedve főzzük meg puhára és jó sűrűre. Ha elissza a paradicsomlevet, akkor tehetünk még hozzá. Ez nagyjából másfél óra alatt el is készül. Ha ez megvan, akkor hozzáadhatjuk a babot, amellyel tovább pár percig főzzük fedő nélkül. Jöhet ez után a sóval és borssal való ízesítés, majd adjuk hozzá a főtt rizst és keverjük jól össze. A tortilla tésztáját ajánlott 6 egyenlő részre elosztani, a lisztezett felületen pedig nyújtsuk olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk. A sütéshez használjunk forró palacsintasütőt és egyesével süssük meg a lapok mindkét oldalát. Ha ez kész van, akkor érdemes a tésztákat letakarni, hogy melegek és puhák maradjanak. Végül töltsük meg mindet a raguval és tekerjük fel. A tálalás mindenkinek a saját ízlésére van bízva, viszont akár forró paradicsommártással és reszelt sajttal is fogyasztható, ha nem a gyorséttermi változatához ragaszkodunk.
Epermisu
Aki édesszájú és szereti az epret, annak ez bizony nagyon ízleni fog. Fussunk végig gyorsan a hozzávalók listáján: 30 darab babapiskóta, 10 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 1 citrom héja és kifacsart leve, 60 dkg pürésített eper, 30 dkg házi vagy bolti mascarpone, 20 dkg olvasztott fehér csokoládé, 1.5 dl tejszín, 10-12 darab eper feldarabolva, eper ízű csokoládéforgács. A cukrot olvadásig forraljuk fel vízzel a sziruphoz, majd öntsük bele a citromlevet és a citrom héját, majd hagyjuk kihűlni. Az eperpürébe keverjük bele a mascarponét és az olvasztott fehércsokit és forgassuk óvatosan bele a kemény habbá vert tejszínt is. Ez után egyesével 15 darab babapiskótát óvatosan belemártunk a szirupba és lerakjuk egy jénai tál aljára. A krém felét rásimítjuk, majd megszórjuk darabolt eperrel, a babapiskótát ismét szirupba mártjuk. A hűtőben több órát hűtjük. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és ebbe, valamint az epres csokiforgácsba mártjuk az eper szemeket. Tegyük rá egy sütőpapírra és várjuk meg, amíg az megszilárdul és ezzel díszíthetjük az epermisut.
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek
Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel
Paprikakrémleves egyszerűen!
Könnyű és puha túrógombóc
Szójás-mázas kacsamell csíkok, pirított tésztával
Elindult az Országos Bortúra!
Édes Valentin-nap egészségesen





















