hirdetés

Partnereink

Nincs több titok: így készül a tökéletes csirkealaplé

hirdetés

Nincs több titok: így készül a tökéletes csirkealaplé

Nagyon finom alaplét készíthetünk egy nagy, jó minőségű, sütőben sült csirke maradékából, ideértve a nyesedéket, aprólékot, pecsenyeszaftot és a szeletelés után a tányéron maradt húsdarabokat is. Világosabb alapléhez nyers csirkecsontok is használhatók, de ezeket előtte pirítsuk meg, ha gazdagabb színt és ízt szeretnénk kapni.

Ha kb. 1 liternyi alaplevet szeretnénk készíteni, akkor ezekre lesz szükségünk: 1,5 liter víz, 1 nagy sült csirke csontjai és minden nyesedéke, vagy 50 dkg nyers csirkecsont vagy –szárny; 1 vöröshagyma, héjastul, durvára aprítva; 1 nagy sárgarépa, szintén durvára aprítva; 1 póréhagyma durvára vágva; néhány babérlevél és 1 teáskanál szemes fekete vagy fehér bors.

hirdetés

A csirkecsontokat vagy –szárnyakat tegyük hússütő tepsibe és 200°C-ra előmelegített sütőben 30 percig pirítsuk. Tegyük át egy nagy lábosba vagy leveses fazékba, amiben kényelmesen elférnek. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy teljesen ellepje. Lassú tűzön forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet annyira, hogy éppen csak gyöngyözzön, fedő nélkül pedig főzzük kb. 2 órán át. Szűrjük át finom lyukú szűrőn és hagyjuk kihűlni.

Vadalapot is ugyanúgy tudunk készíteni. A vadalapléhez a csirkecsontokat és nyesedékeket vagy szárnyakat cseréljük fel kistestű vadszárnyasok – például galamb vagy fogoly – csontjaira. Persze adhatunk még hozzá más csontokat is ahhoz, hogy a megfelelő csontmennyiséget megkapjuk. Tegyünk bele egy teáskanálnyi borókabogyót is, valamint egy maréknyi kakukkfűágat ízesítőnek. Azonban arra vigyázzunk, hogy a vadalaplé inkább télies vadragukhoz és pitékhez használható fel.

Amire oda érdemes figyelni

Sose keverjük a különböző fajtájú csontokat, mert az ízek zavaróak lesznek. A kivételt a marha és borjúcsont, a sertés- és szárnyascsont, vagy a sertés és borjúcsont kombinációja képezi, ezek semlegesebbek, egymást kiegészítő ízekkel rendelkeznek. Készítéskor ne sózzuk az alaplét, mert beforraláskor túl sóssá fog válni. Csak a felhasználáskor kell ízlésünkhöz igazítani a sózást.

Vegáknak zöldségalaplé

Ha nem szeretnénk csontokból és húsokból alaplevet főzni, akkor készíthetünk egy remek zöldségalaplét is, ami ugyanúgy beforralható, ha erőteljesebb aromákat szeretnénk, mint a húsos társaikat. Azonban tartózkodjuk az olyan erős ízű zöldségektől, mint a káposzta, vagy az olyan keményítőtartalmúaktól, mint a krumpli, ami pedig opálossá tenné az alaplét. Egy maréknyi szárított gomba jelentősen dob az alaplé ízén, ha pedig a vöröshagymát héjastul főzzük bele, sötétebb árnyalatot nyerünk.

A zöldség alaplébe 1,5 liternyi víz és 1 evőkanál olívaolaj vagy semleges ízű olaj kell, 2 vöröshagyma (akár héjastul), 2 durvára aprított sárgarépa, 1 szál zeller, valamint 50 dkg vegyes zöldség (pasztinák, édesköménygumó, póréhagyma, cukkini, paradicsom, gomba), petrezselyem zöldje és kakukkfű ágak, illetve szemes fehér vagy fekete borsból egy teáskanálnyi mennyiség. Az olajat tegyük leveses fazékba, hevítsük fel, majd enyhén pirítsuk meg rajta a zöldségeket, ameddig el nem kezdenek puhulni. Ekkor kell a zöldfűszereket is hozzáadni, a borsot és a vizet. Forraljuk fel, csökkentsük a lángot és főzzük az egészet 30-40 percig. Mielőtt átszűrnénk, hagyjuk azért kihűlni, addig is érnek az ízek.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 09.20.

Ma Friderika napja van.

Nőtt, de még mindig nem elégséges a gyermekek tejtermékfogyasztása

Javultak a gyermekek táplálkozással kapcsolatos ismeretei, 10-ből 8 gyermek már ismeri a tej- és tejtermékek kalciumtartalmának élettani hasznosságát,...

  • 2018-09-16 15:40
Sneakermánia és plogging

Sneaker-rajongók és környezetvédők - egy különleges programsorozat hozza össze ezt a két, valószínűleg egymástól kicsit távolabb álló csoportot. Az ap...

  • 2018-09-16 11:17
Mire elég 42 másodperc?

kiélvezni a kávéfőzés minden pillanatát, de nem akarják, hogy ez a folyamat sok időt vegyen igénybe” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor te...

  • 2018-09-16 09:32
Egymillió forintba is kerülhet a fővárosi életkezdés

Jelentős kompromisszumokra kényszerül, aki most ősszel költözne a fővárosba – köztük elsősorban a friss egyetemisták ütközhetnek nehézségekbe.

  • 2018-09-12 21:54
Folytatódik a SPAR Életmód Program

Fejlődik a SPAR Életmód Programja: az egészségtudatos termékek választékának bővítésén túl a SPAR egy praktikus receptkönyvvel is segíti a vásárlókat....

  • 2018-09-12 17:59

hirdetés

Egészséget az uzsonnáscsomagba!

Becsöngettek. Ez ugyebár elsősorban az iskolás gyerekeknek szól, de voltaképpen a szülőknek is. Leginkább az anyukáknak, akik ilyenkor újra kezdhetik ...

  • 2018-09-12 14:53
Csobot Adél: „Bencéből ösztönösen jön minden apai gondolat”

Egy harmonikus családban elengedhetetlen, hogy az anyuka mellett az édesapa is partner legyen a gyermeknevelésben. Majoros Hajnalka és Csobot Adél osz...

  • 2018-09-12 12:29
Összefogás a biztonságos közlekedés érdekében

A Continental szakmai partnere a Safety-Hungary a motorosok vezetéstechnikai képzésében és a fiatalok biztonságos közlekedésre nevelésében. Évente köz...

  • 2018-09-12 10:14
Így gyógyulnak a sztárok

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a sztároknak milyen könnyű, hiszen szépek, gazdagok és általában sugárzóan boldogok is. De az igazság az, hogy b...

  • 2018-09-12 08:27
Nagy Adri: „Eltűntek a legnagyobb félelmeim”

Az anyaság minden pillanatát ajándékként éli meg Nagy Adri, aki alig néhány hete adott életet első gyermekének, Benedeknek. Az énekesnő várandósága al...

  • 2018-09-11 14:47

Minden cikk

hirdetés

hirdetés