hirdetés

Partnereink

Nincs több titok: így készül a tökéletes csirkealaplé

hirdetés

Nincs több titok: így készül a tökéletes csirkealaplé

Nagyon finom alaplét készíthetünk egy nagy, jó minőségű, sütőben sült csirke maradékából, ideértve a nyesedéket, aprólékot, pecsenyeszaftot és a szeletelés után a tányéron maradt húsdarabokat is. Világosabb alapléhez nyers csirkecsontok is használhatók, de ezeket előtte pirítsuk meg, ha gazdagabb színt és ízt szeretnénk kapni.

Ha kb. 1 liternyi alaplevet szeretnénk készíteni, akkor ezekre lesz szükségünk: 1,5 liter víz, 1 nagy sült csirke csontjai és minden nyesedéke, vagy 50 dkg nyers csirkecsont vagy –szárny; 1 vöröshagyma, héjastul, durvára aprítva; 1 nagy sárgarépa, szintén durvára aprítva; 1 póréhagyma durvára vágva; néhány babérlevél és 1 teáskanál szemes fekete vagy fehér bors.

A csirkecsontokat vagy –szárnyakat tegyük hússütő tepsibe és 200°C-ra előmelegített sütőben 30 percig pirítsuk. Tegyük át egy nagy lábosba vagy leveses fazékba, amiben kényelmesen elférnek. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy teljesen ellepje. Lassú tűzön forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet annyira, hogy éppen csak gyöngyözzön, fedő nélkül pedig főzzük kb. 2 órán át. Szűrjük át finom lyukú szűrőn és hagyjuk kihűlni.

Vadalapot is ugyanúgy tudunk készíteni. A vadalapléhez a csirkecsontokat és nyesedékeket vagy szárnyakat cseréljük fel kistestű vadszárnyasok – például galamb vagy fogoly – csontjaira. Persze adhatunk még hozzá más csontokat is ahhoz, hogy a megfelelő csontmennyiséget megkapjuk. Tegyünk bele egy teáskanálnyi borókabogyót is, valamint egy maréknyi kakukkfűágat ízesítőnek. Azonban arra vigyázzunk, hogy a vadalaplé inkább télies vadragukhoz és pitékhez használható fel.

Amire oda érdemes figyelni

Sose keverjük a különböző fajtájú csontokat, mert az ízek zavaróak lesznek. A kivételt a marha és borjúcsont, a sertés- és szárnyascsont, vagy a sertés és borjúcsont kombinációja képezi, ezek semlegesebbek, egymást kiegészítő ízekkel rendelkeznek. Készítéskor ne sózzuk az alaplét, mert beforraláskor túl sóssá fog válni. Csak a felhasználáskor kell ízlésünkhöz igazítani a sózást.

Vegáknak zöldségalaplé

Ha nem szeretnénk csontokból és húsokból alaplevet főzni, akkor készíthetünk egy remek zöldségalaplét is, ami ugyanúgy beforralható, ha erőteljesebb aromákat szeretnénk, mint a húsos társaikat. Azonban tartózkodjuk az olyan erős ízű zöldségektől, mint a káposzta, vagy az olyan keményítőtartalmúaktól, mint a krumpli, ami pedig opálossá tenné az alaplét. Egy maréknyi szárított gomba jelentősen dob az alaplé ízén, ha pedig a vöröshagymát héjastul főzzük bele, sötétebb árnyalatot nyerünk.

A zöldség alaplébe 1,5 liternyi víz és 1 evőkanál olívaolaj vagy semleges ízű olaj kell, 2 vöröshagyma (akár héjastul), 2 durvára aprított sárgarépa, 1 szál zeller, valamint 50 dkg vegyes zöldség (pasztinák, édesköménygumó, póréhagyma, cukkini, paradicsom, gomba), petrezselyem zöldje és kakukkfű ágak, illetve szemes fehér vagy fekete borsból egy teáskanálnyi mennyiség. Az olajat tegyük leveses fazékba, hevítsük fel, majd enyhén pirítsuk meg rajta a zöldségeket, ameddig el nem kezdenek puhulni. Ekkor kell a zöldfűszereket is hozzáadni, a borsot és a vizet. Forraljuk fel, csökkentsük a lángot és főzzük az egészet 30-40 percig. Mielőtt átszűrnénk, hagyjuk azért kihűlni, addig is érnek az ízek.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.22.

Ma Júlia, Rita napja van.

A jó humor teszi igazán emlékezetessé a filmeket?

A Mastercard a cannes-i filmfesztivál hivatalos partnereként végzett kutatást, melyből kiderül: a magyarok a két főszereplő találkozását szeretik a le...

  • 2018-05-22 15:47
Simább dekoltázs feltöltéssel

A nyári szezon spagetti pántos ruháiban vagy a kivágott felsőkben dekoltázsunk megkerülhetetlenül a pillantások kereszttüzébe kerül.

  • 2018-05-21 17:54
Falfestés színnel, lélekkel

Fagylaltszínekkel, a Szalmarózsa stílusos eleganciájával, a különböző árnyalatok játékos eklektikájával és a kreatív önkifejezés lehetőségével köszönt...

  • 2018-05-21 15:26
Köszönésben és mosolygásban világszínvonalon állnak a magyar eladók

Világszínvonalon teljesítenek a magyar eladók és a kormányhivatalokban dolgozók a köszönés tekintetében. A Föld ötven országára kiterjedő felmérésben ...

  • 2018-05-21 12:15
Lehet, hogy Ön is színtévesztő?

Az emberi szem körülbelül 160 színárnyalat megkülönböztetésére képes, az emberiség 4%-a azonban valamilyen mértékben felcseréli vagy nem látja ezeket ...

  • 2018-05-21 11:28

hirdetés

Szépségtippek 40 éves kor felett

A 40 éves kor sokak számára valódi fordulópont. Nem csak úgy általában az életet, az elért eredményeinket, illetve további céljainkat gondoljuk ilyenk...

  • 2018-05-16 10:22
Így lehet minden fesztivál műanyagmentes

2018-ban megszületett az összefogás: No Plastic Fantastic néven hozott létre szövetséget a Street Food Egyesület, a Zöld Övezet Társulás és Doremi.Tod...

  • 2018-05-16 08:19
Liluland néven indít online női magazint Lilu

Régen dédelgetett vágyát valósította meg Lilu! A népszerű műsorvezető olyan online női magazint hozott létre Liluland néven, amely jelenleg egyedüláll...

  • 2018-05-15 19:42
Június 21. 20 óra, Dohány utcai Zsinagóga

Leonard Bernstein John F. Kennedy emlékének ajánlotta 1963-ban bemutatott III. szimfóniáját, melynek különleges bemutatójára készül a Nemzeti Filharmo...

  • 2018-05-15 18:01
Trendforduló a sminktetoválásban

Az elmúlt öt évben többet fejlődött a sminktetoválás, mint az azt megelőző két évtizedben. A szakmai és technológiai innovációk új stílust teremtettek...

  • 2018-05-15 12:22

Minden cikk

hirdetés

hirdetés