Partnereink

Nincs több titok: így készül a tökéletes csirkealaplé

Nincs több titok: így készül a tökéletes csirkealaplé

Nagyon finom alaplét készíthetünk egy nagy, jó minőségű, sütőben sült csirke maradékából, ideértve a nyesedéket, aprólékot, pecsenyeszaftot és a szeletelés után a tányéron maradt húsdarabokat is. Világosabb alapléhez nyers csirkecsontok is használhatók, de ezeket előtte pirítsuk meg, ha gazdagabb színt és ízt szeretnénk kapni.

Ha kb. 1 liternyi alaplevet szeretnénk készíteni, akkor ezekre lesz szükségünk: 1,5 liter víz, 1 nagy sült csirke csontjai és minden nyesedéke, vagy 50 dkg nyers csirkecsont vagy –szárny; 1 vöröshagyma, héjastul, durvára aprítva; 1 nagy sárgarépa, szintén durvára aprítva; 1 póréhagyma durvára vágva; néhány babérlevél és 1 teáskanál szemes fekete vagy fehér bors.

A csirkecsontokat vagy –szárnyakat tegyük hússütő tepsibe és 200°C-ra előmelegített sütőben 30 percig pirítsuk. Tegyük át egy nagy lábosba vagy leveses fazékba, amiben kényelmesen elférnek. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy teljesen ellepje. Lassú tűzön forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet annyira, hogy éppen csak gyöngyözzön, fedő nélkül pedig főzzük kb. 2 órán át. Szűrjük át finom lyukú szűrőn és hagyjuk kihűlni.

Vadalapot is ugyanúgy tudunk készíteni. A vadalapléhez a csirkecsontokat és nyesedékeket vagy szárnyakat cseréljük fel kistestű vadszárnyasok – például galamb vagy fogoly – csontjaira. Persze adhatunk még hozzá más csontokat is ahhoz, hogy a megfelelő csontmennyiséget megkapjuk. Tegyünk bele egy teáskanálnyi borókabogyót is, valamint egy maréknyi kakukkfűágat ízesítőnek. Azonban arra vigyázzunk, hogy a vadalaplé inkább télies vadragukhoz és pitékhez használható fel.

Amire oda érdemes figyelni

Sose keverjük a különböző fajtájú csontokat, mert az ízek zavaróak lesznek. A kivételt a marha és borjúcsont, a sertés- és szárnyascsont, vagy a sertés és borjúcsont kombinációja képezi, ezek semlegesebbek, egymást kiegészítő ízekkel rendelkeznek. Készítéskor ne sózzuk az alaplét, mert beforraláskor túl sóssá fog válni. Csak a felhasználáskor kell ízlésünkhöz igazítani a sózást.

Vegáknak zöldségalaplé

Ha nem szeretnénk csontokból és húsokból alaplevet főzni, akkor készíthetünk egy remek zöldségalaplét is, ami ugyanúgy beforralható, ha erőteljesebb aromákat szeretnénk, mint a húsos társaikat. Azonban tartózkodjuk az olyan erős ízű zöldségektől, mint a káposzta, vagy az olyan keményítőtartalmúaktól, mint a krumpli, ami pedig opálossá tenné az alaplét. Egy maréknyi szárított gomba jelentősen dob az alaplé ízén, ha pedig a vöröshagymát héjastul főzzük bele, sötétebb árnyalatot nyerünk.

A zöldség alaplébe 1,5 liternyi víz és 1 evőkanál olívaolaj vagy semleges ízű olaj kell, 2 vöröshagyma (akár héjastul), 2 durvára aprított sárgarépa, 1 szál zeller, valamint 50 dkg vegyes zöldség (pasztinák, édesköménygumó, póréhagyma, cukkini, paradicsom, gomba), petrezselyem zöldje és kakukkfű ágak, illetve szemes fehér vagy fekete borsból egy teáskanálnyi mennyiség. Az olajat tegyük leveses fazékba, hevítsük fel, majd enyhén pirítsuk meg rajta a zöldségeket, ameddig el nem kezdenek puhulni. Ekkor kell a zöldfűszereket is hozzáadni, a borsot és a vizet. Forraljuk fel, csökkentsük a lángot és főzzük az egészet 30-40 percig. Mielőtt átszűrnénk, hagyjuk azért kihűlni, addig is érnek az ízek.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 10.18.

Ma Lukács napja van.

7 érdekesség a hazai termálvizekről

Magyarországon nem nehéz jótékony hatású vizekre lelni, hiszen hazánk bővelkedik a gyógyforrásokban. Mégis, ha szeretnénk rátalálni a számunkra legmeg...

  • 2017-10-13 19:33
Mesekönyveket gyűjtünk rászoruló gyermekek számára!

Kérjük, hogy vegyen részt a SPAR Magyarország és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat könyvgyűjtő akciójában! Gyűjtse otthon és munkahelyén a feleslegess...

  • 2017-10-13 15:27
Fluor Tomi szerint a beatbox sem segített a magányos ősemberen

Samu viszontagságos élete, Kittenberger Kálmán különös hobbija és Szent Imre erényöve – történelmünk meghatározó alakjait veszik górcső alá a Comedy C...

  • 2017-10-13 11:45
Öt mesébe illő látványosság Izlandról

Vastag jégtakaróval borított fjordok, kristálytiszta források és felhőfátyol mögé rejtett vulkánok – Izland természeti csodái eredeti formájukban, az ...

  • 2017-10-13 09:38
Coming out nap a Viacomon

Október 11-e a nemzetközi Coming Out Day, vagyis az Előbújás napja, amikor az LMBTQ közösség az elfogadást, a nyitottságot és az őszinteséget ünnepli....

  • 2017-10-12 22:21

hirdetés

Ada laktózmentes fehérjével fogy

A népszerű műsorvezető és kétgyermekes anyuka, Ada mindig is odafigyelt arra, hogy egészségesen étkezzen. Gyermekkora óta sportol, sőt az elmúlt évekb...

  • 2017-10-12 20:50
Trumpot ejtették, új trollkodásokkal jönnek a South Park negyedikesei

Október 12-én, csütörtöktől vadonatúj részekkel jelentkezik Cartman, Kenny, Kyle, Stan és a coloradói kisváros, South Park apraja-nagyja a Comedy Cent...

  • 2017-10-12 19:20
Bódi Gusztiék vendégül látták Schobert Norbit és Rubint Rékát

Most csütörtökön a Sláger TV műsorának vendége lesz Rubint Réka és Schobert Norbi. A méltán híres fitnesz gurukat most először látja vendégül Bódi Gus...

  • 2017-10-12 17:50
1,8 milliárd forint a Fashion Days fél éves bevétele

Idén január és augusztus között 1 823 138 000 Ft volt a Fashion Days magyarországi bevétele. Ez a vártnál magasabb, 44%-os növekedést jelent a tavalyi...

  • 2017-10-11 20:51
Lelassult a lakások drágulása

Lassult a lakásdrágulás a második negyedévben: a használt lakások ára már csak 7,8, az újaké 4,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

  • 2017-10-11 17:55

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés