Nyitott melegszendvicsek reggelire, ebédre vagy épp vacsorára
hirdetés
A nyitott melegszendvicsek alapja egy szelet péksütemény vagy kenyérféle. Változatos feltétekkel gazdagíthatjuk a melegszendvicset, mindent elbír!
Ezek méretét akár a falatnyitól az egész karéjig, sőt még annál nagyobbra is alakíthatjuk, ha mondjuk valóságos szendvicstortát sütnénk (pl. egy egész vekni hosszában felezett kenyér két oldalából, esetleg pitából, más lapos kenyérből).
hirdetés
Ha vendégeket várunk, a vékonyan felszeletelt kenyérből az aprósütemények kiszúrásához használt formákkal kis körlapokat, félholdakat, csillagokat vagy épp rombuszokat szúrhatunk ki. Nem érdemes túlságosan elaprózni, mert akkor nehéz lesz megpakolni. A nagyjából 4-8 cm átmérőjűre formázott miniszendvics-alapok tökéletesek az egy harapással bekapható falatokhoz. Látványosak, és még evőeszközre sem lesz szükség a tálaláshoz. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a feltét!
Érdemes körülnézni a hűtőszekrényben, rengeteg féle alapanyag kerülhet a szendvicsünkre. Nem kell feltétlenül azonnal vajjal kezdenünk, a kenyereket megkenhetjük kevés tejföllel elkevert mustárral, majonézzel, olasz fűszerkeverékkel elkevert paradicsomszósszal is, vagy akár fűszeres, magunk gyártotta sajtkrémmel, halkrémmel, de magunk keverte fűszeres tojáskrémmel is. Erre aztán kerülhet szeletelt vagy reszelt sajt, sonka, húsos szalonna – szinte bármi. A sor persze szezontól és a háztartás felszereltségétől függően még hosszan folytatható. Egy gazdagabb fűszeres krémmel (akár habzsákból is kerülhet a kenyérre különféle mintázattal) megrakott szendvics mehet is a forró sütőbe, de a tetejére biggyeszthetünk félbevágott olajbogyót, megszórhatjuk friss vagy szárított zöldfűszerekkel, további reszelt sajttal.
Az egyik legegyszerűbb, mégis különleges melegszendvicskrém állhat csupán két-három összetevőből, villámgyorsan elkészül, formáját kedvünk szerint variálhatjuk: lehet szögletes, kerek, amilyenhez épp kedvünk támad.
Gyors currys melegszendvics
Hozzávalók:
8 vékony szelet kenyér
4 evőkanál tejföl
5 dkg edámi sajt
1 teáskanál currypor
Elkészítés: A kenyerek héját levágjuk (de akár hagyhatjuk is), és alakjuktól függően kisebb (nagyjából 6x4 cm-es) téglalapokra vagy háromszögekre szeletlejük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral borítunk, ráhelyezzük a kenyereket. Egy kis tálban elkeverjük a curry a tejföllel. A sajtot hozzáreszeljük, összeforgatjuk, elosztjuk a kenyerek tetején. Betoljuk az előmelegített sütőbe, és néhány perc alatt megsütjük. Az illatozó, napsárga melegszendvicseket azonnal tálaljuk.
Ha a mediterrán ízeket akarjuk melegszendvicsbe sűríteni, gyors és egyszerű megoldás a pestós melegszendvics. Nem kell hozzá más, mint kenyér, pesto és sajt. A nagyjából 1 cm vastagra szeletelt kenyereket – legjobb a ciabbata - megkenjük bazsalikomos vagy piros pestóval, ráreszelünk egy kevés keménysajtot, ami lehet grana padano, parmezán, pecorino is, és gyorsan betoljuk a forró sütőbe néhány percre. Nagy előnye, hogy a maradék pestót és sajtot is felhasználhatjuk hozzá.
A maradék kéksajt is remekül használható melegszendvicshez, legyen az márványsajt vagy gorgonzola, gazdag ízeivel kitűnősen harmonizál pl. a körte.
Körtés-kéksajtos melegszendvics
Hozzávalók:
4 db zsemle
1 nagyobbacska vagy 2 kisebb körte
8-10 dkg kéksajt (pl. márványsajt, danish blue, gorgonzola)
5 dkg vaj
kevés frissen őrölt fehérbors
Elkészítés: A zsemléket félbevágjuk, mindkét felüket megkenjük a vajjal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral borítunk, rárakosgatjuk a vajas zsemléket. A körtét meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, magházát eltávolítjuk, és a magházzal lefelé fordítva vékonyan (nagyjából 2-3 mm-esre) felszeleteljük. Minden vajas zsemlére legyezőszerűen elhelyezünk 3 körteszeletet, majd rámorzsoljuk a kéksajtot, végül borssal meghintjük. Betoljuk az előmelegített sütőbe, és addig sütjük, míg a sajt szépen ráolvad a körteszeletekre. Különleges, pedig milyen egyszerű melegszendvics! Egy maréknyi durvára vágott dióval is megszórhatjuk, még finomabb lesz.
Olvasd el cikkünket a fasírtokról és gombócokról is.