Olcsón finomat – Készítsünk töltött paprikát!
hirdetés
Sokan tartoznak azok rajongó táborába, akik oda vannak a magyar konyha, a fűszerek és gasztro fogások remekeiért. Ez nem is csoda, hiszen a magyar konyha fenomenális és biztosan megoszlanak a vélemények ezen konyha egészséges mivoltáról, de mégis a legfinomabb ételek hazánk konyháiban találhatóak meg. A rengeteg íz, illat, zamat minden ebéd alkalmával különleges érzetet kelt.
hirdetés
Enni nem csupán azért eszünk, mert szervezetünknek szüksége van a táplálékra, hanem mert össze hoz bennünket, embereket, családokat.
A magyar konyha számtalan finomsággal büszkélkedhet és akár a vegán étkezés hívei is kedvükre falatozhatnak a milliónyi recept és ételek között.
Van hazánknak egy csodája, ami nem más, mint az igazi, a magyaros, a fűszeres, ízes töltött paprika. Nagyon sok féle képen el lehet készíteni ez a különleges finomságot, ízek és ízlések szerint. Sokan a hagyományos paradicsomszószt részesítik előnyben, de akár tejfölös, fűszeres változatát is ismerhetjük. Persze ehhez is megvannak az alap receptek, és mindenkinek megvan a saját kis titka, ami szerint készíti a család egyik kedvencét.
Hogyan készítsünk ízes, illatos töltött paprikát?
Az eredeti recept, alig különbőzik egy jó töltött káposztától. Ami ugye mindig elengedhetetlen a finom, nagy egészséges paprika, jó tanács ne akarjunk spórolni, a minőség fontos, aztán persze darált, hús, hagyma, fokhagyma, zeller zöld, paradicsomlé, rizs, tojás, liszt, cukor, fűszerek, fazék, fakanál! Nem kell meg ijednünk, hiszen, amennyire bonyolultan hangzik, annál egyszerűbb az elkészítés. Nem kell semmit túlbonyolítanunk, csak bízzunk minden az igazi szakácsné ösztönünkre.
Tehát: megvannak a hozzávalók. Az első lépés, amivel mindent kezdenünk kell az előkészítés, mindent alaposa megmosunk, a gyönyörű paprikáinkat megtisztítjuk, az ereket eltávolítjuk. Ezután jön a munka könnyező része. A hagymát meg kell tisztítanunk, és szépen felszelni, majd felaprózni. Jöhet a töltelék: ebből sem kell nagy dolgot csinálnunk, hiszen egyszerű a töltelék. A hagymát megpároljuk, az áttört fokhagymával, aztán a tűzről levéve a húst, a rizst, a tojást, pirospaprikát, alaposan összedolgozzuk, sóval, borssal fűszerezzük. Bele töltjük a paprikába a finom tölteléket, ne tömjük meg nagyon, ne feledjük a rizs még dagadni fog. Forraljunk fel 1 liter vizet, tegyük bele a sűrített paradicsomot, tegyünk bele cukrot, majd helyezzük bele a paprikákat, és mérsékelt tűzön nagyjából fél óra alatt pároljuk puhára. Amikor ezzel elkészültünk a paprikát óvatosan kiszedjük, a zeller zöldet kidobjuk. Jöhet a mártás. Lisztet nagyjából két deci hideg vízzel keverjük teljesen simára, majd adjuk a paradicsomléhez és forraljuk fel. Ezzel is elkészülve helyezzük vissza a paprikákat és éppen csak rottyantsuk össze az egészet. Amennyiben mindezzel elkészültünk nincs más dolgunk, mint egy finom burgonyakörettel tálalni és igazán jóllakni vele.
Vegán is finoman!
Egyre többen vannak, akik a vegán étkezés hívei lesznek és ezzel talán előnyben is részesülnek, hiszen a töltelékek sora még inkább variálhat így. A megszokott rizses tölteléknél helyettesíthetjük a hús gombával, sajttal, sárgarépával, szója granulátummal, ami talán még finomabb is, mint a hús. Kipróbálhatjuk a kukoricakásás, gombás tölteléket is, ami igazi kulináris élményt nyújt és megdolgoztatja az ízlelő bimbókat.
Tanulság:
Mi lehet mindebben a tanulság? Természetesen az, hogy a magyar konyha csodálatos, lehet igazán finom, ízes, azonban mégis egészséges ételeket készíteni. Ha nem szeretnénk mélyen a pénztárcánkba nyúlni, akkor ezt a fogást különösen ajánlom! Legyél igazi húsevő baktérium, vagy vegetariánus, egyaránt élvezheted hazánk ízeit te is!