Penne variációk
hirdetés
A penne hazájában és Magyarországon is igen kedvelt tésztaféle, amiből gyorsan finomat készíthetünk. Legyen szó húsokról vagy épp zöldségekről, amikkel készítenénk, a penne mindig csillagos ötös osztályzatot fog kapni a fogyasztóktól.
A penne megannyi formában tálalható, valójában a pizzához hasonlóan bármivel megbolondítható. A főtt penne elkészíthető tejszínesen, paradicsomosan, zöldségekkel vagy húsokkal gazdagon, valójában mindenki fantáziájára van bízva. Néhány ötletet azért mi is adunk, kiváló ebédre és vacsorára egyaránt.
hirdetés
Brokkolis penne tejszínnel
Hozzávalók:
- 30 dkg penne
- 1 közepes db brokkoli
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kis db sárgarépa
- 2 dl főzőtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük.
Közben a hagymát apróra vágjuk. A brokkolit, ha nem fagyasztott, kicsi rózsákra szedjük, a sárgarépát felkockázzuk.
Egy magasabb falú serpenyőbe vagy wok edénybe megpirítjuk a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd rádobjuk a zöldségeket, és tovább pirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés vegetával. Majd felöntjük a tejszínnel, és puhára pároljuk a zöldségeket.
Ha a zöldségek megpuhultak, ráöntjük a lecsepegtetett tésztát és összeforraljuk.
Adhatunk hozzá reszelt sajtot, de anélkül is nagyon finom és laktatós.
Spenótos-csirkés penne
Hozzávalók:
- 100 dkg csirkemell filé
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 100 dkg penne
- 15 dkg spenót
- 2 csipet szerecsendió
- 2 kk oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 3 ek olívaolaj
- 10 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin
Elkészítés:
Olajon az összevágott vöröshagymát megdinszteljük, ezután rátesszük a kockákra vágott csirkemellet.
Mikor majdnem mindegyik kocka kifehéredett, sózzuk, borsozzuk, ráöntünk 1 dl vizet, és az apróra vágott spenótot. Készre pároljuk, majd félretesszük.
Besamelmártást készítünk (margarin, liszt, tej), 1 mokkáskanál kakukkfűvel, 2 mokkáskanál bazsalikommal, 3 mokkáskanál oregánóval, 2 csipet szerecsendióval, kevés borssal és sóval ízesítjük.
A besamelt és a húst összekeverjük, majd a megfőtt pennével tálaljuk.
Penne paprikás gombával
Hozzávalók:
- 25 dkg penne
- 25 dkg gomba
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 ek napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- petrezselyem ízlés szerint
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
Elkészítés:
A felkockázott hagymát megpároljuk a szintén kockázott szalonnán (kevés olajat öntsünk alá). Ha megdinsztelődött megszórjuk a paprikával és fűszerezzük. Felöntjük kevés vízzel.
Kétszer-háromszor visszaforraljuk a hagymás alapot, és csak utána tesszük bele a felaprított gombát. Még 5-10 percig együtt pároljuk.
Ha már puha a gomba, behabarjuk a tejföl és a liszt keverékével. Ne felejtsük el a hőkiegyenlítést (a habarásba tegyünk 2-3 kanállal a gombás léből, hogy ne kapja össze a tejfölt a meleg)!
Forraljuk 2-3 percig, és a végén tegyük hozzá a felaprított petrezselymet. Félpuhára főzött penne tésztával tálaljuk.
Cukkinis penne
Hozzávalók:
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 6 közepes db cukkini
- 500 g penne
- 4 db tojássárgája (nagy)
- 100 ml főzőtejszín
- 10 dkg parmezán sajt
- 2 ek olívaolaj
- 6 szelet bacon
Elkészítés:
Tegyünk föl a tésztának vizet forrni.
Készítsük el a krémet. A tojássárgákat a tejszínnel és a sajttal keverjük habosra.
A bacont az olívaolajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a félhold alakúra vágott cukkinit, főzzük majdnem puhára a cukkinit. Sóval, borssal ízesítsük, és adjuk hozzá a kakukkfüvet is.
Ha forr a víz, a tésztát főzzük ki benne (sós víz). Amikor kész, szűrjük le, és keverjük a cukkinihez. Gyorsan kell ezeket a lépéseket megtenni, hogy ne hűljön ki. Zárjuk el a gázt a cukkini alól, és gyorsan keverjük hozzá a tojásos krémet.
Reszelt parmezánnal vagy parmezán forgáccsal tálaljuk.