Pulykából készült finomságok
hirdetés
Igaz a gyerekmondóka, tulajdonképpen hiába hajaz a pávára, nyaklebernyegével, fura fejével annak csak a csúf változata lehet. De a húsa, az aztán nem semmi: zsenge, fehér, a legkevésbé zsíros, manapság úgy mondjuk: lájtos.
Fogyókúrázók és diétázók is bátran fogyaszthatják. Pulykával még a töltött káposzta is elkészíthető. Különleges, akár ünnepi receptjeink megszokottá válhatnak mindenki számára.
hirdetés
Pulykával-sajttal göngyölt savanyúkáposzta-levelek, tepsis krumplival, zöldségekkel
Hozzávalók:
50 dkg pulykamellfile
25 dkg fehér cheddar sajt
só, frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
8 levél savanyú káposzta
2 szál angolzeller
2 szál sárgarépa
1 kicsi fej karfiol
2 burgonya
só, frissen őrölt bors
fél dl olívaolaj
A pulykamellet, sajtot kicsi kockákra vágjuk, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük, es összekeverjük. Egy káposztalevélre 1 adag hústölteléket halmozunk, az egyik felét a töltelékre hajtjuk, felcsavarjuk, a másik végét ujjal visszanyomjuk. Mind a nyolc töltött káposztát igy készítjük el. Az angolzellert, a meghámozott sárgarépát felszeleteljük, a karfiolt rózsáira szedjük, a meghámozott burgonyát cikkekre daraboljuk Tepsibe szórjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olajjal, összeforgatjuk, rátesszük a töltött káposztaleveleket, megkenjük olajjal, fél deci vizet öntünk alá, és alufóliával lefedve, 180 Celsius-fokos sütőben félpuhára pároljuk. A fólia nélkül pirosra sütjük, tálaláskor a zöldségeket tányérra halmozzuk, és rá vagy mellé helyezzük a töltött káposztákat.
Sütőtökpiskótában sült szalonnás pulykamell, parmezánmártással
Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé
só, frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt szalonna
3 tojás
15 dkg tisztított kanadai sütőtök
1 mokkáskanál sütőpor
3 evőkanál kiszt
A mártáshoz:
4 dkg vaj
2 evőkanál reszelt parmezán
2,5 dl 30%-os tejszín só, frissen őrölt bors
A körethez:
4 egyforma burgonya
1 kis csokor petrezselyem
A pulykamellet hosszában félbevágjuk, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük. A füstölt szalonnát felszeleteljük, kisütjük a zsírját, és megpirítjuk benne a pulykahús darabokat. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukhoz hozzáadjuk a finomra reszelt sütőtököt, a sütőporral elkevert lisztet, sózzuk, borsozzuk, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazán bekeverjük. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk, és 180 Celsius-fokos sütőben 6 perc alatt elősütjük. Keresztben félbevágjuk, egyik felükre 1-1 elősütött pulykamell darabot fektetünk, egyesével, a sütőpapír segítségével felcsavarjuk, becsomagoljuk, és hajtással lefelé, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 C-fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, hogy a hús közepe szaftos maradjon. A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a parmezánt, megpezsegtetjük, felöntjük a tejszínnel, sóval, borssal ízesítjük, és közepes tűzön 2-3 percet főzzük, hogy mártássűrűségű legyen. A burgonyákat hullámos pengéjű késsel meghámozzuk, egészben, bő sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Tálaláskor a főtt burgonyát felszeletelve tányérra tesszük, megszórjuk aprított petrezselyemmel, mellé locsoljuk a parmezánmártást, és beleültetjük a sült pulykaszeleteket.
Forrás
fotó: google képek