Quinoa tabbouleh és más eszméletlen jó ételek
hirdetés
Aki szeretné megtudni, hogyan készül a quinoa tabbouleh, annak most tapadjon szeme a képernyőre. Amellett, hogy eláruljuk, hogyan készül ez a remek étel, további eszméletlen jó fogásokat is megismertetünk veled.
Kezdjük a hozzávalókkal: 1 bögre quinoa, 5 dl víz, 0.5 közepes db kígyóuborka, 0.5 közepes db piros kaliforniai paprika, 1 közepes szár halványító zeller, 5 db koktélparadicsom, 0.5 citromból nyert citromlé, petrezselyem, menta, só, bors, 1 ek olívaolaj, 2 ek vaj.
hirdetés
A quinoát megmossuk, ha szükséges, és a felhevített vajon kicsit megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, majd fedő alatt lassú tűzön megpároljuk. Amikor kész, félretesszük. A zöldségeket (uborka, paprika, zeller) julienne-re szeleteljük, majd apróra felkockázzuk. A koktélparadicsomokat apró kockákra vágjuk, majd a többi zöldséghez adjuk. A mentát, petrezselymet szintén felaprítjuk. A kihűlt quinoát összekeverjük az apróra felkockázott/vágott zöldségekkel, petrezselyemmel, mentával, majd sóval, borssal ízesítjük. Befejezésként egy fél citrom levével és egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk (a citrom mennyisége ízlés szerint változtatható). Jól összekeverjük és már élvezhetjük is.
Ha ezen felül más finom ételeket is elkészítenénk és megkóstolnánk, javasoljuk az alábbi recepteket.
Csicseriborsó-saláta
A saláta hozzávalói a következők: 25 dkg csicseriborsó konzerv, 10 dkg füstölt szalonna (kockázott), 2 gerezd fokhagyma, 1 db kápia paprika, 2 ek balzsamecet, só és bors ízlés szerint, 3 dkg parmezán sajt, 3 ek olívaolaj, csipetnyi római kömény.
Az olívaolajon megsütjük a felkockázott szalonnát, hozzádobjuk az apróra vágott fokhagymát és lehúzzuk a tűzről. Innen kétféleképpen folytathatjuk. Melegen: a lecsepegtetett csicseriborsót, az apróra kockázott kápia paprikát a fokhagymás szalonnához öntjük, sózzuk, és pár percig maximális hőfokon együtt sütjük őket. A tűzről levéve meglocsoljuk a balzsamecettel, borsozzuk, ízlés szerint jöhet a római kömény és parmezán-forgácsok a tetejére. Hidegen: a pirított fokhagyma-szalonna kombót öntjük a lecsöpögtetett csicseriborsóhoz, kockázott paprikához, majd jön az ecet, bors, sajt. Pirított szezámmaggal megszórva lehet, hogy még finomabb.
Hamis rizottó napraforgómagból
Hozzávalók: 250 g napraforgómag, 1 közepes db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1.5 dl víz, só és bors ízlés szerint, 2 ek vaj.
Elkészítés: A napraforgómagot nézzük át, nehogy héjdarabok maradjanak benne, majd egy nagy tálban öntsük fel vízzel, és áztassuk egy éjszakán keresztül. A megpuhult magok felét egy magas edényben vagy tálban botmixer segítségével pürésítsük össze, hogy vastag, krémes állagot kapjon. Kevés vajon pároljunk apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Öntsük hozzá a magok másik felét, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítsük. Ha száraznak bizonyulna, öntsünk alá egy-másfél deci vizet. Ezt nagyjából párologtassuk, főzzük el róla, ha másképp nem megy, vegyük le a fedőt. Keverjük hozzá és melegítsük össze a krémes résszel. Amennyiben további krémességet akarunk adni neki, keverjünk még vajat hozzá (nekem nem volt rá szükségem). Tálaljuk párolt, blansírozott zöldségekkel vagy salátával, a húsimádók pedig egy szelet hússal.
Forrás: No Salty
Képek: foodnetwork.com és nosalty.hu