Rakott sertéskaraj
hirdetés
Különleges ebéd- illetve varocsaötletet hoztunk nektek. Készítsetek rakott sertéskarajt!
Hozzávalók:
hirdetés
- őzgerinc sütőforma
- 6 szelet sertéskaraj
- pár szelet füstölt szalonna, legjobb a bacon
- só
- bors
- ételízesítő
- fűszerpaprika
- fél cikk fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- 8 db tojás
- 2 db szikkadt zsemle
- petrezselyemzöld
- 1/2 kg csirkemáj
- olaj
- 2-3 evőkanál liszt
- 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
- A karajszeleteket szép véknyakra kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk.
- Ezután készítsük el a tölteléket: a vöröshagymát vágjuk apró kockákra és olajon dinszteljük meg! Adjuk hozzá a szintén felaprított vagy összezúzott fokhagymát! Majd fűszerezzük meg a fentebb felsorolt ízesítőket használva! A zsemléket áztassuk be langyos vízbe, majd facsarjuk ki belőlük a vizet és adjuk hozzá a hagymához! Ezután keverjük bele a tojásokat, a petrezselyemzöldet és a felszeletelt csirkemájat! Ezután jöhet hozzá a liszt és a zsemlemorzsa. Olyan masszát kell kapnunk, amely éppen hogy lecsorog a fakanálról, tehát se nem túl kemény, se nem túl híg.
- Zsírozzunk ki egy őzgerinc formát és hintsük meg zsemlemorzsával! Ezután kövesse egy kanál töltelék, amit szórjunk meg kockákra vágott szalonnával! Erre pedig ráteszünk egy sor húst és újra megismételjük a folyamatot. A húson legyen végül massza, melyet szalonacsíkokkal fedjünk le!
- Jöhet előmelegített sütőben a sütés. Lassú tűzön 40-45 percig süljön a rakott karaj, szép aranybarna színe legyen!
Aki pedig nem rajong a csirkemájas töltelékért, használhat gombát is, kicsit más felállásban: Hozzávalók:
- 6 szelet karaj
- 40 dkg gomba
- 45 dkg bacon
- 4 tojás
- 15 dkg reszelt sajt
- liszt
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
- A karajszeleteket kiklopfoljuk, és enyhén sózva félre tesszük.
- A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, majd kevés olajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg az eresztett levét elfövi. Félre tesszük hűlni. Ha kihűlt, két (villával felvert) tojást keverünk hozzá.
- Egy őzgerincformát keresztben kibélelünk bacon szeletekkel, ráhelyezünk 3 karajszeletet, amit előtte lisztbe,- felvert tojásba,- és reszelt sajtba forgattunk. Utána a gombás masszát öntjük bele, majd a másik három hús szeletet, amit megint lisztbe,- tojásba,- és reszelt sajtba forgattunk. . A bacon lecsüngő széleit a tetejére felhajtjuk, alufóliával betakarjuk az őzgerincet, és sütőbe tesszük.
- Fél óra múlva leszedjük a fóliát, és addig sütjük így tovább, amíg szépen megpirul a teteje. Sütés után a szeleteléssel várjunk egy kicsit, hogy ne hulljon szét a karaj!
Mindkét változat jól hangzik!