Receptek 90 napos diétához
hirdetés
Nemrég már megtudhattuk mi is az a 90 napos diéta. Röviden bemutatva a 90 napos diéta a szétválasztásról szól, hogy az emésztő rendszer egyszerre egy féle táplálékot dolgozzon fel. A napok sorrendjében nem történhet változás, éppen ezért nagyon fontos, hogy a fehérje, a keményítő, a szénhidrát és a gyümölcsnap sorrendben kövessék egymást a diéta 90 napja alatt.
Fontos tudni azt is, hogy a 90 nap befejeztével a diéta nem ér véget, hiszen az elkövetkezendő 90 napban is a reggeli minden nap gyümölcs kell legyen, hogy szervezetünk megtarthassa az addig megszokott menet rendet. Természetesen ennek a diétának is vannak határai, hiszen az, hogy mindent ehetünk különböző napokon nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiséget fogyasztunk! Fő a mértékletesség és akkor garantált a siker is. Most lássuk a fehérje, keményítő, szénhidrát és gyümölcsnapokon milyen finom fogásokat is ehetünk!
hirdetés
Fehérje nap
Mint már tudjuk, a fehérje napon fogyaszthatunk húst, tejtermékeket, zöldséget köretként, joghurtot és gyümölcsöt reggelire. Akik szeretik a különleges éteket, választhatnak fehérje napra egy remek halas fogást. A lazac nem csupán fehérjében gazdag, de remek ebéd és vacsora is lehet ezen a napon.
Lássuk tehát a receptet: Lazac citrommal sülve
A hozzávalókat tekintve nagyon bonyolultnak tűnhet ez az étel, de nem kell megijednünk, hiszen ezt a fogást egy kezdő is el tudja készíteni.
Hozzávalók: 30 dkg lazac, egy citrom leve, 1 csokor friss koriander, őrölt chili ízlés szerint, az elengedhetetlen só, bors, olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vörös hagyma, 2 dkg creme fraiche.
Elkészítés: a lazac filéket jó alaposan mossuk meg hideg víz alatt, majd sózzuk, borsozzuk. Ezt követően a kicsavart citrom levét, keverjük össze két evőkanál olívaolajjal, az apróra vágott csokor korianderrel, a zúzott fokhagymával, és kevés őrölt chilivel. Az előre előkészített serpenyőben körül belül 15 perc alatt készre sütjük a lazac szeleteket és sülés közben mellé szórjuk a felszeletelt vöröshagymát is. Legvégül a hagymákra hozzákanalazunk 2 ek creme fraiche-et. Míg a hal sül, a hagymák is megpuhulnak a creme fraiche-el.
Keményítő nap
A keményítő napon is remek fogásokat lehet készíteni, mint például egy remek krumpli saláta majonéz nélkül.
Hozzávalók a krumpli salátához: 1 kg egészséges krumpli, zöld és fekete olíva bogyó, só, bors, egy csokor új hagyma, egy csokor petrezselyem, olíva olaj, savanyú uborka és annak a leve, és végül kevés ecetes paprika.
Ennek a receptnek sem túl bonyolult az elkészítése. A krumpli főzzük meg, de ne följön szét, hogy szeletelni tudjuk. Miután a megfőtt krumplit leszűrjük és kihűtjük, hozzá foghatunk az elkészítéshez. Minden hozzávalót vágjuk vékony karikákra, így az olívabogyókat, a zöldhagymát, uborkát, paprikát, és aprózzuk fel a petrezselymet is. Ha mindezzel készen vagyunk, felszeletelhetjük a krumplit is. Vigyázzunk, ne törjön össze. A hozzávalókat keverjük össze, majd ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint és a végén locsoljuk meg kevés savanyú uborka lével. Isteni étel ez.
Szénhidrát nap
Ez a nap a pékárukról, a süteményekről és igen, egy kevés csokiról is szól. A reggeli itt is, mint minden esetben a gyümölcs. Ebédre és vacsorára azonban már ehetünk valami tartalmasabbat is.
Ezen a napon készíthetünk az igazi paraszt konyha egyik remekét, amit még nagymamáinktól leshettünk el.
Diós laska
Hozzá valók: egy csomag laska tészta, 25 dkg diót, ízlés szerint kristálycukor, egy evőkanál olaj, só.
Elkészítés: a laska tésztát lobogó vízben tegyük oda főni tészta minőségétől függően 8-10 perc alatt készre főzhetjük, hogy a tészta ne ragadjon, adjunk a vízhez egy csipet sót és egy ek olajat. Mindeközben daráljuk le a diót, keverjük össze a ledarált diót annyi kristálycukorral, amennyire édesre szeretnénk. A laska tésztát szűrjük le és keverjük össze a dióval és már fogyaszthatjuk is.
Gyümölcsnap
Talán ez a nap lehet a legnehezebb sok ember számára, hiszen ilyenkor nem fogyaszthatunk mást gyümölcsön kívül. Azonban, ha már nagyon éhesek vagyunk kevés mennyiségben, de ehetünk mogyorót, diót, pisztáciát, vagy akár kesúdiót is.
Ezen a napon készíthetünk egy remek gyümölcssalátát is.
Hozzávalók: alma, banán, narancs, kivi, citrom, ananász, rum aroma, és valamilyen ropogtatni való, dió, kesúdió, pisztácia stb.
Elkészítés: A hozzávalókat daraboljuk fel egy nagy tálban, szórjuk rá a diót majd a végén locsoljuk meg a rum aromával.
Jó étvágyat!