Receptek a brokkoli kedvelőinek
hirdetés
A brokkoli eredetét az ókori Rómában és Görögországban (Kréta szigetén) találjuk meg. A korabeli források szerit a rómaiak igen kedvelték a vad káposztát, ami a leírások alapján a mai brokkoli őse lehetett. A rómaiak hódításaik során vitték tovább a növényt a Közel-Keletre, ahol hamarosan nagy népszerűségre tett szert, mint ehető virág.
Most azok görgessenek lejjebb, akik élnek-halnak a brokkoliért, ugyanis receptválogatásunkban a főszerepet ez a különleges és népszerű zöldség kapta.
hirdetés
Csirkés rakott karfiol
Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 15 dkg sajt (reszelnivaló), 2 dl tejföl, 1 kk szerecsendió (őrölt), só ízlés szerint, 60 dkg csirkemell filé, 4 gerezd fokhagyma, 15 dkg bacon (szeletelt), 2 ek vaj.
Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben feltesszük főni. A vízbe beledobunk 4-5 gerezd fokhagymát és őrölt szerecsendióval ízesítjük. A csirkemellet végkony csíkokra vágjuk, megsózzuk és kevés olajon megsütjük. Ha a brokkoli megfőtt, egy tűzálló tálat kivajazunk. A brokkoli felét az edény aljára tesszük. Erre jön a sült csirkemell. Ezt beborítjuk a csíkokra vágott baconnel, majd a maradék brokkoli kerül rá. A következő réteg a tejföl és végezetül a reszelt sajt kerül a tetejére. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, míg a sajt szép aranybarna nem lesz.
Egyszerű brokkolikrémleves
Hozzávalók: 1 közepes fej brokkoli, 1 db burgonya (kis), 2 gerezd fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, só, bors, szerecsendió ízlés szerint.
Elkészítés: A brokkolit rózsáira bontjuk, a krumplit megpucoljuk és felaprítjuk, bő 1 liter sós vízben megfőzzük. Utána botmixerrel pürésítjük, felöntjük a tejszínnel, fűszerezzük, beletesszük a zúzott fokhagymát. Visszatesszük a tűzre és újra felforraljuk, majd tálaljuk.
Brokkolis penne tejszínesen
Hozzávalók: 0.5 kg penne, 1 közepes db brokkoli, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis db sárgarépa, 2 dl főzőtejszín, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, ételízesítő ízlés szerint.
Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük. Közben a hagymát apróra vágjuk. A brokkolit, ha nem fagyasztott, kicsi rózsákra szedjük, a sárgarépát felkockázzuk. Egy magasabb falú serpenyőbe vagy wok edénybe megpirítjuk a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd rádobjuk a zöldségeket, és tovább pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés vegetával. Majd felöntjük a tejszínnel, és puhára pároljuk a zöldségeket. Ha a zöldségek megpuhultak, ráöntjük a lecsepegtetett tésztát és összeforraljuk. Adhatunk hozzá reszelt sajtot, de anélkül is nagyon finom és laktatós.
Sült brokkolis rizs
Hozzávalók: 10 dkg barnarizs (vagy köles), 1.5 dl víz (a brokkoli főzéséből maradt vízhez (1,5 dl) öntve), 1 csipet só (tengeri), 25 dkg brokkoli, 2 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, egy kevés napraforgó olaj a tál kikenéséhez.
Elkészítés: A barna rizst előző este beáztatjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, és beáztatjuk. A víz felét felforraljuk, majd beletesszük a brokkolit. Amikor újra forrni kezd, szűrőkanállal egy hideg vízzel teli tálba szedjük. A brokkoli főzővizéhez hozzáöntjük a maradék vizet, beletesszük a rizst és a sót, és puhára főzzük. 2 gerezd fokhagymát megpucolunk, és apróra vágunk. 2 egész tojást leütünk, és felverünk, majd hozzátesszük a fokhagymát. Kikenünk étolajjal egy kis kerámia sütőedényt, majd beletesszük a megfőtt rizst. Erre tesszük szűrőkanállal a brokkolit, majd leöntjük a fokhagymás tojással. 175 fokos légkeveréses sütőben kb. fél órát sütjük, amíg a tojás meg nem sül.