hirdetés

Partnereink

Rekord éve volt a Varga Pincészetnek

hirdetés

Rekord éve volt a Varga Pincészetnek

A Varga Pincészet több területen is rekord évet zárt 2017-ben. A borok nem hivatalos világbajnokságának számító bordeaux-i borversenyen három borukkal, a száraz Irsai Olivérrel, Olaszrizlinggel, illetve az édes, késői szüretelésű Szürkebaráttal is kiérdemelték az aranyérmet, magyar pincészet régóta nem aratott ekkora sikert.


A fontosabb gazdasági mutatók is jó eredményről árulkodnak a család két vállalkozásában: a badacsonyörsi Varga Pincészet árbevétele 4,6 milliárd forint, a feldebrői 1,2 milliárd volt, a két pincészet együttes adózott nyeresége pedig összesen 300 millió forint.  Csúcsot értek el az eladott palackok számában is, hiszen tavaly már 15,5 millió palack bort értékesítettek, majdnem 1 millióval többet, mint 2016-ban, akkor 14,6 millió üveget.
Varga Péter tulajdonos szerint az elmúlt év legnagyobb sikere kétséget kizáróan mégis az őszi szüret volt, hiszen a ’70-es évek elején volt utoljára hasonlóan áldott időjárás a szőlőtermesztők számára. Mivel az idei tél utolsó hetének extrém hidege még nyugalmi állapotban érte a szőlőtőkéket, így a rügyfakadásra vélhetően nem lesz negatív hatása.

hirdetés

 „Természetesen nagyon elégedettek vagyunk az értékesítés alakulásával, de a tavalyi évben talán még ennél is jobban örültünk a termés eredményének. Én ugyan csak 32 éve vagyok a szakmában, de nem emlékszem, hogy valaha ilyen egészséges és jó minőségű szőlőt szüreteltünk volna. A jó minőség alatt azt is értem, hogy a szőlőszemek, és ennek következtében a borok is sokkal gazdagabbak lettek mind illatban, mind ízekben, mint a korábbi években. Mindezek miatt úgy döntöttünk, növeljük taktikai borkészletünket, azaz tavaly több szőlőt vásároltunk fel, mint amennyire az értékesítéshez szükségünk lenne. A 2016. évi 16 millió kiló szőlővel szemben 2017-ben 20,5 milliót dolgoztunk fel. Azt látjuk, hogy eladásainkban folyamatosan nő a száraz borok aránya, 2017-ben már megközelítette az eladott bormennyiség kétharmadát. Az előző évjárat aromagazdagsága a legnagyobb hatással fogyasztóink kedvencére, az Olaszrizlingre volt, hiszen a 2017-es évjáratot kóstolva meggondolandó, hogy ezt a fajtát ne soroljuk-e a jövőben az illatos borok közé, hasonlóan a Szürkebaráthoz, Muskotályhoz vagy a Sauvignon Blanc-hoz” – összegzi az elmúlt évet Varga Péter.

2017-hez kötődik még a Varga Pincészet feldebrői borászatának átadása is, ami az Egri borvidéken található. Ezzel a fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a tárolókapacitás, amelyből mintegy 3,3 millió liter az erjesztőkapacitás. Ebben az új pincészetben tavaly 7,7 millió kiló szőlőt tudtak feldolgozni, ami a legnagyobb mennyiség az Egri borvidéken és egész Északkelet-Magyarországon is.
A Varga család eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a feldebrői pincészet létrehozásába, a két éve elkezdődött beruházás finanszírozását 100 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás és 1,2 milliárd forint kedvezményes kamatozású növekedési hitel is segítette.
A 2018-as tervek között van többek között a Varga Friss Aranymetszés borcsalád bővítése. A gyümölcsös, gyorsan fogyasztásra kerülő boroknak olyan nagy a népszerűsége, hogy kikényszerítik helyüket a borkülönlegességek között. A legjobb primőr borok közül a Balatoni Irsai Olivér készült el a leghamarabb, így ezt benevezték a 2018. február végi német nemzetközi borversenyre, a Mundus Vini-re, ahol ez a különleges zamatú bor ezüstérmet kapott.

„Sokan kérdezik aggódva, hogy a későn jött nagy hideg nem okoz-e károkat a szőlőültetvényekben. Az aggodalom jogos, mert a szőlő téli, úgynevezett mélynyugalmi állapotában megbirkózik ugyan ennél még nagyobb fagyokkal is, de a februári meleg, csapadékos időjárás hatására már elindulhatott a nedvkeringés, a nyugalmi állapot megszűnése, amikor a szőlő már érzékeny a kisebb fagyokra is. Bár biztosat ilyenkor még nem lehet mondani, egyelőre úgy tűnik, családunk 200 hektáros birtoka még éppen megúszta. Ha egy-két héttel később jön a hideg, az biztosan nagy károkat okozhatott volna” – véli Varga Péter.

Szöveg: B&D ComMedia

Kép: Varga Pincészet

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 10.21.

Ma Orsolya napja van.

Szaftos rakott zöldség

Ha szeretnétek összedobni egy igazán krémes, szaftos rakott zöldséget, ami nem csak finom, de még egészséges is, akkor ne is habozzatok tovább, dobját...

  • 2021-10-20 23:00
A Booking.com korábbi vezetőjét igazolta egy magyar startup

Terjeszkedésének részeként új nemzetközi értékesítési igazgató csatlakozott az Everguest csapatához. A magyar turisztikai startup legújabb tagja, Neil...

  • 2021-10-20 21:41
Budapesten az MTV EMA 2021

A 2021-es MTV EMA újra élő show-ként lesz látható világszerte, november 14-én, ezúttal Magyarországról közvetítve! A Papp László Budapest Sportarénába...

  • 2021-10-20 19:30
Már a neten is nézhetőek az Inforg filmek

Az újkori magyar filmgyártás legtermékenyebb független stúdiója, a 10 évig működő Inforg tekintélyes könyvtárának emlékezetes alkotásai a netre költöz...

  • 2021-10-20 18:19
„Swimathon Pécs 2021” - Hat jó ügy, boldog résztvevők, eredményes záróesemény

A Pécsi Közösségi Alapítvány követes adománygyűjtő rendezvénye immár második alkalommal került megrendezésre városunkban, idén végre a Hullámfürdőben....

  • 2021-10-20 16:48

hirdetés

HuGo-val Amerikában, az „56-os úton"

Több mint fél éve követhetjük nyomon az egyre szaporodó, magyar vonatkozású Amerikában lévő helyeket, történelmi, kulturális, gasztronómiai nyomokat a...

  • 2021-10-20 15:24
Ki lesz az év fiatal vállalkozója?

A FIVOSZ 13. alkalommal hirdeti meg az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat. A fiatal vállalkozók legnagyobb presztízsű magyarországi díjára a 18 és 40 é...

  • 2021-10-20 13:04
Sok pályázati pénz zúdul az agrárszektorra

A 15-20 évvel ezelőtt elkezdődött folyamat, ami eleinte csupán kutatásokban és az egyetemi oktatásban volt téma, mára elkerülhetetlenné vált: muszáj r...

  • 2021-10-20 12:00
Kutyatáp Guinness és magyar rekordot állítottak be

7,8 tonna kutyatáp egy napon belüli adományozásával beírta magát a történelembe a Hungarian Vizsla Inu (HVI) nevű magyar kriptovaluta. A tetemes menny...

  • 2021-10-20 09:41
Igazi őszi különlegességnek számít a rumos-diós gubatorta

A forma eltávolítása után csinos kis tortát tálalhatsz fel. Az asztalról ne hiányozzon az extra porcukros dió és valami folyékonyabb kísérő sem…

  • 2021-10-20 08:00

Minden cikk

hirdetés

hirdetés