Süssünk körtés tejbegríztortát!
hirdetés
Az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti egyik kedvenc gyümölcsünket, a körtét. Ugyancsak sokan imádják még felnőttként is a tejbegrízt. Mi más dolgunk lehetne, mint a kettőből egy nagyon finom tortát sütni? Mutatom is a receptet.
Hozzávalók:
hirdetés
Piskótához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál olaj
Tejbegrízhez:
- 0,5 l tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 púpozott evőkanál búzadara
Tetejére:
- 2 körte
- kevés őrölt fahéj
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk: tehát a tojások fehérjét felverjük kemény habbá a cukorral, majd hozzáadva a tojássárgákat és a többi hozzávalót újra keményre verjük.
- Egy kizsírozott, kilisztezett vagy zsírpapírral kibélelt tortaformába öntve megsütjük a tésztát. Ez kb. 25- 30 perc közepes lángon sütve.
- Megmossuk, majd meghámozzuk a körtéket. Ezután felszeleteljük.
- Egy lábasban felforraljuk a tejet, s belekeverjük a búzadarát. Sűrűre főzzük kevrgetve, hogy le ne kozmáljon. A cukrokat a végén szoktam hozzákeverni, mielőtt levenném a tűzhelyről, , hogy ne csomósodjon össze a gríz. De olyanok is vannak, akik az elején belekeverik a tejbe és utána öntik hozzá a grízt.
- A tejbegrízt forrón kell ráönteni a piskótára és egyenletesen el kell simítani a tetején.
- Ezután kerüljenek rá a körteszeletek, melyeket egyébként véknyabb félhold alakokra szoktam szeletelni.
- Ezután ha már nem gőzöl a gríz, betesszük a tortát a hűtőbe és megvárjuk, hogy a gríz megkeményedjen.
- Felszeletelés után pedig fahéjjal hintsük meg a tortaszeletek tetejét, így még finomabbak lesznek!
Ez a körtés - tejbegrízés finomság körülbelül 8 főre elegendő, így ha vendégeket is vártok vagy nagy a család érdemes mindjárt dupla hozzávalókkal nekilátni a sütésnek. Higgyétek el, rátok romlani semmiképp nem fog ez a torta!