hirdetés

Partnereink

Szállodai gasztrokalandozások: A szárnyát vagy a combját?

hirdetés

Szállodai gasztrokalandozások: A szárnyát vagy a combját?

Amikor étterembe készülünk, csak a legritkább esetben jelenik meg lelki szemeink előtt egy elegáns szálloda étterme. Pedig számtalan érv szól e meghatározó gasztronómiai műhelyek mellett.

A szállodai vendéglátó egységeknek sok előítélettel kell megküzdeniük, annak ellenére, hogy kínálatukat mindig a legújabb nemzetközi gasztronómiai trendek alapján állítják össze a legszélesebb tapasztalatokkal rendelkező, kitűnő séfek.  Ha valaki, hát ők azok, akik mindre fel vannak készülve, hiszen egy szállodában a folytonosan megújuló  á la carte kínálat mellett a legkülönfélébb típusú és létszámú hazai és nemzetközi rendezvény kívánalmainak kell eleget tenniük. Mindezt a különféle étkezési szokások és egyre nagyobb számban jelentkező ételallergiák figyelembevételével. Indiai esküvő, távol-keleti diplomáciai küldöttség, centenáriumi múltidéző gála, Márton napi gasztrofesztivál, a legkülönfélébb tematikus estek - minden egyes rendezvény új kihívást jelent a séfnek és csapatának. A szállodák számára fontos cél, hogy vendégeik házon belül a legmagasabb színvonalú kiszolgálást kapják - ne legyen okuk házon kívül étkezni - de talán még ennél is fontosabb a visszajáró helyi törzsvendég kör kialakítása. A hazai vendégek esetében olyan előfeltételezéseket kell lerombolniuk, mint a megfizethetetlen árszínvonal, a hagyományos magyar ételkínálat, az unalmas étlap és a tömeges étkeztetés. Szerencsére egyre több szép példáját látjuk a koncepciójában a kor szellemét tükröző éttermeknek, melyek ételkínálata felveszi a versenyt a város legfelkapottabb helyeivel. László György, a Danubius Hotels Group vezető konyhafőnöke 46 szálloda séfjeinek munkájáért, konyháinak összehangolt működéséért felel 5 országban. „A nemzetközi gasztronómiában jelentkező új trendek, a hagyomány és evolúció valamint a gasztroglobalizáció nálunk is meghatározóak. Folyamatosan megújulni képes konyháinkban a kor szellemének és a vendégek igényeinek megfelelően természetesen a XXI. századi konyhai technológiák és a legkorszerűbb tálalóeszközök is megtalálhatóak.” A trendkövető, ám a hagyományokat megtartó, klasszikusokat újragondoló kínálat mellet szép környezettel, egyedi beltér kialakításával teszik még vonzóbbá a szállodai vendéglátóhelyeket. Jó példa erre a kortárs ételeket és kézműves söröket kínáló, kívül-belül stílusosan megújult Gellért Söröző és annak terasza, melyet a budaiak egy-kettőre a szívükbe zártak. A Danubius Hotel Gellért a magas színvonalú indoor gasztronómiai fesztiválok rendezésével hívta fel magára a hazai közönség figyelmét, a legismertebb az immár 5 alkalommal megrendezett, nagyszabású Márton Napi Liba- és Borfesztivál, de volt itt már spanyol bor-, balatoni bor- és hal fesztivál, jelenleg pedig az Első téli sörfesztivál megrendezésére készül Frideczky András séf és csapata.

hirdetés

A Radisson Blu Béke Brain Food koncepciója hangos siker a szakmai berkekben – innovatív tálalásról, a kávészüneti kínálat megreformálásáról van szó, mely a magas szénhidrát tartalmú pogácsa-aprósütemény-miniszendvics kombó helyett a gondolkodást serkentő teljes kiőrlésű kenyereket, halféléket, nyers zöldségeket és gyümölcsöket kínálja. Ezáltal a konferencia résztvevők vércukorszintje kiegyenlített marad, sőt a koncentrációs képességüket is növeli. Az elegáns, új bútorzatot kapott Olive’s étteremben kizárólag friss, helyi és szezonális alapanyagokból állítja össze a Jaksics József séf az aktuális étlapot, mert hisz benne, hogy ezekben rejlik a gasztronómiai varázserő. A Béke Zsolnay Kávéháza kínálja a legkülönlegesebb glutén-, cukor- és laktózmentes süteményeket a városban, de Bechmann György cukrászmester bármely különlegessége világszínvonalú. A Zsolnay Kávéház újdonsága a többfogásos gourmet business lunch menü igen kedvező áron (2 fogás 1600 Ft, 3 fogás 1900 Ft). A Hilton Budapest belső terei az elmúlt év folyamán teljesen új arculatot kaptak, mellyel el is nyerték a London Design Award díjat szálloda kategóriában. Érdemes felfedezni a megújult kávézót, gyönyörködni a kilátásban és kiválasztani kedvenc süteményünket kávéval együtt csupán 1310 Ft-ért.

A margitszigeti szállodák (DHSR Margitsziget és Grand Hotel Margitsziget) éttermeinek büfé- és a lá carte választéka az új, ifjú séf, Csizma András keze alatt megújult.

A City Center Hungaria valamint a Danubius Hotel Arena éttermeiben szombat és vasárnap délben az a lá carte árakból 50% engedményt biztosítanak, így érdemes meggondolni a hétvégi főzést és az azzal járó munkát. Húsvéti fogások március 26-tól április 3-ig, Eper és Spárga Napok május 21- 29-ig.

A terített asztal és a kiváló ételek minden ünnepi esemény nélkülözhetetlen kellékei. Életük fontos eseményein ünnepi  Gundel menüvel kényeztethetjük szeretteinket: gourmet fogások, kiváló borok, élő zene és a pompás környezet garantálják a Gundel élményt. A 4 fogásos menü ára: 9 500 Ft + 12% szervizdíj.

A büki Danubius szálloda 30 éves jubileuma kapcsán a tematikus vacsoraestek minden képzeletet felülmúló választékot kínálnak. Színfoltként a Borsuttogó szervezésében időről időre különleges borok kóstolására és megvásárlására is lehetőség nyílik. Sárváron a bővített félpanziós szállodai ellátás mellett a rendszeresen megjelenő konyhafőnöki ajánlatok visznek színt a hétköznapokba és mutatják meg a séf és a konyha kreatív arcát.

A pécsi Palatinus Étteremben március 21-26-ig kóstolhatják az érdeklődők az ízletes medvehagymás ételeket a ” Medvehagyma napok a Mecsek ízeivel” promóció keretében. Április 21-én Terasznyitó akció lesz, 16:00-18:00 között Happy Hour 50% kedvezménnyel minden italra. Május 16-21 között a „Színes, ízes tavasz” promócióban eper és spárga ételeket kínálnak.

Nem véletlen a győri Rába Hotel éttermének, a „Belgának” a hírneve. Az elegáns, különleges söröket kínáló Belga Söröző és Étterem kínálata folyamatosan megújul – most épp a „Fülétől a farkáig” trendet követik, azaz a nyersanyagok lehető legnagyobb részét igyekeznek hasznosítani - szakítva az étel elkészítésének azzal a korábbi gyakorlatával, mely a levágott állatok, megtermelt növények nem csekély részét hulladékként kezelte.

Az új irányzat követői szeretnék vendégeiket környezettudatos gondolkodásmódra szoktatni: minél kevesebb alapanyag megy veszendőbe, annál többet tettünk a fenntartható gazdálkodásért. A Danubius Hotels Group magyarországi szállodáiban - szám szerint húszban - az elmúlt év során regisztrált felhasználás: 267.224 liter tej, 2.931.302 db tojás, 76.469 kg hagyma, 103.298 kg liszt.

Szöveg, fotók: Momentum Mundi

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 08.04.

Ma Domonkos, Dominika napja van.

Sharenting – szülőnek lenni a közösségi média rivaldafényében

Hogyan befolyásolhatja a gyermekeink közeli és távoli jövőjét, ha az életük minden pillanatát megosztjuk a közösségi oldalakon? Hogyan tudjuk csökkent...

  • 2020-08-04 16:34
A járvány idején is szükség van a koraszülött-intézmények támogatására

Magyarországon minden 10. csecsemő koraszülöttként jön a világra. Ez az állapot rövid és hosszú távú betegségeket, de akár maradandó károsodást is oko...

  • 2020-08-04 14:34
Már a koronavírus előtt új pályára állt a lakáspiac?

Az ingatlan.com elemzése szerint a kínálati lakásárak 10 százalékkal magasabbak a hivatalos statisztikákban szereplő tényleges eladási áraknál, de szo...

  • 2020-08-04 11:16
Így aszalhatunk gyümölcsöket gyorsan és egyszerűen

Az aszalás ideális módja a gyümölcsök, gombák és gyógynövények egyszerű tartósításának. Mit több, finom és egészséges. Nincs szükség hozzá sem tartósí...

  • 2020-08-04 09:49
Megfizethetőbbé válhatnak az új lakások a felemás piaci mozgások következtében

A koronavírus-járvány miatt jelentős lakásépítési kapacitás szabadult fel, ez pedig árcsökkenést eredményezhet az új lakásoknál és házaknál a következ...

  • 2020-07-31 20:32

hirdetés

A gyerekek harmada szenved ólommérgezésben a világon

Az ólommérgezés korábban nem ismert mértékére mutat rá az UNICEF és a Pure Earth legfrissebb jelentése. Eszerint minden harmadik, azaz globálisan körü...

  • 2020-07-31 17:18
5 tipp, hogy könnyen összeegyeztesd a munkát a nyaralással

Sokunk számára okoz fejtörést, hogyan tudnánk anélkül élvezni a nyaralást, hogy közben a munkánkon töprengünk? Megéri-e egy-két hétre elengedni a gyep...

  • 2020-07-31 15:35
A kártyakibocsátást is fenntarthatóvá tenné a Mastercard

Az emberek háromnegyede nagyon aggódik a környezetszennyezés miatt, és úgy gondolja, a vállalatoknak is tenniük kell valamit bolygónk megóvása érdekéb...

  • 2020-07-31 12:07
Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia augusztus közepén

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraverse...

  • 2020-07-31 10:35
Magyarországon rendezik meg az Ifjúsági Díjlovas Európa Bajnokságokat

Idén először egy helyen rendezik meg az Ifjúsági Díjlovas Európai Bajnokságok összes kategóriáját a Pilisjászfaluban található Unikornis Lovardában. A...

  • 2020-07-31 08:23

Minden cikk

hirdetés

hirdetés