hirdetés

Partnereink

Szegfűszeg a levesbe!

hirdetés

Szegfűszeg a levesbe!

Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják.

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum, régi nevén: Caryophyllus aromaticus) a 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni.

hirdetés

A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető, finom, különleges íz árnyalatot ad a savanyúságnak. Fahéjjal kombinálva többféle, főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italt ízesítenek vele.

Nemcsak a szárított bimbót használják, de a virágot is – Indonéziában például cigaretta illatosítására is. A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák. A szegfűszegolajban sok (15% körül) az eugenol, ami a vanillin egyik fő aromaanyaga. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Caryophylli floris aetheroleum néven hivatalos drog. Ennek a 15–20 méter magasra is megnövő, meleg és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak. A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név. Trópusi, meleg- és vízigényes növény. Magvetéssel szaporítható. A magoncok csak 9–12 éves korukban kezdenek virágozni.

Miután szót ejtettünk a szegfűszegről, lássunk egy klasszikus receptet, amit szuperül feldob egy kis szegfűszeg:

Fűszeres tyúkhúsleves

Vasárnap és ünnepnapokon nálunk nem maradhat el a leves. Ez a leves nem lehet más, mint a húsleves. Hozzá természetesen a házi cérnametélt, és a jó sok főtt hús. Igazi húslevest csak több féle húsból és csontból lehet készíteni. Minél idősebb a tyúk, annál finomabb a leve. Mátyás királynak a szegény asszony sovány tyúkjából főzött aranykarikás levest. Mikor gyerekek voltunk nagymamám mindig bíztatott bennünket, számoljuk meg hány aranyat ér a tányérunkban aranyló ünnepi leves. Soha nem értünk rá megszámolni, mert olyan finom volt, hogy inkább gyorsan megettük.

Hozzávalók 4 főre: 60 dkg tyúk, 1 kg karajcsont, 3 nagy db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 1 kis db zeller, 1 kis db karalábé, 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 5 db zellerlevél, 2 db káposztalevél, 1 közepes db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 3 dkg fekete bors (egész), 3 db szegfűszeg, 1 késhegynyi szegfűbors, 1 késhegynyi köménymag.

Elkészítés: A tyúkot és a csontot hideg vízben áztatjuk, jól kimossuk, és hideg vízben feltesszük főzni. Ha felforr, megsózzuk, utána leszedjük a habját. Beletesszük a megtisztított zöldségeket és fűszereket. Lassú tűzön főzzük 2 óra hosszat. Megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük. Leszűrjük és cérnametélttel tálaljuk. A megfőtt tyúkot és a húsos csontot mellé kínáljuk.

Korábban írtunk a pacallevesről és egyéb pacal ételekről, ezeket a recepteket is érdemes elolvasni és kipróbálni.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.24.

Ma György napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés