Te mennyire szereted az élesztős tésztákat?
hirdetés
Az élesztős tészták a legrégebben készített tészták közé tartoznak. A köznyelv kelt tésztának is hívja. Most egy pár remek élesztős tészta recepttel ismertetünk meg téged.
Az élesztős tésztákhoz a lisztet szitáljuk meg frissen, tartsuk a dagasztásig meleg helyen, az élesztőt morzsoljuk bele egy pohárba, hintsünk rá 1 késhegynyi cukrot és öntsünk rá egy fél pohár meleg (nem forró) tejet vagy vizet, pár perc alatt az élesztő „felfut", megkel. A tojásokat csöppnyi sóval habosra felverjük és akkor tesszük a tésztához, amikor már összegyúrtuk a többi hozzávalóval, legvégül dolgozzuk bele kanalanként a langyosra olvasztott vajat vagy más zsírfélét. A tésztát addig dagasztjuk vagy verjük a fakanállal, amíg leválik a kezünkről vagy a kanálról, akkor a tetejét behintjük kevés liszttel, betakarjuk tiszta kendővel és meleg helyen tartjuk, amíg háromszorosára megkel.
hirdetés
Egyszerű élesztős
Két deka élesztőt l deci langyos tejben csöppnyi cukorral megkelesztünk. Ha megkelt, hozzáadunk 1/2 kg lisztet, 2 tojást, 2 kanál vajat, 2 kanál cukrot, 2 deci langyos tejet, jól kidagasztjuk, megkelesztjük, töltve vagy töltetlenül tepsibe tesszük, újból félórát kelesztjük, kisütjük.
Finom élesztős
Egyszerű élesztős tésztát dagasztunk, 25 deka vajat összegyúrunk 10 deka liszttel és hideg helyen tartjuk. Ha a tészta megkelt, 2 cipót csinálunk belőle, egyenként ujjnyi vastagra kinyújtjuk, rátesszük a vajas lisztnek a felét, a tésztát minden oldalról ráhajtjuk, 1/4 órát pihenni hagyjuk, háromszor pihentetjük egy-egy negyedórái, háromszor nyújtjuk. Ugyanígy készítjük el a második cipócskát is a többi vajas liszttel. Ebből a tésztából diós és mákos tekercset készíthetünk. Az egyik hajtogatott cipócskát késfoknyira kinyújtjuk, behintjük bőven cukros-mazsolás dióval vagy mákkal, rudat csavarunk belőle, újabb félóráig kelesztjük, tojással vagy zsírfélével bekenve tesszük tepsibe, pirosra sütjük. Kiflinek minden cipócskából kettőt csinálunk, a kis cipócskát kinyújtjuk vékonyra, behintjük a töltelékkel, a közepétől kezdve háromszöget vágunk belőle, ezeket a szélesebb felén kezdjük fel- csavarni, hogy a hegye a tetejére kerüljön, azután tepsibe tesszük, megkelesztjük, megsütjük.
Hájas élesztős tészta
Negyed kiló lisztet, 1 deka elmorzsolt élesztőt összegyúrunk 1 kanál ecettel és 5 kanál tejföllel, azután összedolgozunk 1/4 kg késsel elkapart hájat 10 deka liszttel, 1 kanál cukorral, a tejfölös tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a hájast a közepére tesszük, a tésztát a következőképpen hajtogatjuk: jobbról-balra, balról-jobbra, azután az egyik végét a tészta alá a másik végét felül tesszük, kinyújtjuk, újból ugyanilyen sorrendben összehajtjuk, a kinyújtást és összehajtogatást 3-szor ismételjük 1/4 órás pihentetésekkel, mindig egyazon irányban. Lehetőleg hűvös helyen készítsük. (Mikor sütés előtt a tetejét bekenjük, vigyázzunk, hogy az oldalára ne folyjon tojás, mert akkor nem levelezik). Tetszés szerinti töltelékkel sütjük.
Hidegen kelesztett tészta
Két és fél deka élesztőt eldörzsölünk 5 kanál hideg tejben, azután negyed kiló lisztet elmorzsolunk 6 deka zsírral vagy 8 deka vajjal, hozzávegyítünk 2 kanál cukrot, csöpp sót, 1 felvert tojást és a megáztatott élesztőt, kidolgozzuk, míg leválik a kézről és az edényről. Egy tiszta edénytörlőt behintünk liszttel, a tésztát lazán belekötjük, estétől reggelig hűvös helyen hagyjuk állni. Ebből a tésztából készíthetünk diós-mákos tekercset, kifliket, fonott kalácsot. Miután elkészítettük, meleg helyen kelesztjük háromnegyedórát, azután sütjük.