hirdetés

Partnereink

Tedd sajátoddá a Hálaadás ünnepét!

hirdetés

Tedd sajátoddá a Hálaadás ünnepét!

Minden november utolsó csütörtökén egy kontinensnyi országban ünneplik a Hálaadást. Az Egyesült Államok és Kanada legrégebbi hagyománya minket is inspirálhat. A Gallicoop szakértői arra biztatnak, hogy egy finom pulykás vacsora mellett merengjünk el azon, vajon miért lehetünk hálásak az életünkben.

A hálaadás története az 1600-as évekre nyúlik vissza. Amerikában az első Európából érkező telepesek ünnepelték bőséges vacsorával és meghitt családi együttlétekkel a termések betakarítását és az indiánok segítségét. Eleinte ugyanis az amerikai őslakosok segítettek a tanácstalan és éhező bevándorlóknak élelmet szerezni. Megismertették őket a kukoricával, a juharsziruppal és megtanították őket a helyi vadászatra, halászatra. Erre a segítségre és minden év termésére emlékeznek hálaadáskor. Felmerül a kérdés, hogyan fonódott össze az ünnep a pulykás ételekkel? A pulyka észak-amerikai őshonos madár, amire eleinte vadásztak az indiánok, majd háziasították, s megismertették a telepesekkel is. Európába a spanyolok hozták be az állatot import baromfiként, és a szárnyas azóta a mi földrészünkön is töretlen népszerűségnek örvend.

hirdetés

Pulyka extrákkal

A hálaadási pulykás receptek sora végtelen, de a legkedveltebb az egészben, forró olajban órák alatt ropogósra sütött, áfonyamártással kínált szárnyas. Tapasztalt háziasszonyok megbirkóznak az úgynevezett turduckennel is, ami a pulyka (turkey), a kacsa (duck) és a csirke (chicken) húsaiból összeállított ízorgia. A pulykahúsba kacsahúst, a kacsahúsba csirkehúst töltenek. Ugyan ha ezért sem hálás valaki, akkor miért? Kedves pulykához köthető hagyomány, amikor az amerikai elnök ünnepélyesen kegyelmet ad egy élő pulykának, melyet ajándékba kap az államtól. A Fehér Ház személyzete elnevezi az állatot, aki ezek után békében élhet egy farmon.  A szokás eredete homályba vész, egyesek szerint már Truman is megkímélte a hálaadás ünnepén kapott szárnyasokat, mások szerint ő még boldogan elfogyasztotta a bemutatott pulykákat. Egy biztos, már régóta kegyelmet kap az-az egy-két szárnyas, akit az elnöknek szánnak, s ezt milliók követik figyelemmel a televízióban. Igen szerencsés állat, hiszen ilyenkor mintegy 50 millió pulyka végzi az amerikai családok asztalán felszolgálva.

Tanulni a hálát

Ha fontos nekünk, hogy szeretetben nevelt szárnyashoz jussunk és tiszteletünk jeleként mi is pulykás étellel emlékezzünk meg a tengerentúli ünnepről, válasszuk a minőségi termékeket! Garai András, a Gallicoop marketing vezetője szerint a jól felnevelt, boldog pulyka húsa egészségesebb, tartalmasabb, mint a rossz tartási körülmények közt nevelt állaté. Teremtsük meg a magunk hálaadási ceremóniáját! A karácsonyi hajtás előtt üljük körbe az asztalt, készítsünk ünnepi pulykás fogást és gondolkozzunk el rajta, miért lehetünk hálásak az elmúlt évben. Hiszen a hála érzete növeli a boldogságszintet, az elégedettséget és csökkenti a stresszt. Aki hálás, előbb gyürkőzik meg az élet adta feladatokkal és több örömét leli a hétköznapokban.

Forrás: KRQ, Gallicoop

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 09.21.

Ma Máté, Mirella napja van.

A mobiltelefonok sugárzása is okozhatja a rovarok pusztulását Európában

A mobiltelefonok sugárzása is okozhatja a rovarok pusztulását Európában egy vizsgálat szerint. A németországi Naturschutzbund (Nabu) természetvédelmi ...

  • 2020-09-21 19:40
Jövőre nézhetjük meg a Toxikoma filmet

A fokozódó járványhelyzettel kapcsolatos előrejelzések okán, az eredeti októberi bemutató helyett, előreláthatólag a jövő év első felében érkezik a mo...

  • 2020-09-21 19:32
Marton Adri magyar tervezők ruháiban tündököl

A gasztroműsorvezető küldetésének tekinti, hogy megmutassa követőinek országunk szépségeit, ezért mostantól ételkölteményei mellett hazai divattervező...

  • 2020-09-21 18:09
Sztrájkolnak a teszteket kiértékelő laborok dolgozói Franciaországban

Több száz, koronavírus-teszteket kiértékelő labordolgozó sztrájkolt csütörtökön a rossz munkakörülmények és az óriási terhelés miatt Franciaországban.

  • 2020-09-21 16:30
Új színfolt Budapest design-térképén: Roche Bobois Budapest

A Roche Bobois 2020 szeptemberében Budapesten nyitotta meg legújabb showroomját. Klasszikus kollekciója, de a jellegzetesen színes és bohém, a modern ...

  • 2020-09-19 19:13

hirdetés

Kézfertőtlenítő állomásokat telepít a SPAR

A járványügyi helyzetre való tekintettel a SPAR további 200 áruházában helyez ki állványokat, amelyekre kézfertőtlenítő adagolókat telepít a vásárlók ...

  • 2020-09-19 16:42
A New York Times a SodaStream szénsavasító gépét választotta a legjobbnak

A New York Times szakújságírói a SodaStream Spirit One Touch készülékét választották a legjobb szódakészítő gépnek. „Megtiszteltetés számunkra, hogy e...

  • 2020-09-19 14:03
Koronaszégyen: az eltitkolt betegség jelenti az új kihívást a munkáltatóknak

Háromszor többen keresnek rá a táppénz, karantén, koronavírus szókapcsolatokra Magyarországon most, mint a nyár közepén. Vagyis ahogy nő a hivatalos e...

  • 2020-09-19 11:00
Piaci szakemberek kellenek a műszaki felsőoktatásba

Annak érdekében, hogy a műszaki felsőoktatásból kikerülő diákok tudása minél jobban megfeleljen a piaci igényeknek, a mainál megfelelőbb módon kellene...

  • 2020-09-19 09:57
Az első 100 nap a Dunakeszi Járműjavítóban: ambiciózus tervek megvalósításának a kezdete

A TMH Hungary 100 napja vette át a magyar vasúti személykocsi gyártás és javítás egyik alappillérének számító intézményének, a Dunakeszi Járműjavítóna...

  • 2020-09-18 20:43

Minden cikk

hirdetés

hirdetés