Tedd változatossá a zöldséglevest!
hirdetés
A zöldségleves lehet gazdag, lehet különleges vagy épp hagyományos. Mindig megújul attól függően, hogy mivel színesítjük a tartalmát, valamint hogy milyen levesbetéttel tálaljuk. Készülhet habarással, anélkül.
Aki szereti a gazdag, de mégis könnyű leveseket, az bátran kipróbálhatja az alábbi receptjeinket is.
hirdetés
Zöldségleves gazdagon
Hozzávalók: 10 dkg száraz fehérbab,2 liter szűrt zöldségleves (leveskockából is készülhet), kb. 40 dkg kelkáposzta, 1 póréhagyma, 1 csomó leveszöldség, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, só, 1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és bazsalikom, 1 púpozott evőkanál rizs vagy valamilyen gabona(búza, hajdina stb. reformélelmiszer-üzletekben kapható), 10 dkg parajlevél, 4-5 dkg reszelt sajt (legjobb a parmezán).
Elkészítése: A babot néhány órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és a fele zöldséglevesben, lefedve közepes lángon kb. 1 óra alatt puhára főzzük. (Áztatás nélkül is készíthetjük, de akkor legalább fél órával később puhul meg). Közben az összes zöldséget megtisztítjuk, a kelt nagyobb kockákra vágjuk, míg a pórét és a leveszöldséget egy centi vastagon fölszeleteljük. A fokhagymát összezúzzuk. Az így előkészített zöldségeket az olívaolajon 3-4 percig pirítjuk-pároljuk, majd a maradék levest és a babot ráöntjük. Megsózzuk, a rozmaringgal meg a bazsalikommal fűszerezzük, a rizst beledobjuk, és kb. 35 perc alatt megfőzzük. Az utolsó 5 percre a parajlevelet is beledobjuk. A sajttal meghintve tálaljuk.
Zöldségleves bazsalikomos kenyérkockákkal
Hozzávalók: 1 kis fej brokkoli, 2 sárgarépa, 1 liter zöldségleves kockából, 1 sárga húsú paprika, 1 piros húsú paprika, 15 dkg zöldborsó, 16 darab minivirsli, 4 szelet szendvicskenyér, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csokor bazsalikom.
Elkészítés: A brokkolit kis rózsákra szedjük, megmossuk. A répát meghámozzuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. Felforrósítjuk a zöldséglevest, beleszórjuk a brokkolit és a répát, és 10 percig főzzük. Közben megmossuk a paprikát, húsát kis kockákra vágjuk. A borsóval együtt a levesbe tesszük, és további 5 percig főzzük. Belekeverjük a virslit, átforrósítjuk, és a levest sóval, borssal ízesítjük. A kenyeret kis kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, és a kenyérkockákat ropogósra pirítjuk benne. A bazsalikomot leöblítjük, apróra vágjuk, és összekeverjük a kenyérkockákkal. Tálaláskor a levesbe szórjuk.
Csirkés zöldséleves
Hozzávalók: 6 db csirkeszárny, 1 db hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 db sárgarépa, 3 szál petrezselyemzöld, 1 szál zellerzöld, 1 db zsenge karalábé, 30 dkg mirelit borsó, 25 dkg mirelit brokkoli, 1,5-2 liter víz, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, ételízesítő, 15-20 dkg cérnametélt.
Elkészítés: Megmossuk és szeletekre vágjuk a hagymát, majd egy mély lábasban 2-3 evőkanál olajon megfuttatjuk. Beletesszük az összevágott zöldségeket (kivéve a borsót, a brokkolit és a fokhagymát). Megforgatjuk, megpirítjuk, majd megszórjuk ételízesítővel, és hozzáadjuk a megmosott, kettévágott csirke szárnyakat. (A forgójuknál könnyedén szét lehet vágni a szárnyakat). Ezt is átforgatjuk, majd felöntjük az egészet kb. 1,5-2 liter vízzel. (Először inkább kevesebb vizet adjunk hozzá, és majd úgyis látjuk, ha még elfér). Beledobjuk a fokhagymát, a zellerszálat, 2-3 szál petrezselyemzöldet, 4-5 szem feketeborsot, 1 csipet köménymagot, 1 csipet szerecsendiót, sót, borsot, és elkezdjük forralni. Amikor majdnem kész (azaz minden megpuhult - a főzési idő vége előtt 5-6 perccel), belekeverjük a borsót és a rózsáira szedett brokkolit. 5 percig főzzük őket, majd a leves alatt elzárjuk a gázt. Ez idő alatt egy külön lábasban forró, sós vízben 15-20 dkg cérnametéltet főzünk, leszűrjük, és tálalás előtt hozzákeverjük a leveshez.
Képek: henisutneked.blog.hu, mindmegette.hu