hirdetés

Partnereink

Tejszín a konyhában

hirdetés

Tejszín a konyhában

A tejszín megkerülhetetlen alapanyaga sok süteményünknek, desszertünknek, de a konyhai feladatoknak nem csak ebben a szűk körében lehet segítségünkre. Az ünnepi fogásoknál sokszor előkerül a tejszín, amellyel levesek, főételek is könnyedén krémesíthetőek, lágyíthatóak, gazdagíthatóak.

A különféle levesek, raguk, egytálételek, gratinok, saláták elkészítésében fontos szerepet játszhat a tejszín. A lágy, selymes, krémes, de nem túl sűrű anyaggal viszonylag könnyű dolgozni. A néhány éve megjelent főzőtejszínt a gyártók pont ezekhez a fogásokhoz kínálják, hiszen ennek magasabb a hőtűrő képessége (nem ugrik össze), ellenben alacsonyabb (10-20% körüli) a zsírtartalma. A magasabb zsírtartalmú, klasszikus habtejszín szintén nagyon jól használható ezekhez a fogásokhoz is, nem feltétlen szükséges főzőtejszínt használni. A tejszín zsírtartalma sokban hozzájárul a krémes, selymes jellegéhez, éppen ezért a nagyon alacsony zsírtartalmú tejszíneket célszerű elkerülni, vagy inkább tejjel lágyítani az adott főzeléket, levest.

hirdetés

A tejszín egyik legszélesebb felhasználási köre a különféle krémlevesek világa. Az amúgy is sima, lágy ízekre épülő krémleveseknél a tejszín csak az utolsó simítás, ami minden ízt összefog, egyben tart, megadja a végső hangulatát a fogásnak. Itt nincsenek is nagy trükkök, a tejszín az étel elkészítésének vége felé kerül a fogáshoz (kevés levessel külön kikeverve, hogy ne ugorjon össze a tejszín), sőt adott esetben csak a tálaláskor locsolják meg a krémlevest a hozzá való tejszínnel. Ugyanígy a gazdagabb főzelékek esetében is javasolt tejszínt keverni a zöldségekhez, egészen más szintre emeli a fogást.

A zöldségeket nem csak főtt formában ölelheti körül a tejszín: a különféle salátaönteteket is komponálhatjuk tejszínesre. A tésztasaláták, húsos saláták is nagyon kedvelik a tejszínes önteteket, amelyek jobban összefogják, egységbe forrasztják az alkotóelemek ízeit, finoman fűszerezve könnyedén megadják a keretet a fogás számára.

A különféle rakott fogásoknál a tejszín szintén az étel lágyságáért felel. Érdemes kipróbálni a hagyományok szerint tejföllel készített rakott krumplit is tejszínnel felöntve, új harmóniák születnek belőle. Ugyancsak érdemes kipróbálni a franciák egyik kedvelt klasszikusát, a gratin dauphinois-t, amely sokban hasonlít a tejszínes rakott krumplira, bár a krumpliszeletek vékonyságából és a tejszín nagy mennyiségéből fakadóan sokkal tömörebb, homogénebb, de krémesen lágy eredményt ad. A különféle tésztás és zöldséges rakott ételek mellett a húsos rakott fogásoknál is számítani lehet a tejszín jótékony hatására, a tejszínben sütött húsok omlósak, szaftosak maradnak.

A különféle rakottasokon kívül, a tejszín kitűnően érzi magát ragukban, mártásokban is. Igazi olasz klasszikus a tejszínmártás, amely például arra az egyszerű tényre épül, hogy a tejszín hő hatására elkezd besűrűsödni, s ha ügyesen dolgozunk vele, akkor percek alatt rendkívül finom, sűrű mártást kaphatunk, amihez csak egy-két gerezdnyi fokhagymára, kevés zöldfűszerre van szükségünk, és máris kész a tésztához a ragu. Ahogy a fenti példa is mutatja, a tejszín azért is nagyszerű, mert semleges, krémes íze ideális alapja lehet szinte bárminek, könnyen és gyorsan ízesíthető. A tartalmasabb raguk esetében - ahol nem a tejszín az alap, csak a ragu sűrűségét és krémességét hivatott megadni - szintén úgy járunk el, mint a levesnél. Kevés raguval elkeverjük a tejszínt, majd úgy adjuk a teljes adaghoz, hogy ne ugorjon össze.

Azok számára - akiknek az állati fehérje problémákat okoz vagy azok használata ütközik a diétájukkal - érdemes kipróbálni a különféle alternatív tejszíneket. Ilyen a szójatejszín, a rizstejszín vagy épp a zabtejszín, de jó megoldást jelenthet a sokak által kedvelt, lágy ízű, nem túl karakteres kókusztejszín is, amelynek a beszerzése ma már szerencsére egyáltalán nem jelent problémát. Ezeknek a tejszíneknek a használatánál is érdemes odafigyelni a hőkiegyenlítésre, azaz a felhasználás során ügyelni kell arra, hogy ne kapjon a tejszín hirtelen túl nagy hőt, így a forró ételből kimert adaggal kell először elkeverni, majd úgy az adott ételhez adni.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés