hirdetés

Partnereink

Tippek a gondtalan jégkrémezéshez

hirdetés

Tippek a gondtalan jégkrémezéshez

Jeges édességek nélkül nincs igazi nyár, a jégkrémek pedig lehetőséget adnak arra, hogy bárki bármikor felfrissülhessen a melegben. Szakértők segítségével szedtük csokorba, hogyan lehet igazi élmény a jégkrémezés és mire kell figyelni, ha speciális igényeink vannak.

A jégkrém-fogyasztás ilyenkor, a legnagyobb nyári meleg idején csúcsokat dönt, és mivel a statisztikák szerint évről-évre többet vásárolunk belőlük, összesítve már a húsz legkeresettebb élelmiszer között találjuk a jeges finomságokat. Akad olyan üzlet, ahol közel négyszázfélét tartanak belőle a hűtőládákban, ezért jól jöhet néhány tanács, mire érdemes figyelni vásárláskor és azt követően, főleg, ha valamilyen okból speciálisan kell táplálkoznunk.

hirdetés

A legjobb és legfinomabb jégkrém kiválasztásában sokat segít az, hogy – ellentétben a nyár másik kedvelt jeges édességével, a fagylalttal – ezeket a termékeket kizárólag fogyasztói kiszerelésben, csomagolva és jelölésekkel ellátva vehetjük meg, így a megnevezéstől az összetételen át a tápanyag-tartalomig számos információ a rendelkezésünkre áll. Érdemes figyelni az elnevezésére: a jól csengő márkanevek mellett ugyanis mindig megtaláljuk a hivatalos termék-megnevezést, ami sokat elárul a jégkrémről. Ha a csomagoláson az olvasható, hogy a termék valamilyen „ízű”, akkor az azt jelenti, hogy ízesítése aromákkal történt. Így például a „csokoládé ízű” jégkrém csokoládéaromák felhasználásával készül, ezzel ellentétben a csokoládés jégkrémben nem lehet kakaó vagy csoki ízű aroma, sőt a barna színt erősítő színezék sem, viszont legalább két tömegszázalék kakaót vagy csokoládét tartalmaz. Ha a csomagoláson gyümölcsöt ábrázoló fotót, képet vagy grafikát látunk, akkor máris biztosak lehetünk abban, hogy az adott gyümölcsből van is a jégkrémben, mivel csak ebben az esetben lehet a csomagoláson ilyen elemet elhelyezni.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint is érdemes figyelni a csomagolás információira: „Már a megnevezés is jelölhet minőségi kategóriát, például a tejes gyümölcsjégkrém teljesen más, mint a vizes jégkrém, de ugyanilyen fontosak lehetnek az egyéb jelölések. A light feliratot például sok tudatos vásárló keresi, azonban érdemes tudni, hogy ez több mindenre is utalhat, például alacsonyabb cukor-, zsír- vagy éppen energiatartalomra. Közös viszont, hogy bármelyikről is szóljon, legalább 30 százalékkal kevesebbet kell tartalmaznia belőle, mint a hasonló termékek” - árulja el a dietetikus.

Ha valóban gondtalan élvezeteket szeretnénk, akkor a jégkrém esetében a csomagolás információi mellett az élelmiszerbiztonságra is figyeljünk. Például ha egy élelmiszert édesítőszerrel készítettek, akkor ezt a megnevezésében is fel kell tüntetni, hiszen egyeseknél ezek fogyasztásának is lehet kedvezőtlen hatása. Különbséget kell tenni a cukormentes és a hozzáadott cukor nélküli termékek között: utóbbiak például olyan gyümölcsjégkrémek, amelyek cukor felhasználása nélkül készültek, azonban a gyümölcscukor eredendően jelen van bennük.

Összetételük miatt a jégkrémek jó táptalajt jelentenek a romláshoz vezető, vagy gyomor- és bélrendszeri panaszokat kiváltó kórokozó baktériumoknak. Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának ellenőrzési osztályvezetője, élelmiszerbiztonsági szakember a következőkre hívja fel a figyelmünket: „Élelmiszerbiztonsági szempontból a jégkrémek esetén vásárláskor a két legfontosabb szempont a zárt, sértetlen csomagolás és a -18 °C-os, vagy az alatti tárolási hőmérséklet. A jégkrémet -18 °C-os hűtőlánc megtartásával szabad forgalomba hozni, és célszerű a hazaszállítás során – például hűtőzacskóval, hűtőtáskával – és otthon is ezt a hőmérsékletet biztosítani. Vásárlóként ellenőrizzük a csomagolás sértetlenségét és a kínáló hűtők hőmérsékletét a berendezések hőmérőjének megtekintésével. Ha a jégkrém alakja eldeformálódott, állaga nem kellően szilárd, esetleg jégkristályokat látunk a csomagoláson, felmerülhet annak gyanúja, hogy egyszer már felolvadt, vagy a kívántnál magasabb hőmérsékleten tartották és újrafagyasztották. Az ilyen jégkrémet ne vegyük meg, és ne fogyasszuk el. Ha otthon olvadna fel a jégkrémünk, semmiképpen se fagyasszuk újra. Otthon a többadagos, családi felhasználásra szánt jégkrémet csak a legszükségesebb időre vegyük ki a hűtőből, majd azonnal zárjuk a dobozát és helyezzük vissza. Fontos, hogy az ilyen termék adagolásához mindig tiszta eszközt használjuk, megelőzve a jégkrém beszennyezését és a későbbi esetleges megbetegedést” – tanácsolja a szakember.

Sokan örülnének, ha vásárláskor elég lenne csak az élelmiszerek lejárati dátumára figyelniük, nem pedig intoleranciájuk vagy allergiájuk miatt kellene az összetevők listáját böngészni. Egyre több laktóz- vagy gluténérzékeny, esetleg tejfehérje-allergiás él közöttünk, sokan pedig valamely divatos táplálkozási irányzat miatt keresnek növényi alapú, esetleg vegán jégkrémet. A dietetikus szerint ők is megtalálhatják a számukra készült finomságokat: „A jégkrémek többsége tej- vagy tejszínalapú, ezért a laktózérzékenyek vagy a tejfehérje-allergiások számára nem fogyaszthatók. Ugyanez mondható el a cukorbetegek esetén is, számukra a hozzáadott cukor jelenthet problémát. A sokszínű kínálat viszont nekik is lehetővé teszi a hűsítő nyári finomságok fogyasztását. A csomagolás információt böngészve találhatnak hozzáadott cukor nélkül készült, laktózt és/vagy tejfehérjét nem tartalmazó jégkrémeket, sőt olyat is, amely megfelel a vegetáriánus, ezen belül is a szigorú vegán táplálkozási elveknek” – mondja Antal Emese. A szakértő végül a mérsékelt fogyasztás fontosságára is felhívja a figyelmet: „A szezonalitása ellenére a jégkrémet tekintsük édességnek, így a kiegyensúlyozott étrendbe hetente egy-két alkalommal, az étkezések befejező fogásaként illeszthető be gond nélkül. Ügyeljünk az adagra: ez egyedileg csomagolt jégkrémek esetén ez nem lehet gond, azonban a hazavihető dobozos jégkrémek esetén már tudatos odafigyelésre van szükség. Ezeknél a fagylalthoz hasonlóan maximum két gombócnyi, azaz 80-100 gramm lehet az adag nagysága”- tanácsolja a dietetikus a bűntudat és a felesleges kilók elkerülése érdekében.

Szöveg: TÉT Platform Egyesület

Fotó: icebaby.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 06.19.

Ma Gyárfás napja van.

Budapest egy hétig Sanghaj színeiben tündököl

"A Dinamikus Sanghaj" Város Promóciós Rendezvény 2019 június közepén kerül megrendezésre Budapesten, Magyarországon. Sanghaj Önkormányzat Információs ...

  • 2019-06-19 16:49
Nyári sminkelési tanácsok a kozmetikustól

Az évszakok változásával bőrünk állapota és igényei is változnak. Nyáron a szakemberek elsősorban az erős UV-sugárzásra és a hidratálásra hívják fel a...

  • 2019-06-19 15:54
Idén is díjazták gyermekeink „védőangyalait"

A családok segítőit, gyermekeink „védőangyalait" ünnepelték és köszöntötték a Védőnők Napján, ahol ennek a nemes és több figyelemre érdemes szakmának ...

  • 2019-06-19 12:10
Egészségházzal segíti Kastélyosdombó felzárkózását az Ökumenikus Segélyszervezet

Doktor Pont néven adott át hiánypótló intézményt Kastélyosdombón az Ökumenikus Segélyszervezet és az E.ON. A több mint egy évtizede stratégiai partner...

  • 2019-06-19 09:37
Pap, youtuber és népszerű színészek segítenek az üzenet célba juttatásában

Kreatív, megvalósítható ötleteket vár a résztvevőktől egy környezetükben fellelhető problémára a British Council People 2 People projektje, ezért közö...

  • 2019-06-19 08:53

hirdetés

Történelmi csata az Esztergomi Bazilika előtt

Európa legnagyobb bazilikája előtt, az Esztergomi Várszínházban láthatja a magyar közönség először a Zenta, 1697. című rockoperát augusztus 14-én. Ezt...

  • 2019-06-18 19:35
Puskás Peti lett a legnépszerűbb ökoharcos

Harmadik alkalommal adták át a JOY Social Media Award díjait. A nagyszabású rendezvényen a hazai közösségi média meghatározó szereplői ünnepeltek, his...

  • 2019-06-18 15:45
Szenzációs baby boom a Nemzeti Cirkusznál!

Két napon belül két újszülött érkezett a Magyar Nemzeti Cirkusz társulatába. Egy kis púpos teve, és ismét egy világszenzáció: megszületett Lelle, a ze...

  • 2019-06-18 10:41
Kötelező olvasmányok nyárra interaktív formában!

A jelenlegi PISA-kutatás szerint a 15 éves diákok negyedét helyettesítheti mesterséges intelligencia, mert 27,5%-uk funkcionális analfabéta, vagyis ér...

  • 2019-06-18 10:19
Frissüljünk illatokkal!

Nehezen érkezett meg az igazi nyár, de most már viszont úgy tűnik, megállíthatatlanul itt van. Készülhetünk a strandra, élvezhetjük a nyári napokat, a...

  • 2019-06-18 08:32

Minden cikk

hirdetés

hirdetés