hirdetés

Partnereink

Tunézia csodálatos ízei

hirdetés

Tunézia csodálatos ízei

Főníciaiak, punok, rómaiak, arabok, bizánciak, törökök, szicíliaiak és franciák foglalták el Afrika kapuját, az egykori Karthágót az évezredek során. A hódítók történelmi, kulturális és gasztronómiai örökségéből alakult ki a mai Tunézia sokszínűsége, amely az egyik legvonzóbb célponttá tette az országot az európai turisták körében.

 

hirdetés

Háromezer éves romok, Észak-Afrika legnagyszerűbb homokos strandjai, pálmafák, narancs- és datolyaligetek, egzotikus illatok, aromás fűszerek, félhomályba burkolódzó, titokzatos bazárok – ez várja az idegent, aki e történelmi földre lép.

Az alapvetően arab jellegű tunéziai konyha magába fogadta a hódítók és a szomszédok legjobb ételeit, így ma az üzletek kínálatában csaknem annyi a pizza és a bagett, mint Európában. Persze, nem lennénk Afrikában, ha a helybeliek mindezt nem alakították volna át a saját ízlésük szerint. A franciakenyeret tonhallal, tojással, kolbásszal, olajbogyóval és sült krumplival rakják meg, majd harisszával, méregerős paprikamártással öntik nyakon.

A harapnivalók közül tunéziai találmány a brik a l’oeuf. Az olajos palacsintatészta közepébe egy tojást ütnek, félbehajtják, majd ropogósra sütik. A magyarok számára ismerős ízeket kínál a saksuka, amely nem más, mint tojásos lecsó.

 

Nemzeti ételük, a kuszkusz (tarhonya) azonban tipikusan észak-afrikai, a felhasznált alapanyagok sora vidékről vidékre, házról házra változik. A húsból, zöldségekből és gabonából álló egytálétel elkészítéséhez külön edényt használnak, amely három részből áll. Alul fő a hús a zöldségekkel együtt, a fölé illesztett, lyukacsos aljú edényben, a hús és a zöldségek gőzében párolódik a gabona. Ezt is kuszkusznak hívják és házilag készítik búzadarából. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka igencsak fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint hajdanán anyáink a gyúrt tésztát.

Az édességek számunkra többnyire túlságosan tömények: mandulával, mogyoróval töltöttek, mézben vagy cukorszirupban áznak. Széles választékot kínálnak azonban a gyümölcsös standok, nagy keletje van a helyi datolyának, fügének. Az italok közül a frissen préselt gyümölcslevek a legjobbak és a legegészségesebbek, a helyiek mégsem ezeket, hanem teát és kávét isznak a nap minden szakában. Igaz, itt a kávéházban való ücsörgés társadalmi esemény, kizárólag férfiak számára. Vízipipát szívnak, szomszédokkal és a barátokkal trécselnek, üzletet kötnek, és fixírozzák a lengén öltözött túristalányokat.

 

És egy remek tunéziai recept: falafel korianderes mártogatóval

Hozzávalók: 40 dkg konzerv csicseriborsó leszűrve, leöblítve; 6 szál újhagyma; 1 tojás; 1/2 kávéskanál kurkuma; 1 gerezd fokhagyma finomra vágva; 1 kávéskanál őrölt római kömény; só; bors; olaj; a mártogatóshoz: 5 evőkanál majonéz, 4 evőkanál aprított friss coriander, 1 kis chilipaprika kimagozva, felaprítva.

Elkészítés:

Összeturmixoljuk a leszűrt csicseriborsót a felaprított újhagymával. Hozzáadjuk a tojást, a kurkumát, a fokhagymát, a római köményt és 1 evőkanál korianderlevelet. Teszünk bele sót és borsot. 16 kis golyót formázunk belőle nedves kezzel. Olajban megsütjük néhány perc alatt. Közben összekeverjük a majonézt a korianderrel és a chilivel, és a ropogósra sült falafelhez kínáljuk.

Érdemes megismerkedni a horvát konyhával is, korábbi cikkünkben foglalkoztunk vele.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.04.

Ma Mónika, Flórián napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés