Új év, új ízek
hirdetés
Lencse, disznóhús – ezek az alap hozzávalók az újévi ételek esetében. Ha valaki emellett új ízekre vágyik, annak javasolunk néhány remek újévi receptet.
Bolognai lencse
hirdetés
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg lencse (beáztatott)
- 1 db babérlevél
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 60 dkg darált sertéshús
- 18 dkg sűrített paradicsom
- 2 ek ketchup
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
- kakukkfű ízlés szerint
- rozmaring ízlés szerint
- 2 ek napraforgó olaj
- 8 dkg sajt (reszelt)
- 1 teáskanál petrezselyem (szárított)
Elkészítés:
- A beáztatott lencsét sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük.
- A felkockázott szalonnát kissé megpirítjuk az olajon, majd a felaprított hagymát megfuttatjuk rajta.
- Hozzáadjuk a darált húst, és kifehéredésig pirítjuk, kb. 10 perc. Sózzuk, borsozzuk.
- Belekanalazzuk a paradicsompürét és a ketchupot, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk.
- Kakukkfűvel és rozmaringgal ízlés szerint fűszerezzük.
- Lassanként hozzáadjuk a vörösbort, és 10-12 percig pároljuk.
- Ha elkészült, beleforgatjuk a leszűrt lencsét, majd tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal és egy kis petrezselyemmel.
Birsalmás fűszeres sertéssült
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg sertéscomb (vagy karaj)
- 80 dkg birs ( alma)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- 1 ek szegfűszeg
- 20 dkg cukor
- 150 g joghurt ( vagy tejföl)
- 2 evőkanál finomliszt (finom)
Elkészítés:
- A combot felszeleteljük, kissé megveregetjük klopfolóval. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval, kakukkfűvel fűszerezzük. Tűzálló tálba rakosgatjuk, kevés vizet és bort öntünk alá (ez elhagyható),és fólia alatt megsütjük.
- Közben meghámozzuk a birseket, magházukat kivesszük, és gerezdekre szeljük.
- Egy edénybe helyezzük a magházat és a héjat. Szegfűszeget és másfél liter vizet hozzáadva 30 percig fedő alatt főzzük.
- Utána ezt a levet ráöntjük a gerezdekre, és a cukrot hozzáadva puhára főzzük. A cukor mennyisége ízlés szerint változhat.
- Ha megfőtt, szűrőkanállal kivesszük az almákat, és a levet a joghurttal elkevert liszttel sűrítjük. Majd az almák harmadát visszahelyezzük, és botmixerrel pürésítjük. A maradék almát is visszatesszük. Rizzsel tálaljuk.
Joghurtos-mákos kuglóf
Hozzávalók 12 főre:
- 35 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
- 3 db tojás
- 4 dkg mák
- 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
- 1 evőkanál finomliszt (a forma kikenéséhez)
Elkészítés:
- A cukrot a vajjal, tojással, a joghurttal és a citrom héjával habosra keverjük.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a mákot, majd a tojásos keverékhez adjuk, és jól elkeverjük.
- Akinek szilikonformája van (mint nekem), annak nem kell kivajazni, de akinek sima formája van, az kivajazott, kilisztezett formába töltse a masszát, és előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 percig süsse.