hirdetés

Partnereink

Ünnepi ételek az asztalon

hirdetés

Ünnepi ételek az asztalon

Ünnepekkor finomabb, izgalmasabb, jobb finomságokat készítünk, válogass te is kedvedre ünnepi receptjeinkből!

Ha jobban belegondolunk, akkor többnyire ünnepi alkalmakkor húsleves kerül asztalra, majd krumpli hússal és esetleg töltött káposzta. Jöjjön most egy izgalmasabb kínálat:

hirdetés

Libaleves

Hozzávalók:

• 2,5 kg libaaprólék

• 30 dkg sárgarépa

• 20 dkg zellergumó

• 5 dkg vöröshagyma

• 30 dkg petrezselyemgyökér

•10 dkg gomba

• 20 dkg zöldborsó

Elkészítés: a libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük, és lassú tűzön készre főzzük. Tálaláskor a zöldséget csíkokra vágjuk, és lúdgége-tésztával tálaljuk. Legvégül finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

Tüdőstáska leves

Hozzávalók:

A leves tésztájához:

• 10 dkg liszt

• 2 tojás

• 15 dkg sertés- vagy borjútüdő

• 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír

• hagyma

• bors

• zöldpetrezselyem

•só

• zöldség- vagy csontleves

Elkészítés: A tüdőt pár percre forró, sós vízbe tesszük, a vízből kivéve szétvágjuk, az eres részektől megtisztítjuk, ledaráljuk vagy deszkán jól felaprózzuk, és hagymás zsiradékban, fedő alatt puhára pároljuk. Ha zsírjára lesült, a tűzről levesszük, és forrón egy kis tojással, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal elkeverjük. Közben a liszttel, tojással, csipet sóval a rendesnél valamivel lágyabb, nagyon vékony levestésztát készítünk. Kettébe hajtva, a tüdővagdalékból sorjában diónyi halmokat rakunk rá. Ugyanúgy hajtjuk össze és vágjuk ki, mint a lekváros derelyét. A tésztát zöldséglevesbe vagy csontlevesbe főzzük.

Borjúpaprikás

Hozzávalók:

• 60-80 dkg borjúlapocka és csülök vegyesen

• 8 dkg zsír

• egy fej hagyma ' 1 zöldpaprika

• 1 kanál paradicsompüré

• 2 dkg liszt

• 1,5 dl tejföl

• édes pirospaprika

• só

Elkészítés: A hagymát apró kockára vágjuk, forró zsírban világosbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott húst, a paprikát, sót, pár percig a forró zsírban forgatjuk, azután hozzáöntjük a paradicsompürét, és befedve pároljuk. Alája nemigen kell vizet önteni, m mert nagy a víztartalma, és saját levében is megpuhul. Felfövéskor hozzáadjuk a zöldpaprikát (télen lecsót vagy csöves paprikát). Ha a zsírjára lesült, a húsokat félrehúzzuk, a zsírra rászórjuk a lisztet, pár percig pirítjuk, azután felengedjük vízzel, mártás sűrűségűre főzzük, s tejföllel felhígítjuk. Galuskával, csőtésztával, tarhonyával tálaljuk. Kiadós étel, kevesebb hússal is készíthetjük, több mártással szaporíthatjuk.

Húsos rétes paprikás mártás

Hozzávalók:

• 30 dkg rétesliszt

• 1 mokkáskanál só

• 1 db tojás

• 1 evőkanál zsír

• 2 evőkanál 10%-os ételecet

A töltelékhez:

• 2 kiskanál szárnyaszsír

•2 közepes fej vöröshagyma

• 1 jó evőkanál fűszerpaprika

• 30 dkg csirkecombfilé

• 30 dkg csirkemellfilé

• Só, frissen őrölt bors

• 1 db zöldpaprika

• 1 db paradicsom

•1,5 kis pohár sűrű tejföl

• 1 evőkanál olvasztott szárnyaszsír a kenéshez

A mártáshoz:

• A csirkehús párolóleve

• 4 evőkanál liszt

• 0,5 kis pohár sűrű tejföl

• só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A réteslisztet tálba szórjuk, majd hozzáadjuk a sót, tojást, olvasztott zsírt, az ételecetet, és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható, lágy, de nem folyékony tésztát kapjunk. Ezután konyharuhával lefedve addig pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük. A forró zsíron aranybarnára pirítjuk az aprított vöröshagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, hozzáadjuk a nagyobb ' darabokra vágott csirkecomb- és csirkemellfilét, félig felöntjük vízzel, sóval és borssal ízesítjük. Ha félig puha a hús, rászórjuk a kicsi kockákra darabolt zöldpaprikát, paradicsomot, a levét, ha kell, kevés vízzel pótoljuk, és készre pároljuk. Ekkor a főtt húst kivesszük a párolóléből, ledaráljuk, majd hozzáadjuk a sűrű tejfölt, sóval, borssal ízesítjük, és összekeverjük. A visszamaradt párolólevet, ha túl sűrű, vízzel hígítjuk, felforraljuk, a lisztből, tejfölből kevés hideg vízzel simára kevert habarással besűrítjük, sóval, borssal utóízesítjük, és ha krémesebbre szeretnénk, finom szálú szűrőn átszűrjük. Végül a rétestésztát lisztezett terítőn vagy nagyobb konyharuhán vékonyan kihúzzuk, de a hagyományos édes rétesnél kicsit vastagabb legyen a tésztája. Olvasztott zsírral vékonyan megkenjük, majd rászedjük a tölteléket, eligazítjuk, felcsavarjuk a terítő vagy konyharuha segítségével, és zsírozott tepsibe fektetjük. Olvasztott zsírral vékonyan megkenjük, és 180 °C-os sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, enyhén srégen kétujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk, és körbelocsoljuk a paprikás mártással. Forrón kínáljuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés