hirdetés

Partnereink

Lengyel vendégek a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

hirdetés

Lengyel vendégek a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Az idei fesztivál egyik vendége Szczepan Twardoch, akinek Magyarországon is nagy visszhangot keltett Morfium című könyve (mely hazájában elnyerte a legrangosabb irodalmi díjakat, a Paszport díjat, valamint a Nike közönségdíját) a Typotex Kiadó gondozásában jelent meg tavaly év végén (fordította: Körner Gábor).

Az 1939-ben Varsóban, a német megszállás első heteiben játszódó regény hőse Konstanty Willemann egy asszimilált sziléziai asszony gyermeke, akit nemigen foglalkoztatnak a hazafias jelszavak, a hős katonák vérével megszentelt hagyományok. Egy cinikus gazember, egy bonviván, egy romlott morfinista, igazi antihős, aki minden megátalkodottsága ellenére mégis szerethető. Szczepan Twardoch igazán evvel a könyvével robbant be a lengyel irodalmi élet élvonalába, ahol írói pozíciója máig töretlen. A fesztivál keretében április 23-án 13.30-kor a Márai Sándor teremben Nemes Z. Márió beszélget majd a szerzővel.

hirdetés

Kiss Orsi, „Könyvesblog”:  „A Morfium egy hatalmas narratív kavalkád („Szóval felébred. Felébredek. Felébredtem. (…), melyben keverednek, összefolynak a hangok, a végeredmény mégsem egy nagy katyvasz, hanem egy sodró lendületű, erőteljes történetvezetésű regény lesz, amely merőben más fénytörésben mutatja meg a háború kitörése utáni napokat.”

Grozdits Hahó, „Librarius.hu”: „Twardoch íróként óriási feladatot vállalt magára: a legkeményebb és legfontosabb mítoszteremtő hazugságokat rombolja úgy, hogy közben sokkal többet ad, mint amit elvesz… közben pedig ugyanilyen keményen rákérdez a nemzeti hovatartozás mágikus mítoszára is!”

Maciej Stuhr: „Szczepan Twardoch Morfium című könyve a legnagyszerűbb könyv, amelyet az elmúlt években olvastam. Remek stílus, hatalmas tudás, amely lehetővé teszi, hogy részleteiben teremtse meg ezt a világot, amely már nem létezik, a lengyelség és patriotizmus tökéletes diagnózisa, fantasztikus hős és hozzám nagyon közel álló filozófia. Milyen kár, hogy a könyv végére értem..!”

Justyna Sobolewska "Polityka": „A regényben a férfiasság kérdése összefonódik a nemzeti identitás kérdésével. –Kostek egyrészt nagyon is lengyel, talán épp azért, mert genetikailag nem az. A lengyelséget megtestesítő alak, annak visszaverődése, akiben a lengyel férfiatlanság kifejeződik és megvalósul. A Lengyelség nő, mert nők közvetítik, és nem pedig férfiak. A Lengyelség  komoly politikai deficitben szenved-állítja a szerző. A lengyelség tehát Twardochnál puha és éretlen formát ölt, az identitás pedig – nagy mértékben választás kérdése.”

Piotr Paziński szintén a fiatalabb korosztály képviselői közé tartozik. Panzió című, magyarul a Noran Libro kiadó gondozásában most megjelenő könyvével 2012-ben elnyerte a z Európai Unió Irodalmi Díját. A lengyel szerző regénye egy szeretetotthonként működő panzióban játszódik. Idős, életük javát már leélő férfiak és nők emlékeznek kellemes és kevésbé kellemes történeteikre, mesélnek, mesélnek, mesélnek. Ha kellemesen szórakoznak is, minden tekintetben olykor mégsem annyira vidám az ő életük, hiszen a háborús évek szívszorító emlékeket is felszínre hoznak.

A könyvfesztivál forgatagában a szerzővel és a könyv fordítójával, Pálfalvi Lajossal Szántó T. Gábor író, a Szombat című folyóirat főszerkesztője beszélget április 23-án 16.00 órakor, a Hess András teremben.

 Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának lengyel vendége idén Weronika Murek lesz. Weronika Murek 1989-ben született Bytomban. A Sziléziai Egyetemen, illetve a Barcelonai Egyetemen végzett jogot, valamint a Jagelló Egyetem Irodalmi-Művészeti Tanulmányok képzésének volt hallgatója. 2015-ben jelent meg Déli növények termesztése a Micsurin-módszerrel című elbeszéléskötete, melyért a Polityka című hetilap Paszport Polityki díjára jelölték. Szintén 2015-ben elnyerte a Gdyniai Dramaturgiai Díjat Feinweinblein című darabjáért.

Szöveg, fotók: Lengyel Intézet - Instytut Polski 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szabadidő

Névnap 09.23.

Ma Tekla, Líviusz napja van.

Telefonnal készítette új klipjét a Blahalouisiana!

Elkészült a Pont ilyen házra című dal videója. A dal a nemrégiben ‘Minden rendben’ címen megjelent albumon található meg, amelynek teljes zenei anyagá...

  • 2019-09-21 19:55
A 4D ultrahang a legnépszerűbb, de a kismamatúra a legmenőbb

Tóth Balázs és felesége, Niki a Bükk lábánál élnek és évek óta azért szerveznek túrákat, hogy másoknak is átadják természetszeretetüket, a túrázás örö...

  • 2019-09-21 16:34
Miért választják Nyíregyházát Budapest helyett az európai fiatalok?

Északkelet-Magyarországot is érintette az Európai Bizottság által indított Road Trip Project. A rendhagyó kezdeményezés keretében két, 4 fős, fiatalok...

  • 2019-09-21 13:10
A Bookline lett az Év kereskedője

Idén a Bookline lett a Mastercard támogatásával megrendezett Az év kereskedője verseny fődíjasa. A kategóriákban a könyváruház mellett a Budapest Park...

  • 2019-09-21 11:15
Fehér paradicsomleves zellerrel és málnával

Itt egy remek recept, amit akár meg is kóstolhatsz november 23-án, a Spirit Hotelben rendezett gasztroesten.

  • 2019-09-21 08:14

hirdetés

Féreértett gázmotor

A folyékony földgázt tankoló (LNG) nehéz tehergépkocsik levegőszennyezése többszöröse a dízelekének, derült ki a holland állam által megrendelt méréss...

  • 2019-09-20 19:49
Lóci Játszik Extravaganza ismét!

Tavaly indult hódító útjára a zenekar Extravaganza című interaktív nagyzenekaros standup-ja Novák Péter rendezésében. Az óriási sikernek köszönhetően ...

  • 2019-09-20 16:11
Reflektorfényben a láthatatlan segítők

A Jótékonyság Világnapján tett sajtóbejelentésen a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány megnyitotta a Jószolgálat-díj 2019/20-as évadát.

  • 2019-09-20 14:03
Népi Játék Napja!

Október 9-én Balatoni Kata szervezésében ismét a világ minden tájáról csatlakoznak a Népi Játék Napja kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a diákok o...

  • 2019-09-20 12:21
Wossala Rozina: ilyen az ideális őszi étrend

Az ősz a raktározás ideje, fontos, hogy ilyenkor felkészítsük szervezetünket a hidegre, és bővítsük vitamintartalékainkat.

  • 2019-09-20 09:38

Minden cikk

hirdetés

hirdetés