hirdetés

Partnereink

Tapétázz te is!

hirdetés

Tapétázz te is!

Bár a tapétát gyakran nevezik „tapétapapírnak", valójában csak egy bizonyos részét készítik kizárólag cellulózból. Számos papírbevonatú termék van az egzotikus selyemtől a durva kenderzsákig bezárólag; más típusok olyan természetes textúrákat tartalmaznak, mint a papírhátlapú parafa vagy a szőtt pázsit.

A műanyagok még tovább szélesítették a tapétaválasztékot: vannak papír- vagy gyapjúhátlapú PVC-k, valamint lapos vagy mintás műanyag habok. Mielőtt a tapéta elterjedt volna, a szövet falikárpitokat belső díszítésre használták, ami még ma is így van, és a papírhátlap nélküli szöveteket felragasztják vagy kifeszítik a falon.

hirdetés

Megfelelő felület biztosítása

Jóllehet sok tapéta elfedi a kisebb hiányosságokat, a falaknak és mennyezeteknek tisztának, épnek és simának kell lenniük. Szüntessük meg a nedvességet és a szerves képződményeket, mielőtt bármely tapétát felteszünk. Bár a rossz felületit ki kell javítani, néhány falburkolat elrejti a kisebb hiányosságokat, és jó alapot biztosít más felületburkoló anyagokhoz.

Polisztirolhab (hungarocell) lap

Vékony polisztirollapot használnak aláfedéshez mielőtt tapétáznák a falat. Ez lecsökkenti a páralecsapódást, és eltünteti a hajszálrepedéseket, valamint a kisebb lyukakat. A polisztirol könnyen behorpad, ezért ne használjuk, ahol nagyfokú igénybevételnek lesz kitéve. A mennyezetre van mintázott formája.

Nyomtatott tapéták

Az átlagos tapéták egyik előnye, hogy rendkívül nagy színválasztékban és sokféle mintával gyártják, jóval szélesebb skálában, mint bármely más tapétát. A legolcsóbb tapéták gépi nyomásúak. A drágább kézi nyomású tapéták nedvesen könnyen elszakadnak, és a színek hajlamosak megfutni rajtuk, ha festéket kenünk rájuk. Valójában nem felelnek meg a koptatásnak vagy páralecsapódásnak kitett falakon. A minták illesztése nehézkes lehet, mert a kézi nyomás nem olyan pontos, mint a gépi.

Dombornyomásos tapéták

A mely nyomású mintákat tartalmazó dombornyomásos tapéták elrejtik a kisebb egyenetlenségeket. A dombornyomásokat emulzióval, selyemfényű olaj testékekkel vagy víz bázisú akrilfestékekkel nyomják. A linkruszta - amely az első dombornyomásos tapéta volt - enyhe Ienmagolajos filmrétegből és a papír hátlapjára ömlesztett kitöltőkből áll, melyre a mintát gravírozott acélhenger viszi fel. Még kapható, bár sokan inkább a dombornyomásos tapétát kedvelik, vagy a gyapjúrostokkal készített kiváló minőségű változatokat. A könnyű súlyú PVC dombornyomások is népszerűek. Elkészítésük során felmelegítik a PVC-t egy kazánban amely „felfújja" vagy kiterjeszti a PVC-t, mely domborulattá mintákat hozva léte.

Béles tapéta

Ez az olcsó sárgás színű tapéta az egyenetlen vagy vízhatlan falak tapétázására szolgál erős vagy drága tapéta feltétele előtt. Egyenletes felületet biztosít az emulziós festék számára is.

Faforgácstapéta

A faforgácstapétát két réteg papír közé helyezett faforgácsból készítik. Nem drága, könnyű föltenni (bár a vágása problémát okoz), és be kell festeni.

Mosható tapéták

Ez a nyomtatott tapéta vékony, vízhatlan PVA- bevonattal készül, amely moshatóvá teszi a felületet. A mosható tapétákat fürdőszobákban és konyhákban lehet feltenni. Felületüket nem szabad dörzsölni, mert a műanyag bevonat lekopik.

Bársony tapéták

A bársony tapéták mintázatát szintetikus vagy természetes (selyem vagy gyapot) rostokból állítják elő papírhátlappal; a minták bársonyszerű textúrával domborodnak ki. A bársony tapétákat nehéz feltenni, mert ragasztóval érintkezve a rostok tönkremennek. A PVC bársony tapéták kevésbé finomak, de bárhová fel lehet őket tenni. A szennyeződést letörölhetjük a bársony tapétáról, de dörzsölni kell, hogy a rostok közül eltávolítsuk a piszkot. A PVC bársony tapétákat károsodás nélkül lehet mosni.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 07.07.

Ma Apollónia napja van.

Komárnoban folytatódik a FEBO Fesztivál!

Fesztivál határok nélkül szlogennel tavasszal útjára indult ingyenes eseménysorozat a kényszerpihenőt követően július 9-én a szlovákiai Komárnoban fol...

  • 2020-07-07 12:08
A SPAR online shopja garantálja a pontos kiszállítást

A SPAR online shopja garantálja a pontos kiszállítást: 1000 forintos kuponnal kárpótolja vásárlóit, ha mégis későn érkezne meg a rendelés.

  • 2020-07-07 08:54
Grillezett pizza? Fördős Zé gasztrotippjei a tuti kerti partyhoz

A nyár szó hallatán sok minden eszünkbe jut: strand, kánikula, jeges italok és persze a grillezés. Most, hogy végre kiszabadultunk a négy fal közül, t...

  • 2020-07-07 07:34
Évente több mint 2500 csecsemőt hordanak ki külföldi szülők számára az ukrán béranyák

Több száz csecsemő várakozik külföldi szüleire Ukrajnában. A babákat béranyák hozták világra, és a járvány miatt korlátozások következtében egyelőre ő...

  • 2020-07-05 18:02
Magyarország lélegeztetőgép-nagyhatalom

Huszonkét vizsgált, eltérő fejlettségű ország átlagában 26 lélegeztetőgép jut 100 ezer lakosra. A legtöbb az Egyesült Államokban: 54. De csak majdnem ...

  • 2020-07-05 15:25

hirdetés

Tarol a paradicsom és az eper

A fiatalabbak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a paradicsom és az eper a kedvenc, tarol a csirkehús, növekszik a halfogyasztás – derült ki a...

  • 2020-07-05 14:17
Így lehetünk sikeresek a koronavírus után a munkaerőpiacon

Alkalmazkodóképesség, nyitottság az új ismeretek és kiemelten a technológia világa iránt – a magyar top vállalatok 90%-a számára informatikai eszközök...

  • 2020-07-05 12:33
Fokozatosan újranyitja ügyfélszolgálati irodáit az E.ON

Július 6-ától a megfelelő biztonsági óvintézkedések mellett újranyitnak az E.ON központi személyes ügyfélszolgálati irodái.

  • 2020-07-05 10:57
A vevők és eladók közti növekvő szakadék miatt csökkenhetnek a lakásárak

A vásárlási szándék látványos erősödése ellenére nem születik több adásvétel, mert az eladók nem alkalmazkodtak a piaci trendhez, azaz a vásárlóerőhöz...

  • 2020-07-05 09:48
A L’Oréal bemutatja fenntarthatósági céljainak új generációját

A L'Oréal elindítja új fenntarthatósági programját „L'Oréal a jövőért” néven, amely a Csoport legújabb céljait határozza meg 2030-ig. Tekintettel a nö...

  • 2020-06-30 18:23

Minden cikk

hirdetés

hirdetés