Zöldségek és gyümölcsök: Megéri a bioterméket megvásárolni?
hirdetés
Napról napra azt halljuk és olvassuk, hogy a biozöldségek és biogyümölcsök mennyire jók számunkra. A fogyasztók és termelők azonban egyre azon vitáznak, hogy a biotermékek ugyan kétségtelenül környezetbarátok, de vajon az egészségre is tényleg olyan kedvező hatást gyakorolnak?
Az egészséges életmód követése az utóbbi években nagy figyelmet kapott, miután rengeteg olyan betegség alakult ki, ami az egészségtelen ételek fogyasztása és a kevés zöldség vagy gyümölcsbevitel következményének tulajdonítanak. Sajnos még ha akarnánk is egészségesen élni, a szupermarketekben kapható friss zöldségek és gyümölcsök zöme puffasztott, hirtelen növesztett és mindenféle szerekkel agyonpumpált termékek. Például a megvett citrom héja is viasszal kezelt, hogy a citrom ne induljon romlásnak rövid időn belül. Ha nem vagyunk figyelmesek, akkor például a süteménybe reszelt citromhéj akár meg is betegíthet bennünket. Ezért tényleg jobb, ha utánanézünk, mit fogyasztunk.
hirdetés
A Kertvarázs Magazin egyik korábbi cikke szerint egy új kutatás kiderítette, hogy például a paradicsom esetében megéri a drágább organikus változatot vásárolni. A Barcelonai Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a kemikáliáktól mentesen termesztett zöldség nagyobb mennyiségben tartalmaz polifenolokat, melyek megvédenek bizonyos betegségek ellen, és más hasznos hatásuk is ismeretes. Természetes antioxidánsként viselkednek, segíthetnek megelőzni bizonyos daganatfajtákat és az olyan krónikus betegségeket, mint az ízületi gyulladás. A szívbetegségek ellen hatásosak a gyulladásgátló és rögösödést megelőző hatóanyagai.
Az eredmények azonban ellentmondanak a brit Élelmiszerbiztonsági Ügynökség megállapításának, mely már korábban elvetette a bioélelmiszerek egészségügyi előnyeit. A brit kormány élelmiszerellenőrzési hatósága már 2009-ben kiadott egy jelentést, melyben megfogalmazták, hogy nincs eltérés a bioélelmiszerek és hagyományosan termesztett változatuk között. Az említett kutatást végző csapat elemezte a Daniela fajtájú paradicsom kémiai összetételét. 34 különböző hasznos anyagot különítettek el mind a hagyományos, mind a bio változatból, ez sokkal több annál, mint ami a táplálékkiegészítőkben található. Az organikus paradicsom azonban nagyobb mennyiségű polifenolt tartalmazott. A tudósok szerint a különbség adódhat a termesztés módjából. A kutatás vezetője, Anna Vallverdú Queralt elmondta: „A biokertészet nem használ nitrogénes műtrágyát, így a növényeknek a saját védelmi rendszerüket kell aktiválniuk, ami emeli az antioxidánsok szintjét." A társszerző, Rosa M. Lamuela hozzátette: „Minél több stressz éri a növényt, annál több polifenolt termel.” A kutatás anyaga a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban kapott helyet. A kutatók szerint több klinikai kísérlet kell ahhoz, hogy lássák, a bioparadicsom hasznosabb a szervezet számára, mint a hagyományosan termesztett zöldség. Lamuela csapata már korábban bebizonyította, hogy a bio paradicsomlé és ketchup polifenoltartalma magasabb, mint az egyéb, hasonló termékeké. A paradicsomot egyébként is szuperélelmiszerként tartják számon, mert C-vitaminból is rengeteg van benne.
Forrás: Kertvarázs Magazin
Képek: femina.hu, turkiztoll.wordpress.com