hirdetés

Partnereink

Érdekes praktikák a fűszerezésre

hirdetés

Érdekes praktikák a fűszerezésre

Megtörtént már veled az, hogy mikor főtt, vagy sült az ételt készítettél elfelejtettél tenni az adott fűszerből? Hihetetlen, hogy milyen fontossággal rendelkezik a fűszerezés. Jóformán az emberek már meg sem tudnák enni az ételt, hiszen só, vörös paprika, bors stb. az, ami megadja az ízt. Most megtudhatsz néhány praktikát, ami a fűszeretéssel kapcsolatos.

A megfelelő fűszereken múlik, hogy az egyszerű zöldségből látványos köretet varázsoljunk. A legtöbb esetben az a legjobb ízesítés, ha egy zöldséget egy másik zöldséggel, gyümölccsel vagy gyümölcslével párolunk meg. A zöldpaprikához remekül kapcsolódik a balzsamecet, fokhagyma, olajbogyó, csili bogyó. A brokkolit ízesítheted: grépfrúttal, naranccsal, fokhagymával. Spárgához remekül passzolnak a citrusfélék, currypor, méz, gyömbér, citrom és kapor. Karfiol remekül mutat bazsalikommal, curryporral, mustáros-majonézes öntettel. A bab jól mutat az olívaolaj, petrezselyem, citrom, szezámmag, szójaszósz.

hirdetés

A tárkony következő ételekhez alkalmas legnkább: saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.

Érdemes tudni azt, hogy a zöldbabot a szezámmagok bolondítják meg, illetve ha salátáról van szó, a pörkölt, hosszúkás darabogra vágott mandula is finommá teheti.

A petrezselyem fantasztikus illatának és ízesítésének köszönhetően számtalan ételhez illik, de a burgonya, borsó és húsleves elképzelhetetlen nélküle.

Fontos tudni azt, hogy az ételekbe a szárított fűszerekből egyharmaddal többet használj a frissnél, mert így sokkal kisebb az aroma és illóolajtartalmuk.

Szárazbabot szeretnél feldobni? Akkor használj kapormagot, édesköményt, rozmaringot is lehet, de egy csipetnyi zsálya is felfrissíti a szárazbabot.

Az alapfűszereken túl érdemes kipróbálni a merészebb ízesítéseket is, a következő fűszerek mindegyike kitűnően illik a dinsztelt káposztához. Válogass kedvedre közülük, és állítsd össze a saját íz kombinációdat. A fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, gyömbér, borókabogyó, kakukkfű fantasztikus ízt ad az ételnek.

A csombor vagy más néven borsika fű az erdélyi konyha kedvelt fűszere, fantasztikusan illik mindenféle káposztás ételhez is.

Érdemes tudni azt, hogy a lecsót csak a végén fűszerezd, ugyanis, ha már az elején sózod, a paprika túl sok levet ereszt. A paradicsom hozzáadásakor ízesítsd: frissen tört borssal és sóval.

A görög konyha kedvelt fűszere az oregánó, így sok görög fogásban feltűnik. A feta sajthoz is nagyon jól passzol, illetve a paradicsommal is jó barátságban van.

Amikor párolsz nem szükséges sót tenni a párolóvízbe, inkább zöldfűszereket használj az ízesítésre, aromája kellemesen átjárja az ételt párolás közben, és egészségesebb is így.

Fontos, hogy a májat csak sütés után, a tányéron sózd, mert különben megkeményedik.

A gyümölcslevest megbolondíthatod kicsit. Klasszikusan a fahéj és szegfűszeg adja a gyümölcsleves alapját, de nagyon finom ízt kölcsönöznek a levesnek a vaníliarúd kikapart magjai is. Akik pedig újítani szeretnének a kardamomos és a szegfűborsos változatot érdemes kipróbálni!

Egy-két citromkarika a leves frissességéről gondoskodik és zöldfűszereket is használj bátran: citromfű és a menta illenek hozzá leginkább.

Ha van otthon gyömbér akkor, azt is beledobhatod, mennyei ízt kölcsönöz a levesnek.

Felnőtteknek érdemes a levesbe egy kis alkoholt csempészni, rum, vodka vagy fehérbor kitűnő választás.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés