hirdetés

Partnereink

Nélkülözhetetlen fűszerek a konyhában

hirdetés

Nélkülözhetetlen fűszerek a konyhában

Nem egy esetben azért hiúsul meg a főzés, mert útközben rájövünk, hogy nincs otthon olyan fűszerünk, amit a recept megkíván. Lista azokról, amik mindig legyenek a kamrában!

Az, hogy valaki milyen ételeket készít legszívesebben, nagyjából eldönti, milyen fűszereket tart otthon. Aki csak és kizárólag magyaros ételeket kíván, valószínűleg nem tart otthon kaffirlime-levelet, aki pedig él hal a japán konyháért, annak nincs feltétlenül raktáron provance-i fűszerkeverék. De ha szívesen játszunk az ízekkel, és nem akarunk leragadni egyetlen konyhánál – és a legtöbben azért így főzünk – , érdemes többfajta fűszert otthon tartani, hogy ne fordulhasson velünk elő, hogy fűszerhiány miatt nem tudunk elkészíteni egy random kiválasztott receptet.

hirdetés

 

 

Az alapfűszerek

Só, bors, fűszerpaprika nyilván mindenkinél van otthon, de nem mindegy, hogy milyen. Sóból érdemes legalább két fajtát tartani, egy finom őrlésű tengerit, az asztalhoz és az egyszerű fűszerezéshez, valamint egy nagyszeműt, ami remek szolgálatot nyújt sóban sütéskor, vagy bizonyos péksüteményeknél. Borsból felejtsük el az őrültet – vegyünk szemeset, meg egy jó borsőrlőt. A szemes bors sokkal tovább megtartja az aromáját, és kevesebb is kell belőle, mint az őröltből. Ha pénztárcánk engedi, jó ha van otthon színes vagy rózsaborsunk – feldobhatjuk vele az ételeinket. Fűszerpaprikából egyszerre inkább kisebb adagokat vegyünk, mert hamar elveszítik az aromájukat és a színűket, különösen mert iszonyú nehéz jó minőségű fűszerpaprikát levadászni. A fokhagyma és a vöröshagyma a zöldséges kosárban legyen, ne por vagy krém formájában a hűtőben vagy a polcon – ezeket felejtsd el!

Klasszikus fűszerek

Babérlevél nélkül nincs élet, ez világos. Köménymag is jó, ha van otthon, természetesen ebből sem az őrölt verzió. Szerecsendióból szintén egészet érdemes venni, aztán reszeljük le. Sok esetben jöhet jól a kapor is, amit már őrölt formában kapni lehet az üzletekben. Zöldpetrezselyem is bármikor szükségessé válhat a főzés során.

 

Zöldfűszerek kavalkádja

Bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, majoránna – ezek az alapvető zöldfűszerek, amelyeknek mindig kéne otthon lenni. Ha tehetjük, legyen otthon belőle friss! Az egyetlen babrás növény közülük a bazsalikom, a többit akár egy pici virágládában is átteleltethetjük a gangon vagy fedett teraszon, ahol nem fagy. Ha pedig nem készítünk heti rendszerességgel házi pestót, egy bokor bazsalikom a legtöbb konyhaablakba befér. A friss fűszerekkel ugyanaz a helyzet, mint a szemes borssal – ezerszer intenzívebb az ízük. Ráadásul gyakorlatilag a végtelenségig kitartanak, így spórolhatunk is. Azt meg már meg sem említem, milyen bosszantó tud lenni, mikor valami, amibe minden alapanyagot beletettünk, azért lesz ízetlen, mert a benne lévő fűszer elvesztette az erejét. Szóval a zöld akkor az igazi, ha friss!

 

A keletiek

Ebből nyugodtan tankolhatunk porokat, más formában ugyanis elég nehéz hozzájutni. Ha egy picit is izgat minket az indiai konyha, tartsunk otthon legalább egyfajta fűszerkeveréket, például garam masalát és valamilyen curryt. A kardamom nemcsak az indiai konyhában, hanem különböző édességekhez is felhasználható, őrölt kurkumával pedig csodaszép sárga színt adhatunk az ételeinkhez akkor is, ha nem akarjuk a curry jellegzetes ízét érezni. Az indiain kívül más konyhák is bőven használják a gyömbért, de itt jegyezném meg, hogy ebből is legyen otthon mindig. Természetesen nem a por, hanem a friss verzió. Nem túl drága, az íze utánozhatatlanul jobb, mint a poré, és ha aggódunk, hogy tönkremegy, mindig készíthetünk belőle teát. Az közel-keleti fűszerek közül igazi alapdarab a római kömény, de nem árt, ha van otthon korianderünk is. Chilit ugyanúgy használnak, mint a távol-keleti vagy a dél-amerikai konyhák, ha szeretjük a kissé csípős ízeket, szárított vagy őrölt formában, de ne felejtsük ki a chilipaprikát sem.

Az édesek fűszerei

Nemcsak akkor jön jól a fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, esetleg az ánizs, ha sütni akarunk, ezek a fűszerek rengeteg étel esetében nyújtanak jó szolgálatot. Mindegyikből érdemes darabosat, és ebben az esetben őröltet is tartani, hiszen sütemények tésztájába ebben a formában szükségesek. Ha kedveljük a krémeket, akkor legyen otthon egész vanília is – egészen más íze van, mint az aromának vagy az ízesített cukornak.

Bármennyi fűszert is tartunk otthon, ne feledjük, hogy jó ételt csak minőségi, aromás fűszerrel lehet készíteni – félévente egyszer nézzük át a fűszerpolcot, nem járt-e le valami. Ha újat veszünk, csak akkor bontsuk fel, ha az előző végleg elfogyott, így elkerülhetjük, hogy a fűszeres doboz alján lévő öreg fűszer elrontsa az ételünket.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 08.13.

Ma Ipoly napja van.

Hogyan lehetünk felelősségteljes „sharentek”?

A legbiztonságosabb tanács az lenne, hogy „ne tegyünk közzé semmilyen, a gyermekeinkkel kapcsolatos tartalmat a közösségi médiában”, ám ennek a kihívá...

  • 2020-08-08 05:41
Meddig zuhannak vajon a belvárosi ingatlanárak?

A koronavírus térhódítása egy csapásra véget vetett az évek óta tartó budapesti ingatlan-áremelkedésnek. Bár bizonyos jelei már 2019-ben is megvoltak ...

  • 2020-08-08 00:12
„Pocketdoki” - forradalmi újítás a diagnosztikában

Az INNObyte Informatikai Zrt. olyan komplex egészségügyi digitális mérőeszközt és felhőalapú applikációt fejleszt, mely segítségével lehetővé válik a ...

  • 2020-08-07 22:56
Balkán export, nem csak rezesbandákkal – koronavírus idején épít hidat a MOST

10 zenekar, 20 fesztivál, 26 fiatal menedzser, 10 kreatív városi projekt – a budapesti Hangvető vezette MOST projekt célja hidat építeni a balkáni teh...

  • 2020-08-07 20:34
Jön a Kilakoltatás - forog az új magyar film

A Kilakoltatás egy szatirikus hangvételű film, amely egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó (Orosz Ákos) és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló...

  • 2020-08-07 18:37

hirdetés

Az első Séf Fesztivál Tihanyban debütál

Egy gasztrofesztivál, amit nem a nagy márkák, hanem a hazai alapanyagtermelők támogatnak Az első Séf Fesztivál Tihanyban debütál, és a szervezők szánd...

  • 2020-08-05 22:37
Ismét bővült a SPAR környezetbarát csomagolótermékeinek kínálata

Környezetbarát szendvicscsomagolókkal és ételtárolókkal bővült az INTERSPAR hipermarketek termékköre. Az áruházlánc folyamatosan frissíti az élelmisze...

  • 2020-08-05 21:19
Házi kedvencek mellé is ideális lehet a Sencor új állóporszívója

Egy jó vezeték nélküli állóporszívóval nagyon sok idő, pénz és energia spórolható meg. Ráadásul kényelmesebbé és egyszerűbbé teszi a takarítást. A Sen...

  • 2020-08-05 18:10
Megtartják a Bőköz Fesztivált

Megtartják az V. Bőköz Fesztivált a meghirdetett időpontban szeptember 3. és 6. között az előzetesen kiadott programmal Kémesen, Szaporcán, Tésenfán é...

  • 2020-08-05 15:49
Sharenting – szülőnek lenni a közösségi média rivaldafényében

Hogyan befolyásolhatja a gyermekeink közeli és távoli jövőjét, ha az életük minden pillanatát megosztjuk a közösségi oldalakon? Hogyan tudjuk csökkent...

  • 2020-08-04 16:34

Minden cikk

hirdetés

hirdetés