hirdetés

Partnereink

Hogyan használd fel a fokhagymát?

hirdetés

Hogyan használd fel a fokhagymát?

A fokhagyma sokunk által kedvelt hagymafajta. Az olaszok egyenesen imádják, de a magyar konyhában is rendszeresen felbukkan. Nagyon jó hatással van a vérnyomásra, magas vérnyomással küszködőknek egyenesen ajánlott a fokhagymát rendszeresen fogyasztani.

Most azonban nem a jótékony hatásaival és nem receptekkel fogunk foglalkozni. Praktikus felhasználási tanácsokkal látunk el, hogy ügyesebben és könnyebben fel tudd használni a konyhádban. Ha fokhagymát használunk, akkor mindig lédús, mindig gömbölyű fokhagymagerezdeket válasszunk. Amiket hosszú ideig tároltak, az kiszárad. Az egész fejek vagy gerezdek kisütése kihozza az ízüket, különösen, ha sütőben sütjük meg. Minél finomabbra aprítjuk a fokhagymát, annál intenzívebb lesz az íze.

hirdetés

Zúzzuk össze kézzel!

Tartsuk széles kést a fokhagymagerezd fölé, és nyomjuk le erősen kéztővel. Ezzel leválasztjuk a héját, így könnyen le lehet húzni, és megpuhítjuk a gerezdet az összetöréshez. Aprítsuk fel a fokhagymát olyan finomra, amennyire lehet, először hosszanti irányban, aztán keresztbe. A kés lapjával összenyomva zúzzuk péppé a fokhagymát. A hagymára szórt kis mennyiségű só segít darabokra törni és megakadályozza az elcsúszását.

Óvatosan használjuk nyersen!

Mindenképp használjuk óvatosan, mert a túl sok nyers fokhagyma a majonézben vagy egy öntetben minden mást elnyomóan csípős és erős lehet. Kezdjük egy kis gerezddel, hiszen még adhatunk hozzá, ha az étel nem volna elég fokhagymás. Ahhoz, hogy csak halvány fokhagymaízt adjunk egy salátának, elég bedörzsölni a tálat egy félbevágott gerezd vágott oldalával. A pirított fehér kenyeret is be lehet dörzsölni fokhagymával, mielőtt olívaolajat csepegtetünk rá, és paradicsomot, paprikát, pástétomot teszünk a tetejére, bruschetta-stílusban.

Medvehagyma is jöhet!

A vad fokhagymaként is emlegetett medvehagyma a metélőhagymák közé tartozik, és íze lágyabb, aromája halványabb, mint a fokhagymagerezdé. A széles leveleket amúgy használhatjuk nyersen salátában, vagy alig megfőzve levesekben. A fehér virágait szórhatjuk salátába. A paradicsomhoz tökéletesen passzol!

Készítsünk sült fokhagymát!

A puha, érett sült fokhagymát pürésíthetjük és paradicsomlevesekbe vagy szószokba tehetjük, esetleg csirke- vagy húsételek mártásához adhatjuk. A sült húsoknak is remek kísérője lehet. Vágjuk le a teljes fokhagymafej tetejét, és részben csomagoljuk alufóliába.  Süssük gázsütőben kb. 45-50 percig, míg az egyes gerezdek húsát könnyen kinyomhatjuk a héjból.

Fokhagymás olaj salátához!

Ha szeretnénk fűszerolajakat készíteni, akkor semmiképp se feledkezzünk meg a fokhagymás olajról sem. Töltsünk meg egy csinos kis üveget napraforgó- vagy olívaolajjal, de csak ¾ részig. Egy fokhagymafejet pucoljunk meg, a gerezdeket pedig karikázzuk fel. Csúsztassuk bele az üvegbe az olajra, rázzuk jól fel, majd hagyjuk néhány napon át, hogy összeérjenek az ízek. így is használhatjuk salátákra, húsokhoz, pörköltekhez, és még sorolhatnánk.

Ha valakinek további ötletei volnának, bátran megoszthatja velünk hozzászólás formájában.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés