Hogyan használd fel a fokhagymát?
hirdetés
A fokhagyma sokunk által kedvelt hagymafajta. Az olaszok egyenesen imádják, de a magyar konyhában is rendszeresen felbukkan. Nagyon jó hatással van a vérnyomásra, magas vérnyomással küszködőknek egyenesen ajánlott a fokhagymát rendszeresen fogyasztani.
Most azonban nem a jótékony hatásaival és nem receptekkel fogunk foglalkozni. Praktikus felhasználási tanácsokkal látunk el, hogy ügyesebben és könnyebben fel tudd használni a konyhádban. Ha fokhagymát használunk, akkor mindig lédús, mindig gömbölyű fokhagymagerezdeket válasszunk. Amiket hosszú ideig tároltak, az kiszárad. Az egész fejek vagy gerezdek kisütése kihozza az ízüket, különösen, ha sütőben sütjük meg. Minél finomabbra aprítjuk a fokhagymát, annál intenzívebb lesz az íze.
hirdetés
Zúzzuk össze kézzel!
Tartsuk széles kést a fokhagymagerezd fölé, és nyomjuk le erősen kéztővel. Ezzel leválasztjuk a héját, így könnyen le lehet húzni, és megpuhítjuk a gerezdet az összetöréshez. Aprítsuk fel a fokhagymát olyan finomra, amennyire lehet, először hosszanti irányban, aztán keresztbe. A kés lapjával összenyomva zúzzuk péppé a fokhagymát. A hagymára szórt kis mennyiségű só segít darabokra törni és megakadályozza az elcsúszását.
Óvatosan használjuk nyersen!
Mindenképp használjuk óvatosan, mert a túl sok nyers fokhagyma a majonézben vagy egy öntetben minden mást elnyomóan csípős és erős lehet. Kezdjük egy kis gerezddel, hiszen még adhatunk hozzá, ha az étel nem volna elég fokhagymás. Ahhoz, hogy csak halvány fokhagymaízt adjunk egy salátának, elég bedörzsölni a tálat egy félbevágott gerezd vágott oldalával. A pirított fehér kenyeret is be lehet dörzsölni fokhagymával, mielőtt olívaolajat csepegtetünk rá, és paradicsomot, paprikát, pástétomot teszünk a tetejére, bruschetta-stílusban.
Medvehagyma is jöhet!
A vad fokhagymaként is emlegetett medvehagyma a metélőhagymák közé tartozik, és íze lágyabb, aromája halványabb, mint a fokhagymagerezdé. A széles leveleket amúgy használhatjuk nyersen salátában, vagy alig megfőzve levesekben. A fehér virágait szórhatjuk salátába. A paradicsomhoz tökéletesen passzol!
Készítsünk sült fokhagymát!
A puha, érett sült fokhagymát pürésíthetjük és paradicsomlevesekbe vagy szószokba tehetjük, esetleg csirke- vagy húsételek mártásához adhatjuk. A sült húsoknak is remek kísérője lehet. Vágjuk le a teljes fokhagymafej tetejét, és részben csomagoljuk alufóliába. Süssük gázsütőben kb. 45-50 percig, míg az egyes gerezdek húsát könnyen kinyomhatjuk a héjból.
Fokhagymás olaj salátához!
Ha szeretnénk fűszerolajakat készíteni, akkor semmiképp se feledkezzünk meg a fokhagymás olajról sem. Töltsünk meg egy csinos kis üveget napraforgó- vagy olívaolajjal, de csak ¾ részig. Egy fokhagymafejet pucoljunk meg, a gerezdeket pedig karikázzuk fel. Csúsztassuk bele az üvegbe az olajra, rázzuk jól fel, majd hagyjuk néhány napon át, hogy összeérjenek az ízek. így is használhatjuk salátákra, húsokhoz, pörköltekhez, és még sorolhatnánk.
Ha valakinek további ötletei volnának, bátran megoszthatja velünk hozzászólás formájában.