hirdetés

Partnereink

Így használd fel a tormát az égészséged védelmére!

hirdetés

Így használd fel a tormát az égészséged védelmére!

Az asztalunkon helyet kapó finomságot ízlelve talán eszünkbe sem jut, hogy a közönséges vagy csípős tonna gyógynövény is. Az egész Európában elterjedt, lágy szárú évelő növény Magyarországon is mindenütt megtalálható falvak határában, árokpartokon, réteken sokszor elvadulva, tömegesen.

Széles, ráncos tőlevelei akár méteresre megnőnek. A második évben megjelenő, hosszú virágszárán fürtöt alkotnak az apró, fehér, illatos virágok. Vastag, húsos főgyökerét, amelyből jellegzetesen erős illatú illóolaja reszelés közben szabadul fel, egész évben gyűjthetjük, és frissen vagy szárítva fogyasztjuk. A növényt a mellékgyökerek 20 cm-es darabkáival, vegetatív úton szaporítjuk. Nagyméretű, mély edényben is termeszthetjük.

Gyógyászati felhasználása

Nyers hajtás: Tavaszi, gyenge hajtásait és levélkéit salátaként fogyaszthatjuk más növények (csalán, zeller, petrezselyem, sóska) hajtásaival együtt a tavaszi fáradtság megelőzésére.

Kipréselt nedv: A frissen lereszelt gyökér szűrőn vagy tiszta ruhán át kinyomkodott nedve alkalmas a C-vitamin pótlására, főleg kora tavasszal érdemes belőle 1-2 evőkanálnyit lenyelni.

Forrázat vagy főzet: 1 teáskanálnyi lereszelt gyökeret leforrázunk 2,5 dl vízzel, vagy ugyanennyiben 1 percig főzzük. 3 adagra szétosztva isszuk meg a nap folyamán.

Tonna-vörösbor: 30 g reszelt tormát leöntünk 1 I vörösborral, 10 napig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Az epekövek feloldására szolgáló 30 napos gyógykúra alatt naponta 3 alkalommal lenyelünk belőle 1-1 teáskanálnyit.

Tapasz: A gyökérből frissen készített reszeléket szétterítjük a fájós Testrészen, és kendövei rögzítjük. Amikor már túlságosan csíp. lemossuk, nehogy bőrgyulladást okozzon.

Fertőzésekre, gyulladásokra

A torma illékony hatóanyagai elősegítik a baktériumok megtelepedéséhez és szaporodásához rendkívül alkalmas táptalajt nyújtó, letapadt hurut felszakadozását. Fogyasztásával -elsősorban tea formájában - így azt is megakadályozhatjuk, hogy a fertőzés továbbterjedjen a hörgőkre. Légcsőhurut és torokgyulladás esetén inhalálhatunk a főzetővel, de közben hunyjuk be a szemünket, mert a lereszelt gyökeréből felszabaduló csípős illat könnyeket fakaszt. Hevítő energiájával téli felfázásoknál is Jót tesz,

Immunerősítésre

Mivel hatóanyagai aktivizálják az immunrendszert, és nagyon sok vitamint is tartalmaz, elsősorban nyers hajtásainak fogyasztása (más tavaszi zöldekkel együtt) különösen ajánlott tói végén, tavasz elején, amikor segít leküzdeni a tavaszi fáradtságot. A gyengélkedőknek, betegség után lábadozóknak is ajánlható, csakúgy, mint azoknak, akik egészségüket nem kímélve a kimerülésig képesek dolgozni.

Az emésztés javítására

Javítja az emésztőnedvek működését, ezért segít leküzdeni az étvágytalanságot, megkönnyíti az emésztést, oldja a szélgörcsöket, és kihajtja a fölösleges vizet. A vastagbélben szintén jótékony hatást fejt ki, mert megakadályozza a penészgombák és a rothasztóbaktériumok szaporodását.

Ínysorvadásra

Fokozza az íny és a fogak keménységét, és C-vitamin-tartalmának köszönhetően leállítja az átszivárgó ínyvérzést, ha a lereszelt nyers gyökérből egy keveset lassan elrágcsálunk.

Forrás: winesino.com 

Képek: mancare.ro és grocceni.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 06.21.

Ma Alajos, Leila napja van.

Múzeumok Éjszakája a Falk Miksa utcai Bodó Galériában is

Június 23-án a nyári napforduló ünnepén, Szentivánéj előestéjén hagyományosan felpezsdül a város élete. A Múzeumok Éjszakája rendezvény évről évre egy...

  • 2018-06-21 10:03
Kiállítást kapott a SZIN

A legnagyobb múltú hazai fesztivál, az idén 50 éves Szegedi Ifjúsági Napok legemlékezetesebb pillanatai köszönnek vissza azon a 300 méter hosszú kiáll...

  • 2018-06-20 15:35
Irreális hirdetésekkel kecsegtetik az álláskeresőket

„Könnyű fizikai munka azonnali kezdéssel Nyugat-Európában! Rendkívül magas fizetés, szállás, ellátás és kiutazás biztosított, nyelvtudás és szaktudás ...

  • 2018-06-20 14:31
Miért félünk a prosztatavizsgálattól?

Június harmadik vasárnapján az apákat ünnepeltük. Egyre többen hálálják meg apró meglepetésekkel az apai gondoskodást is, a legnagyobb ajándék azonban...

  • 2018-06-20 12:16
Jó irányba változnak a magyarok étkezési szokásai

Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfriss...

  • 2018-06-20 10:20

hirdetés

Neked is lehet feszes hasad, combod a nyaralásig!

Hacsak nem a jövő héten utazunk el nyaralni, még van időnk az év nagy részében takarásban lévő testtájaink feszesítésére!

  • 2018-06-20 08:17
Napozni márpedig jó!

Az élet záloga bolygónkon a napfény, amely egész sor bizonyítottan pozitív hatást fejt ki a szervezetre!

  • 2018-06-19 18:54
Új pályázat: A fény szabadsága

A Zepter International idén már 15-ik alkalommal, ismét meghirdeti formatervezési pályázatát, az ArtZeptet. A 2018-as év témája: A fény szabadsága.

  • 2018-06-19 17:11
Tombolj az MTV-vel Beyoncé és Jay-Z koncertjén!

A magyar MTV és a Sony most Beyoncé és Jay-Z június 30-i varsói koncertjére repít egy szerencsést másodmagával. A csatorna gondoskodik a szállásról és...

  • 2018-06-19 14:45
Ákossal és Lovasival ünnepel Siófok

Feltűnően erős programválasztékkal várja a látogatókat idén Siófok. A siófoki tengerparton, a Plázson a legnépszerűbb hazai előadók, köztük az ötvenév...

  • 2018-06-19 12:20

Minden cikk

hirdetés

hirdetés