Minden, amit csak művelhetsz a fűszerekkel
hirdetés
A friss zöldfűszereket nem lehet jól eltartani. Ha a hely engedi, egy napos ablakban neveljünk néhány cserépben fűszernövényeket; finomabbá és értékesebbé teszik ételeinket. Ha lehet, a zöldfűszereket reggel szedjük le, mielőtt kiengedhetnék esszenciális olajukat, és csak kissé öblítsük le őket, ha szükséges.
A fűszereket nem lehet jól eltartani hat hónapnál tovább (némelyiket csak sokkal rövidebb ideig), és a legjobb, ha a konyhaszekrényben, fénytől elzárva tároljuk őket. Amikor csak lehetséges, a fűszereket egészben vásároljuk és saját magunk őröljük meg vagy törjük össze.
hirdetés
Zöldfűszerolaj
Merítsünk 2,5 dkg bazsalikomlevelet vagy különböző zöldfűszerek - például petre¬zselyem, kapor, édeskömény és tárkony - keverékét forrásban lévő vízbe. Csepeg¬tessük le azonnal, és frissítsük fel hideg víz alatt Keverjük össze konyhai robotgépben 1,5. dl könnyű olívaolajjal. Öntsük egy kancsóba, és hűtőben tároljuk legfeljebb egy hétig.
Zöldfűszerek aprítása
Csipkedjük le a leveleket a szárakról. Koriander, petrezselyem, turbolya és édeskömény esetén a fiatal, zsenge szárak is jól felhasználhatók. Az érettebb zöldfűszerek szárai durvábbak, és a legjobb kidobni őket. A zöldfűszereket csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk fel, hogy megőrizzék az aromájukat és az ízüket. A zöldfűszerek aprításának jó alternatívája, ha mozsárban zúzzuk össze. Ez kihozza az ízüket, mivel minden olajat kiengednek magukból.
Bouquet garni
A klasszikus bouquet garni, azaz fűszercsokor tartalmaz néhány kakukkfű- és petrezselyemszálat, egy babérlevelet, egy darab póréhagyma vagy szárzeller hasítékába fogva. Konyhai cérnával összekötve tesszük ragukba, levesekbe és mártásokba, így könnyen ki lehet emelni a főzés végén. Ha olyan mártást vagy levest készítünk, amelyet a főzés után leszűrünk, nem kell a zöldfűszerek egy kötegbe kötésével bajlódni, csak szórjuk bele őket. Használjuk a klasszikus bouquet garni bármely változatát, tehetünk bele zsályát, rozmaringot, oregánót, majoránnát, borsikafűt vagy lestyánt. Halételekhez kössünk össze egy édesköménydarabot tárkonnyal és petrezselyemmel vagy turbolyával.
Fűszerek pirítása szárazon vagy olajban
Ahhoz, hogy kihozzuk a fűszerek aromáját, mielőtt hozzáadjuk az ételhez, enyhén pirítsuk meg őket egy kis, stabil serpenyőben, olaj nélkül. Ez mintegy 2-3 percig tart, amíg erősen illatozni kezdenek. Figyelem, ha tovább pirítjuk, a fűszerek megéghetnek és keserűvé válnak! A fűszereket olajban is meg lehet pirítani, hogy kihozzuk az ízüket és például a magyaros ételekben a pirospaprika íze csak olajban megfuttatva érvényesül. A fűszerek megpirításának másik módja a sütőben való pirítás. Szórjuk a fűszereket alufóliával bélelt sütőlemezre, és tegyük be 180 °C-ra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőbe 5-10 percre. Figyeljünk itt is arra, hogy nehogy megégjen!
Fines herbes
Ez a meghatározás finomra vágott petrezselyem, turbolya, tárkony és metélőhagyma keverékét takarja, amit a klasszikus francia ételekben, különösen omlettekben és más tojásételekben, halételekben, vajakban vagy majonézben használunk.
Fűszerek fagyasztása
A fás szárú zöldfűszerek, mint a babér, a rozmaring, a zsálya és néha a kakukkfű, egész évben nőnek, állandó utánpótlást biztosítva, így nem szükséges őket tartósítani. Számos zöldfűszert - például a metélőhagymát, mentát, tárkonyt, petrezselymet, kaprot és édesköményt - le lehet fagyasztani, hogy elkerüljük a pazarlást. Aprítsuk fel őket, és kis tasakokban, vagy kis dobozokban tegyük a mélyhűtőbe.
Őrölt fűszerek
Használjunk fűszermalmot vagy egy kávédarálót, amelyet külön erre a célra tartunk. A fűszereket kis adagokban őröljük finom porrá vagy durvább szemcsékre, ha a recept ezt írja elő. Jó alternatíva egy mozsár, amiben enyhén összezúzhatjuk a fűszereket. Az olyan fűszereknél, mint a kardamom, kiszabadíthatjuk a tokból magokat.
Száraz pácok
A száraz pácok olyan fűszerkeverékek, amelyekkel húsokat, szárnyasokat, halakat, vagy vadhúsokat dörzsölünk be a főzés előtt. Ez remek módja az egyszerűen sütött hússzeletek, csirkecombok, halfilék vagy burgerek ízesítésének. A különböző fűszerek keverékét őröljük meg, és dörzsöljük be velük a húst vagy halat. Hagyjuk legkevesebb 30 percig (vagy legfeljebb 24 óráig) pácolódni, mielőtt serpenyőben vagy sütőben megsütjük vagy grillezzük.
Fűszerkeverékek készítése
Csípős és fűszeres: törjünk össze római köményt és koriandermagokat chilivel, pirospaprikával, aprított kakukkfűvel és fokhagymával.
Enyhe és aromás: zúzzunk össze édeskömény-, mustár- vagy zellermagokat reszelt citromhéjjal, babérlevéllel és fokhagymával.
Képek: hu.stockfresh.com és lanybucsustyle.hu