Vásárlási praktikák - Honnan tudod meg, hogy amit épp vennél elég friss?
hirdetés
A hatalmas választék láttán sokan esnek gondolkodóba, a termékek kiválasztása során. Adhatunk azonban néhány tippet, amivel meggyorsíthatjuk és gördülékenyebbé tehetjük a folyamatot. A konyhában csak akkor jeleskedhetünk, ha az alapanyagok kiválasztása során is figyelünk arra, hogy a legfrissebb, legízletesebb ételek kerüljenek kosarunkba.
Az oldalas vásárlása során például nem árt odafigyelni arra, hogy a csontok vágási felülete minél élénkebb színű legyen. A sötétpiros szín a frissességről árulkodik. A sonka az egyik legfinomabb étel, amely nagy népszerűségnek örvend, azonban minőségi sonkát vásárolni nem mindig egyszerű. Érdemes elkerülni a gyors pácolt sonkákat, hiszen íze nem veheti fel a versenyt az igazival. A vákuumcsomagolásos termékeket jobb elkerülni, hiszen az igazi sonkát nem csomagolják. A túl olcsó termékek is gyanút kelthetnek, háztájon ugyan vehetünk kicsit olcsóbban is, de a nagykereskedelemben kétezer forint alatt nem valószínű, hogy beszerezhetjük. A színe is sokat árul el az ínycsiklandozó húsról, hiszen ha a külső része sötét, akkor valószínűbb, hogy igazi füstölt sonkához van szerencsénk. A szemünk mellett az orrunk is segítségünkre lehet. Szagoljuk meg a sonkát, hiszen a gyors füstölt sonka soha nem lehet olyan kellemesen füstölt illatú, mint ami valóban a füstben állt. Kicsit megnyomkodva a sonkát, azt is kideríthetjük, tele van-e nyomva pácsóval. Az igazi sonka puha, ujjunk nyoma néhány pillanatig megmarad, majd eltűnik pár másodpercen belül. Az utánzatok azonban kemény, vizes sonkák.
hirdetés
Az ízletes és egészséges halak elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy az áru is jó minőségű legyen. Választhatunk mélyhűtött halat is, azonban ilyenkor a csomagolásra kell figyelni. A csomagoláson szereplő információk hiánya gyanút kelthet. Bizonyosodjunk meg a hal eredetéről a vásárlás előtt. A narancsok kicsik és nagyok kedvence, azonban csak a lédús gyümölcsök ízletesek. Válasszuk a vékony héjú narancsot, ezek sokkal lédúsabbak és több a húsuk is.
A citrom vásárlása során is a tapintásunkra leszünk utalva. A közepesen puha darabokat érdemes a kosárba helyezni, hiszen a túl kemény még éretlen, míg a túl puha már a rothadás szélén áll. A hagyma számtalan étel elkészítéséhez felhasználható, ezért nem árt, ha mindig van otthon belőle. Egy kis előrelátással mindig lesz otthon megfelelő méretű hagyma, elég ha a választás során kicsi, közepes és nagyobb darabokat is keresünk.
A csíramentes és kemény hagymákkal finom ételeket készíthetünk. A spárga igen egészséges étek. A friss spárga szárának a végét benyomva még egy kis lé folyik ki belőle, így állapíthatjuk meg a frissességét. A kókusz az egyik legfinomabb eledel, nagyon sok tápértéket is tartalmaz. A polcon vizsgálódva megtalálhatjuk a legfinomabb kókuszdiókat. A három bemélyedés, kevés penész vagy puhaság gyanút kelt. Kicsit megrázogatva egy kis folyadék lötyögését kell hallanunk. Ezt biztonsággal hazavihetjük.
A tojás kiváló alapanyag a konyhában, azonban a kiválasztása nagyon nehéz, hiszen a romlott tojás nagyon sok betegség forrása lehet. A kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes őstermelőknél, piaci kofáknál beszerezni a tojásokat. A különböző színű és méretű tojásokról bizonyosan tudhatjuk, hogy háztáji tyúkok tojták, akik különböző ételeket fogyasztottak. Ha sikerült egy jó forrást találni, akkor nem érdemes tovább keresgélni, visszajáró vendégek legyünk. Az olívaolaj sokkal egészségesebb, azonban nem mindegy milyet választunk. A legjobb, ha az extra szűz változatot választjuk, hiszen ez a legjobb minőségű. Ezt kizárólag mechanikai préssel, 27 fokon szűrik. A szűz olívaolaj is jó, bár kicsit gyengébb minőségű. A főző olívaolaj ezzel szemben kémiai úton előállított, finomított olaj, mely a maradékokból készül.