hirdetés

Partnereink

Európában az olasz szurkolók a legbabonásabbak

hirdetés

Európában az olasz szurkolók a legbabonásabbak

Miközben Európa-szerte focirajongók tömegei készülnek a szombati UEFA Bajnokok Ligája-döntőre, izgatottan várva, hogy végigszurkolhassák a Juventus és az FC Barcelona berlini összecsapását, a MasterCard friss jelentést publikált az európai futballdrukkerek különleges, a kontinens egyes részein eltérő szurkolói szokásairól. A több mint ötezer rajongó megkérdezésével készített felmérésből kiderül: az olasz szurkolók a legbabonásabbak, míg a magyarok azok, akik a legszívesebben töltenek akár több napot is a mérkőzések helyszínein.

A MasterCard jelentése szerint az olasz szurkolók a legbabonásabbak Európában: 47%-uk szerencsét hozó ruházatot visel mérkőzés közben, 20%-uk minden hazai meccs alkalmával ugyanabba a székbe ül, míg 13%-uk egy bizonyos ételt vagy italt fogyaszt a játékok alatt, a jobb eredményben bízva. Összességében elmondható, hogy a dél-európai ország futballdrukkereinek 73%-a hisz a rituálék erejében, ezzel éppen megelőzik a spanyolokat, ahol 66% ez az arány. Magyarország nincs a legbabonásabb nemzetek között, a focit kedvelő honfitársaink 32%-a ismerte el, hogy van valamilyen meccsnézéshez köthető rítusa. Még a magyaroknál is kevesebb szurkolói rituálét vallottak be a hollandok (29%), a svédek (24%), és a portugálok (23%).

hirdetés

Néhány nemzet számára a futball mindennapos vallási ceremóniával ér fel. Így van ez az olaszoknál, a spanyoloknál és a franciáknál is, ahol még a családi eseményeknél is fontosabb a meccsnézés. A megkérdezett olaszok 69% döntött a foci mellett a családi összejövetel helyett, a spanyoloknál 60%, míg a franciáknál 52% volt ez az arány. A magyarok ennél családcentrikusabbak: nálunk a rajongók 23%-nál fordult elő, hogy egy családi esemény helyett a meccset választotta, szemben a 43%-os európai átlaggal.

Egy fontos meccs miatt a munkahely is háttérbe szorulhat. Az európai szurkolók több mint egyharmada (35%) ugyanis betegszabadságot is kivett az elmúlt évben focimeccs miatt. Az olaszok 60%-a ment táppénzre azért, hogy szurkolhasson, őket a spanyolok (59%), a törökök (54%) és a franciák (52%) követik a rangsorban, míg a magyarok hozták az európai átlagot (35%).

Az izgalmas futballmérkőzések a drukkereket általában hosszabb utazásra késztetik, például a spanyol szurkolók 93%-a lépi át az országhatárt egy-egy meccs kedvéért. A magyar rajongók 81%-a utazik külföldre a szurkolás miatt, ezzel hazánk a negyedik az európai országok utazási rangsorában. Érdekes, hogy Európában a magyarok kedvelik leginkább a többnapos focitúrákat, a megkérdezett honfitársaink többsége (69%) szívesen marad három, vagy annál több napot is a távolabbi meccshelyszíneken, ezzel szemben a portugálok legszívesebben egy nap külföldi tartózkodás után hazaindulnak. A külföldi út során az európai focirajongók büdzséje átlagosan kb. 107 ezer forintnyi összeg, a magyarok is megközelítőleg ennyit, átlagosan kb. 103 ezer forintot költenek egy utazás alkalmával. A számla rendezésénél a magyarok inkább a kártyás fizetést részesítik előnyben (48%), míg az európai szurkolók jelentős része kombinálja a kártyás és a készpénzes fizetést (40%), amikor a meccsekhez kapcsolódó költségeit rendezi.

A MasterCard arra is megkérte a kutatásban részt vevő 11 ország futballrajongóit, hogy szavazzanak a BL történetének eddigi legjobb játékosára. A szavazás eredménye szerint Lionel Messi végzett az élen (27%). Az argentin szupersztár Angliában, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Törökországban és Oroszországban is a lista élén végzett, de a magyarok is őt tartották a legjobbnak. Az FC Barcelona csatárját a korábban a Real Madridban focizó középcsatár híresség, Zinedine Zidane (12%) követte, aki szülőhazájában, Franciaországban tört az élre. A harmadik Cristiano Ronaldo (11%), a negyedik a brazil csatár Ronaldo (7%), míg az ötödik David Beckham (4%) lett.

Michael Ballack, a német válogatott egykori tagja és csapatkapitánya, aki jelenleg a MasterCard játékos-kísérő programért felelős vezetője a berlini BL döntőn, elmondta: “A futball nem lenne ugyanolyan a szurkolók nélkül: ők jelentik a játék szívverését. Számomra hihetetlen a foci iránti szenvedélyük. Amikor sétálsz a folyosón, a rajongók hangja ütésként ér és rengeteg erőt ad a játékosoknak. A szurkolók jelenléte felbecsülhetetlen.”

A rajongói kutatást („Fan Passion Report”) a MasterCard megbízásából a Censuswide készítette, 5017 válaszadó bevonásával, a következő 11 európai országban: Anglia, Németország, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Törökország, Oroszország, Svédország, Portugália és Magyarország. 

Végezetül pedig: ha mi is babonásnak érezzük magunkat, szerezzünk be focis kabalákat a Fociholmik webshopból.

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Könyvajánló

Névnap 12.08.

Ma Mária napja van.

Idén is gyűjti az ajándékokat a Mikulástroli

Ünnepélyes keretek között, Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes jelenlétében indult ajándékgyűjtő útjára a Mikulástroli december 5-én, csütörtökön.

  • 2019-12-08 11:35
A vevők örülhetnek a legjobban a lakáspiaci fordulatnak

Kínálati boom várható a jövőben, ugyanis az ingatlan.com mérlege szerint nyár óta 5 ezerrel nőtt az eladó lakások száma a nagyvárosokban.

  • 2019-12-06 17:04
Föld körüli utazásra csábít a Nemzeti Énekkar

Az este az adventi és karácsonyi időszak semmihez sem hasonlítható időszakát járja körül. A legszebb európai karácsonyi dalok (Mária-énekek, kolindák)...

  • 2019-12-06 13:27
Az ország legnagyobb gyerekszobája a Gellértben

December 7-én és 8-án ismét várja az apróságokat és szüleiket a Danubius Hotel Gellért, ami hetedik alkalommal változik Adventi Mesehotellé. Az ország...

  • 2019-12-06 11:54
A Rakuten Viber 9. születésnapja alkalmából megajándékozza felhasználóit

A mára világszerte több mint egymilliárd ember által használt üzenetküldő alkalmazás, a Rakuten Viber örömmel mutatja be az exkluzív ajándékbotot – hi...

  • 2019-12-06 08:21

hirdetés

A tökéletes kenyér saját határainkat feszegeti

Vajda József pékmester egy spirituális gasztroutazásra hív minket A kenyér lelke című kötetével. Receptjei és kalandos történetei a kenyér nyelvére ta...

  • 2019-12-05 15:53
Megyei Prima díjat kapott a Fricska!

Budapesti és Pest megyei Regionális Príma díjat kapott a Fricska Táncegyüttes. A méltatással járó jutalmat saját iskolájuk elindítására fordítják.

  • 2019-12-05 14:03
A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

Nátha, arcüreggyulladás, orrmandulagyulladás, torokmandulagyulladás, középfülgyulladás akut és krónikus formában. Betegségek, melyek leginkább megnehe...

  • 2019-12-05 12:16
Halaszthatatlan a fővárosi útdíj bevezetése

Évente legalább 250 milliárd forintot takaríthatnának meg a budapestiek, és minden bizonnyal jóval kevesebb lenne az asztmás gyermek, ha bevezetnék Bu...

  • 2019-12-05 10:27
Karácsonykor is menő lesz a nyuszi

A JátékNet.hu webáruháznál az év legforgalmasabb időszaka a tél: a Black Friday napjai, az adventi hétvégék és az Ország Játéka verseny. Magyarország ...

  • 2019-12-04 20:06

Minden cikk

hirdetés

hirdetés