Hogy télen is szép legyen a bőröd…
hirdetés
A hideg és a szél ellen testünket meleg ruhákkal óvjuk, de az arcunk védtelen. Külön igénybevételt jelent a zárt helyiségek száraz levegője, illetve a kinti és benti hőmérséklet közti nagy különbség.
A téli időjárás különösen a száraz bőrt viseli meg, mivel hidegben a mirigyek kevesebb faggyút termelnek - ez a bőr természetes nedvességtermelő zsírozóanyaga. A bőr egyfajta monitorként jelzi a szervezet belső folyamatait, állapotát. Jó tudni, hogy „belülről" is tehetünk az egészségéért. Bár hidegben kevésbé vagyunk szomjasak, a napi 2 I folyadékot télen el kell fogyasztani! C-vitaminból, amely többek között a kollagén termeléséért felelős, napi 1000-2000 mg szükséges. Az A-vitamin a bőr vízháztartásának egyensúlyban tartását segíti, az E-vitamin pedig a vérkeringést serkenti. Természetesen jól tesz a külső támogatás is, többek között egy ősi módszer: az arcpakolás. A kamrában, a hűtőben található alapanyagok kiválóak az érzékeny bőr téli ápolására.
hirdetés
BANÁNOS PAKOLÁS: a szétnyomkodott gyümölcsöt összekeverünk natúr joghurttal, fölkenjük az arcunkra, 20 percig hatni hagyjuk, majd lemossuk.
TEJES PAKOLÁS: tiszta kendőt mártunk a meleg tejbe, az arcunkra bontjuk, majd 10 perc múlva levesszük, és arcot mosunk.
MÉZES-TOJÁSOS-OLAJOS PAKOLÁS: 1 tojássárgáját 1-1 evőkanál mézzel és olajjal kikeverünk, az előzőleg hidratálókrémmel kezelt bőrre kenjünk, 20 percig hatni hagyjuk, majd lemossuk.
Űrprogram narancsbőrre
A NASA által kifejlesztett fény- és hangstimulációs terápia jótékonyan befolyásolja a szervezet regenerálódását, helyreállítja a felborult biológiai egyensúlyt. A legújabb kutatások szerint a narancsbőr kialakulásában közrejátszanak pszichés panaszok is, mint például az egyre több embert nyomasztó stressz. A cellulitisz kezeléséhez tehát a lélek gyógyítása is hozzátartozik - ebben segít a csúcstechnológiákat alkalmazó Rejuv program.
A nők színes világa
A nők jobban látják a színeket jobban megkülönböztetik a közöttük levő apró különbségeket, a férfiak viszont ügyesebben követnek a szemükkel mozgó tárgyakat, gyorsabban észlelik az apró részleteket. Az eltérés pontos okét még kutatják, de feltételezik, hogy a tesztoszteronszint különbségében kell keresni.
Téli kedvencünk
Ma mar nemcsak a gyerekek csemegéje a napságra színű, lágy, omlós húsú. édes sütőtök, hanem helyet kapott az ebédlőben, főétkezéseinkben is. Több fajtája közül választhatjuk ki személyes kedvencünket.
Sonkatök: ez az egyik legfinomabb, „mogyorós" ízű fajta. Sütőben egészben is megsüthetjük, felső, mag nélküli részét pedig szeletekre vágva párolva, grillezve, rántva fogyaszthatjuk. Óriás sütőtök: a szürke héjú, hagyományos magyar sütőtök akkor igazán finom, ha már megcsípte a dér. Cikkekre vágva süthetjük.
Halloween-tök: jellegtelen íze miatt inkább csak díszítésre használjuk, de eresebb fűszerekkel ízesítve főzhetjük-süthetjük. A sütőtököt azonban nemcsak a megszokott módon fogyaszthatjuk, finom akár nyersen turmixolva, almával, körtével kombinálva is. Sült változatában szintén összeturmixolhatjuk tejjel, így nagyon kellemes italt kapunk. Készíthetünk belőle finom püréleveseket, mert a sütőtök kedveli az olyan fűszereket, mint a rozmaring, a gyömbér, a szerecsendió, a kapor, a fokhagyma vagy a curry. A sütőtök bármilyen zöldséges raguban értékes alkotóelem, és krumplipüré helyett akár a sültek körítése is lehel. Plusz erénye, hogy kozmetikumnak sem utolsó: szebbé teszi a bőrt, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget.
Forrás: Harmonet
Képek: noiportal.hu és noivilag