hirdetés

Partnereink

Tartsd magad egyensúlyban!

hirdetés

Tartsd magad egyensúlyban!

Nem az vagy, amit megeszel, hanem ami fel is szívódik belőle. Nem kérdés, hogy ezekben a hetekben, hónapokban, amikor is minden korábbinál fontosabb, hogy az immunrendszerünk minél jobb állapotban legyen, fokozott figyelmet kell fordítanunk a táplálkozásunkra. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, rostot, jó minőségű fehérjét fogyasszunk. És mindezek mellett semmiképpen se feledkezzünk meg a megfelelő táplálékkiegészítők, ásványi anyagok, vitaminok szedéséről sem, hiszen kötelességünk valahogy fenntartani az egyensúlyt.

Kevesen tudják, hogy az emberi szervezet egészségét, biológiai folyamatait a bélflórával (mikrobiommal) való együttélés minősége határozza meg. A szimbiota (velünk egyensúlyban élő, értünk dolgozó) mikrobák elősegítik az alkalmazkodást a környezeti feltételekhez, közreműködnek a természetes immunitásunk kialakításában, fenntartásában és az emésztőrendszer működésében is.

hirdetés

De mi az a mikrobiom?

A mikrobiom a bennünk élő mikrobák milliárdjainak összessége. Az ember bélflóráját több ezer faj alkotja, melyből egy időben az éppen adott körülmények között néhány száz alkot életközösséget, ez pedig minden ember esetén épp annyira egyedi és jellegzetes, mint az ujjlenyomatunk. Azonban ennek az életközösségnek és az anyagcserénknek az összefüggései mindenkinél ugyanazok. Bélflóránkat, immunrendszerünket és egészségünket nagyban befolyásolják elfogyasztott ételeink, és az általuk a külvilágból szervezetünkbe kerülő mikroorganizmusok. Saját mikrobiomunk képes alkalmazkodni, viszont a szélsőségeket, és az egyoldalúságot nehezen képes hosszú távon tolerálni, így az egyensúly fenntarthatóságát nekünk kell biztosítani.

Bármit eszünk, a bél-mikrobiomunk összetétele ahhoz fog igazodni, méghozzá bámulatos sebességgel. A mikrobák fermentálják azokat a tápanyagokat, amelyek emésztésére génkészletünk hiányosságai miatt nekünk nincs lehetőségünk. Addig, amíg természetes, mértéktartó és változatos étrendet követünk, a rendszer tökéletesen működik. Mi emésztjük a makrotápanyagokat (fehérjék, zsírok, szénhidrátok), amelyek anyagforgalmunk túlnyomó többségét biztosítják, a mikrobáink alkalmazkodóképességével, és kitartó munkájával felvértezve pedig megkapjuk azokat a mikrotápanyagokat és enzimeket, bizonyos fermentanyagokat amelyek teljessé teszik az anyagcserénket.

A természetes éhség a kapcsoló a zsírraktárak felhasználásához!

Ahhoz, hogy a testünk zsírraktárai természetesúton kiürüljenek, először a vércukorszintünket kell normalizálni. Ennek útja során – sajnos – éhesnek kell lennünk. Az éhség hullámokban tör ránk, és motivál arra, hogy gyorsan felszívódó cukrot tartalmazó ételeket fogyasszunk, mivel ezektől könnyebben és gyorsabban emelkedik meg a vércukorszint. Amennyiben ezt meg tudjuk állni, az éhség hulláma lecseng, a szervezet pedig megkezdi a glikogén és zsírraktárak kiürítését. Ez a folyamat először a glikogén és hozzá kötött víz csökkenésével, később pedig a testzsír felhasználásával zajlik.

Így tehát a hormonháztartást támogató koplalás, az időszakos böjt elkerülhetetlen az egészséges fogyás eléréséhez, immunrendszerünk megfelelő működésének fenntartása mellett. Nem változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett (például: „Manager táplálkozás” – amikor mindig csak bekapunk valamit napközben, este pedig ducira esszük magunkat) a mikrobiom egyensúlya felborul. Ebben az esetben a bélflóra fermentációja helytelenül kezd működni, megjelenhetnek erjedéses és rothadásos folyamatok, amelyek a létfontosságú mikrotápanyagok, hormonok és enzimek termelése helyett, egészségünkre káros anyagok keletkezését eredményezi. Például a rövid szénláncú zsírsavak nem jutnak be a szervezetbe, nem biztosítanak energiát, ennek következtében pedig felborul az evés és nem evés egyensúlya. Felléphet mikrotápanyag hiány, fokozódhat a hormontermelés, az éjszakai nassolás, a magas szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása. Megjelenhetnek falási ingerek, állandó édességhiány. Szélsőséges esetben pedig az történhet a bélrendszerünkben, mint az asztalon felejtett, mosatlan fehérjés shakerben.

A megoldás egy prebiotikus kapszula

A Toman Vital család legújabb tagja, a Biom Balance éppen az életmód- és étrendváltókat tudja támogatni. Ez egy úgynevezett prebiotikus kapszula, vagyis élelmet biztosít a bélfórában élő jó baktériumok számára. Ahogy magunkat, úgy mikrobiomunkat is új étrendre kell átállítani a céljaink elérése, és egészségünk megőrzése érdekében. A Biom Balance természetes fermentációval feltárt gyógynövényrostokat, kamillát, cickafarkot, csipkebogyóhúst, bodzavirágot, propoliszt, tölgykérget, fehér ürmöt, valamint hozzáadott almarostokat és C-vitamint tartalmaz. Egy jó diéta tökéletes kiegészítője lehet, mert segít abban, hogy a bélflóra alkalmazkodjon az étrendi rostokhoz, azokból képes legyen magas minőségű tápanyagokat előállítani a szervezetünk számára. Ez segít minket abban, hogy szervezetünk a lassan felszívódó szénhidrátokat részesítse előnyben, ami segíthet a cukorfogyasztást és az inzulin termelést fokozó élelmiszerek mérséklésében, elkerülésében. A rostfogyasztás segítheti a bélrendszer cukron élő káros lakóinak visszaszorítását is, így például hasznos lehet a Candida elleni küzdelemben is. Stressz, vizsga, kimerítő időszakok esetén szintén javasolt rendszeres szedése.

Ami pedig elengedhetetlen minden sikeres életmódváltáshoz: a mértéktartó vegyes, szezonális étrend, a rendszeres mozgás és a pihentető alvás. Vigyázzunk magunkra!

Forrás: Arterego

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 09.29.

Ma Mihály napja van.

Megvan a legjobb magyar kamionsofőr

Szombaton a drivingcamp Hungary zsámbéki vezetéstechnikai tanpályáján rendezték meg az ország legnagyobb kamionos közlekedésbiztonsági versenyét, immá...

  • 2021-09-29 00:01
Az önbizalom építése a sikeres nyelvtanulás egyik kulcsa

Ma már rendkívül sokféle nyelvtanfolyammal, tanítási módszerrel találkozhatunk. Miért törik bele mégis sokaknak a bicskája a nyelvtanulásba? Miért utá...

  • 2021-09-28 23:00
Tejtermékek bevezetése a hozzátáplálás időszakában

Ha a baba már többféle gyümölcsöt szívesen eszik, meg lehet kóstolni a tejtermékeket is. A jelenlegi ajánlás szerint már 6-7 hónapos kortól lehet adni...

  • 2021-09-28 22:03
230 éve született a legnagyobb magyar! Színarannyal bevont jubileumi érem készült az emlékére

A Széchenyi családdal együttműködésben, színarannyal bevont jubileumi érem került kibocsátásra a gyűjtök számára, a 230 évvel ezelőtt született Gróf S...

  • 2021-09-28 20:33
Ezért nem szabad megfeledkezni a mobil klímák karbantartásáról

A mobil klímákat nyáron sokat használjuk, nincs ez másképpen a légtisztítókkal sem, amelyekkel valamelyest enyhíthetők a pollenallergiások tünetei. „A...

  • 2021-09-28 19:03

hirdetés

Szigorúbb légszennyezettségi határértékeket javasol az Egészségügyi Világszervezet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissítette levegőminőségi iránymutatásait és a korábbiaknál is szigorúbb határértékek előírását javasolja a légs...

  • 2021-09-28 17:46
Vége lehet tavaszra a járványnak a német egészségügyi miniszter szerint

Kezdete után két évvel, 2022 tavaszán érhet véget Németországban a koronavírus-járvány a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerint.

  • 2021-09-28 16:22
Magyar fejlesztésű elektromos buszokat mutattak be

Részben magyar know-how-val és összeszereléssel készülő elektromos buszokat mutattak be Ráckevén. A Goldi Mobility Kft. magyar és szingapúri mérnökökk...

  • 2021-09-28 14:16
Lovas Rozinak vallott gyermekkori traumáiról a roma sportolónő

Mindig mosolyog a szeme, pedig gyötrelmes gyermekkor áll mögötte. A K1-es és többszörös kick-box bajnok Zsiga Melinda a legnagyobb pofonokat nem a rin...

  • 2021-09-28 13:01
Tippek őszi stresszoldásra: így szabaduljunk meg a feszültségtől az orvos szerint

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a mu...

  • 2021-09-28 11:46

Minden cikk

hirdetés

hirdetés