hirdetés

Partnereink

Dame és Sir: A celebvilág lovagjai (2. rész)

hirdetés

Dame és Sir: A celebvilág lovagjai (2. rész)

A lovaggá ütés eljárása a középkor óta változatlan, és nemtől független. A díjazott vállát az uralkodó érinti meg kardjával. A kitüntetettek száma – például a Nemzet Színészéhez hasonlóan – korlátozott.

Az elismerés rangjait nemcsak a tevékenység, hanem gyakran a jótékonykodás is meghatározza, odaítélésének pedig egyik fontos mércéje a kitüntetett lojalitása a brit birodalomhoz. A lovagok – hölgyek és urak – közül persze elsősorban a hírességeket ismerjük, pedig kivételesen értékes tevékenységükkel mások is kiérdemelték a jeles titulust.

hirdetés

A lovagi kitüntetésre egy tekintélyes testület tesz javaslatot, amit a mindenkori brit kormányfő tolmácsol az uralkodói háznak, amely az indítványt akár el is vetheti.

A rend létszáma 300 nagykeresztes lovagra – Sirre és Dame-re – korlátozódik, és a Brit Birodalom Rendje alacsonyabb rangú kitüntetettjeinek a száma is véges.

Anna Wintour

A Vogue rettegett főszerkesztője, Anna Wintour 2017-ben vette át Erzsébet királynőtől a DBE kitüntetést a divatban és az újságírásban kifejtett tevékenységéért, és ettől kezdve a Dame címet viselhette. Az uralkodó kínlódott, hogy feltűzze Wintour ruhakölteményére a brosst. A kitüntetett ekkor levette folyton viselt jellegzetes szemüvegét, hogy átvegye a kitüntetést. „Mindig csodálatos dolog díjat kapni, de ez a mostani azonban rendkívül különleges” – nyilatkozta a divatszakmát évtizedeken át vasszigorral irányító Wintour, akiről a rossznyelvek szerint Az ördög Pradát visel című könyv és film főhősét mintázták.

Mark Rylance

Mark Rylance viszonylag nemrég lett lovag – Cambridge hercege 2017 áprilisában adományozta neki a kitüntetést. Ugyanezen a ceremónián kapta meg Victoria Beckham is az OBE címet.

Twiggy Lawson

Twiggy Lawson, a hatvanas évek ikonikus, nádszálvékony szupermodellje jótékonykodásáért, valamint a divatért és a művészetekért tett szolgálataiért viselheti a Dame címet 2019 óta.

Michael Palin

Michael Palint 2019-ben ütötték lovaggá az utazás, a kultúra és a földrajztudomány terén elért eredményeiért. Sir Palinnek, a Monthy Pyton repülő cirkusza nevű komikus formáció alapító tagjának nem idegen a lovagi szerep, hiszen a Gyalog Galopp című komédiában már híressé vált Sir Galahadként, azon lovagok vezetőjeként, akik azt mondják: „Ni!”

Szerzőtársa, John Cleese korábban elutasította, hogy a Brit Birodalom Parancsnokává tagjává nevezzék ki, mert szerinte – igazi Monthy Pytonosként – az ilyesmi „hülyeség”.

Erdem Moralıoğlu

„A találékonyság példája. Határtalan derűlátása arról a független energiáról tanúskodik, amely nagy szerepet játszott abban, hogy London divathírneve újra erősödött, miután éveken át a sötét, jellegtelen amatőrség stiláris rutinjába ragadt” – írta Sarah Mower Erdem Moralıoğlu munkásságáról azok után, hogy a Kanadába török apáról és angol anyától született Erdem a Windsori kastélyban 2020-ban megkapta az OBE elismerést. Romantikus márkáját, a magáról elnevezett Erdemet szerte a világon imádja a divatszakma – beleértve Cambridge hercegnőjét is.

Bill Gates

Bill Gates – amerikaiként – 2005-ben jótékonykodásnak köszönhetően csak a tiszteletbeli lovagi címet nyerte el, vagyis nem használhatja a Sir címet, mivel nem a brit nemzetközösség állampolgára.

Thomas Moore

Száz éves korában halt meg a II. világháborús veterán, akit 2020 júliusában ütött lovaggá Erzsébet királynő. Thomas Moore Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb emberévé vált a járvány miatt bevezetett karantén-időszak alatt. Azt a kihívást vállalta, hogy megtesz száz kört a kertjében, az adományozóktól kapott összeget pedig felajánlja a brit egészségügynek. Eredetileg ezer font volt a célja; viszont csaknem 33 millió fontot kalapozott össze.

Mary Berry

Mary Berry, a népszerű műsorvezető és több szakácskönyv szerzője a konyhaművészet és a jótékonykodás terén kifejtett szolgálataiért kapta meg a Dame címet 2021-ben. „Az a célom, hogy átadjam azt a tudást, amit annyira szeretek, elvégre mindenkinek minden nap főznie kell. Legyen szó diákról vagy bárki másról, ennie kell, szóval miért ne tanulhatná meg jól csinálni, és élvezni” – mondta az uralkodói ceremónia után.

Lewis Hamilton

Lewis Hamiltont brit autóversenyzőnek már 2020-ban odaítélték a lovagi címet, a járvány miatt azonban Károly herceg csak 2021-ben ütötte lovaggá a motorsportért tett szolgálataiért. Sir Jack Brabham, Sir Stirling Moss és Sir Jackie Stewart után Hamilton a negyedik F1-es pilóta, akit lovaggá ütöttek, de az első, akit még a versenyzés közben tiszteltek meg az elismeréssel.

 

Nem kértek az elismerésből

Nem John Cleese volt az egyetlen, aki az elismerést „hülyeségnek” nevezte, és visszautasította.

Alfred Hitchcock, a feszültség mestere azért utasította el a parancsnoki CBE kitüntetést, mert úgy érezte, hogy az nem ismeri el megfelelően a brit kultúrához való hozzájárulását. Négy hónappal halála előtt végül megelégedett a lovagi parancsnok címmel.

Roald Dahl, a Walesben született norvég író kevesellte az OBE elismerést, ami után őt nem illethette meg a Sir, feleségét pedig a Lady cím. Hoppon maradt.

„Felség, visszaadom a kitüntetést tiltakozásul az ellen, hogy Nagy-Britannia részt vesz a Nigéria-Biafra ügyben, és mert támogatjuk Amerikát Vietnamban” – ezt írta John Lennon Erzsébet királynőnek 1969-ben, amikor visszaküldte a Beatles ragjaként kiérdemelt MBE elismerést. Így népszerűsítette békekampányát.

A Beatles másik tagja, George Harrison hiúságból azért utasította vissza a címet 1999-ben, mert Paul McCartney nála korábban kapta meg.

Philip Larkin, a népszerű író azért nem fogadta a kitüntetést, mert munkásságához mérten rangon alulinak tartotta.

Rajtuk kívül Doris Lessing író, Vanessa Redgrave színésznő, Nancy Banks-Smith televíziós kritikus és Nigella Lawson sztárséf is visszautasította az elismerést.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Párkapcsolat

Névnap 04.18.

Ma Andrea, Ilma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés