hirdetés

Partnereink

Dame és Sir: A celebvilág lovagjai (3. rész)

hirdetés

Dame és Sir: A celebvilág lovagjai (3. rész)

A lovagi cím a középkorból származik, akárcsak a lovaggá ütés módja – az uralkodó kardjának érintésével. A kitüntetett férfiak a Sir, a nők a Dame cím jogosultjai. A lovagi kitüntetést bármilyen tevékenységben elért kivételes teljesítményért adják.

A CBE (Commander of the Order of the British Empire) a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka rövidítése. Az OBE (Officer of the Order of the British Empire) a birodalmi rend tisztje, az MBE pedig tagja (Member of the Order of the British Empire). Ez utóbbi kitüntetést kapta például Ed Sheeran 2017-ben, Károly hercegtől kapta meg.

hirdetés

Az elismeréseket V. György király alapította éppen száz évvel korábban, 1917-ben. A kitüntetéseket 1993-ban eltörölték, majd David Cameron miniszterelnök javaslatára újra díjazták elsősorban a brit alattvalókat, míg a külföldiek – köztük magyarok – tiszteletbeli címet kaptak.

Korábban már feltüntettük azokat akik megkapták, valamint akik visszautasították ezt a címet. Most azokat mutatjuk be, akiktől megvonták elismerést méltatlan viselkedésük vagy botrányaik miatt:

 • George Castledine professzort azzal vádolták, hogy virággal kedveskedett egy 83 éves özvegy betegének, és Walesbe vitte kirándulni. Castledine egy 2014-es meghallgatáson elismerte, hogy nem tartotta be a szakmai határokat a beteggel szemben, bár tagadta, hogy szexuális vagy anyagi indíttatásból tette volna. Egy évvel később mégis visszavonták és érvénytelenítették lovagi címét.
 • Fred Goodwin, a Royal Bank of Scotland főnöke felügyelte a 2008-a bankválság idején a holland rivális, az ABN Amro felvásárlását. Emiatt az RBS szinte csődbe jutott. A kormánynak 45 milliárd fontot kellett áldoznia megmentésére az adófizetők pénzéből. Végül 2012 januárjában megfosztották lovagi címétől.
 • Hasonló okokból fosztották meg a szintén James Crosbyt címétől. Az általa vezetett bank megmentése az adófizetők 20,5 milliárd fontjába került. Crosby azt mondta, hogy „mélységesen sajnálja” a történteket, és 2013 júniusában kérte lovaggá ütésének visszavonását. Mindhiába.
 • Jean Else, egy manchesteri iskola igazgatója oktatási tevékenységéért 2001-ben kapta meg a Dame címet, 2009-ben azonban kiderült, hogy ikertestvérét irodai asszisztensből igazgatóhelyettessé léptette elő. A nőt eltiltották az iskola vezetésétől, 2011-ben pedig visszavonták titulusát. A történelemben először fordult elő, hogy egy nő elveszítette a lovagi címet.
 • Alan Daviest, egy másik volt igazgatót az után fosztottak meg kitüntetésétől, hogy beismerte: hamis könyvelést vezetett.
 • Anthony Blunttól, az MI6 ügynökétől 1979-ben azok után vették el lovagi címét, hogy kiderült: hazaáruló volt, és a Szovjetuniónak kémkedett.
 • A diktátorokat is megfosztottak címeiktől. Benito Mussolini olasz fasiszta vezetőt 1940-ben, Nicolae Ceaușescu román zsarnokot 1989-ben, Robert Mugabe zimbabwei elnököt pedig 2008-ban fosztották tiszteletbeli lovagi titulusától.

A magyarok tiszteletbeli kitüntetése

A Budapesten született, de az Egyesült Államokban letelepedett Doráti Antal karmester – Kodály Zoltán, Weiner Leó és Bartók Béla tanítványa – 1983-ban érdemelte ki a tiszteletbeli lovagrendi kitüntetést.

Rajta kívül az Osztrák-Magyar monarchia több előkelősége is tiszteletbeli kitüntetést kapott. Ferenc József császárét azonban az I. világháború kitörése után lefokozták, majd 1915-ben végleg visszavonták.

Járai Zsigmond pénzügyminiszter 1999-ben kapta meg a Lovagi Nagykeresztet, Mádl Ferenc köztársasági elnököt pedig 2002-ben tüntették ki a tekintélyes Szent Mihály és Szent György Érdemrenddel.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Párkapcsolat

Névnap 07.04.

Ma Ulrik napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

 • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

 • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

 • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

 • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

 • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

 • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

 • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

 • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

 • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

 • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés