A májunkra jobban kell ügyeljünk, mint gondolnánk!
hirdetés

A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért, keményítőt tárol, hogy szervezetünk megterhelés esetén a szükséges energiákat biztosítani tudja.
A kedvezőtlen körülményeket sokáig jól tűri, végleges károsodása azonban végzetes lehet, akár halált is okozhat. Az epe és a máj szoros anatómiai egységet alkot szervezetünkben. A máj a felhas jobb oldali részén helyezkedik el, ennek alsó felszínén található az epehólyag.
hirdetés
A májkaputól a patkóbél felé húzódik a fő epevezeték. A szoros kapcsolat ellenére nem sok hasonlóságot találunk a két szerv között, bár bizonyos testi működésekben mindkettő egyaránt részt vesz.
A vér a májba két helyről érkezik: a belekből és a szívből. A bélfalat sok vékony ér, kapilláris hálózza be – ezen keresztül szívódnak fel a bevitt tápanyag alkotóelemei. Ezek a portális vénába, vagyis a májkapu-gyűjtőérbe ömlenek, ezen keresztül jut a vér a májba. Ezután átáramlik azon a szivacsos, apró csatornák alkotta hálózaton, amely a máj belsejében található. Ez alatt az út alatt átalakulnak a megemésztett tápanyagok és a káros anyagok. A szív felől a májartérián keresztül érkezik a májba a vér, ez szállítja az oxigént, amely a májszövetet működésben tartja. Található még benne – egyebek mellett – koleszterin, ennek feldolgozására szintén a májban kerül sor. A két helyről érkező vér ezután összekeveredik, és a májvénán átáramolva visszajut a szívbe.
Napi kis mennyiségű alkohol is veszélyes lehet
Férfiaknál 40 g/nap, nőknél viszont már 20 g/nap mennyiségű alkohol tartós fogyasztása is májkárosodáshoz vezet! Az alkoholos májkárosodás a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. Az összes májbetegség kb. felének hátterében alkoholfogyasztás áll.
Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a prognózis is. A májban a vérből kiszűrődnek a baktériumok és az olyan idegen anyagok, melyek a bélből szívódtak fel. Emellett a máj tovább bontja a bélből felszívódott tápanyagot, hogy a szervezet még azt is hasznosítani tudja. A szükséges anyagcsere-folyamatok rendkívül nagy sebességgel történnek a májban, és a szerv gyorsan visszajuttatja a tápanyagokban gazdag vért a nagyvérkörbe. A testünkben megtalálható koleszterin majdnem felét a máj állítja elő, csak a fennmaradót visszük be az elfogyasztott táplálékkal. A máj termelte koleszterin nagyon fontos, az epe előállításához nélkülözhetetlen, 80 százaléka ennek megtermelése közben fel is használódik. A májban kiválasztott epe az epehólyagban kerül raktározásra, és egészen addig itt is van, amíg a szervezet az emésztéshez fel nem használja.
A koleszterin termelése mellett a máj a megemésztett ételekből kiválasztott anyagok átalakításáért felelős, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat készít belőlük. A májban keményítő, pontosan glikogén is raktározódik: amikor a szervezetnek szüksége van rá, mert fokozott fizikai vagy agyi megterhelés éri, szőlőcukorként, azaz glükózként kerül a véráramba, és megemeli a vércukorszintet.
A máj egészségének megelőzésére érdemes gyógyteákat fogyasztani, amik a májban felgyülemlett toxikus anyagoktól is megszabadítják a szervezetet. Ez mind a nőkre, mind a férfiakra érvényes, így kedvesünket is rávehetjük arra, hogy egészségmegőrzés szempontjából hetente-kéthetente igyon meg egy csésze májtisztító teát.
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek







