hirdetés

Partnereink

10 ok, hogy miért tartsunk magunknál műkönnyet

hirdetés

10 ok, hogy miért tartsunk magunknál műkönnyet

Ajakápoló, kézkrém, púder, kézfertőtlenítő. A legtöbb női táskában ott lapulnak ezek a kenceficék, mert mindig jó, ha kéznél vannak... Arra azonban talán kevesebben figyelünk, hogy nem csak a kirepedezett ajaknak és kezeknek jön jól napközben a gyorssegély, olykor a szemünk is frissítésre vágyik. Nem árt tehát, ha a táskában mindig megbújik egy műkönny is.

Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa felhívja a figyelmet, hogy nagyon sokféle műkönny létezik, érdemes utána nézni - akár szemész szakorvossal is konzultálni -, hogy melyik összetételű a nekünk megfelelő. A műkönnyek egy csoportjának célja, hogy a szem felszínét nedvesítse, hidratálja, csak úgy, mint a testápoló teszi a kiszáradt bőrrel, más műkönnyek az olajos fázis pótlását végzik. A tartósítószer-mentes készítmények használata különösen ajánlott, ha naponta többször, rendszeresen cseppentünk a szemünkbe.

hirdetés

Összegyűjtöttünk tíz olyan élethelyzetet, amikor jól jön, ha a táskánkban műkönny is lapul.

1- Kontaktlencse „baleset" esetén

Minden kontaktlencse viselővel előfordult már, hogy hosszantartó lencseviselést követően szúrást érzett, kényelmetlenné vált a kontaktlencse. Ha kéznél van a műkönny, akkor néhány cseppel elhárítható a kellemetlen érzés, amit legtöbbször a szemszárazság, vagy a kontaktlencse felszínére került apró szennyeződés okoz.

2- Esti vezetés előtt

Egy hosszúra nyúlt munkanap végén nem csupán szellemileg fáradunk el. A szemünk is megérzi az egész napos terhelést, főleg, ha a munkavégzés monitor előtt történt, hiszen ilyenkor lényegesen kevesebbet pislogunk. Mielőtt hazaindulnánk és autóba ülnénk, érdemes egy kis műkönnyel felfrissíteni a szemet. Ha a szemfelszín megfelelően hidratált, akkor élesebbnek érezzük a látásunkat, ami éjszakai vezetésnél különösen fontos lehet.

3- Ha por vagy homok kerül a szembe

Túrázás és játszótéri homokvárépítés közben is kerülhet por vagy homok a szembe, ami műkönnyel hatékonyan és gyorsan eltávolítható. Nem gond, ha nem áll rendelkezésre csapvíz a közelben.

4- Sminkelés, sminklemosás közben

A hölgyek többségével biztosan megesett már, hogy a reggeli gyors sminkkészítés közben szemhéjpúder került a szembe. Ezt műkönny segítségével - a smink elmaszatolása nélkül - kényelmesen el lehet távolítani.

A sminklemosás során is kenődhet festék a szemfelszínre. Talán minden hölgy ébredt már úgy, hogy az előző napi smink maradéka fekete pontként gyűlt össze a szemzugban. A műkönny ebben az esetben is bevethető. A sminklemosó használata után érdemes a szemfelszínt egy csepp műkönnyel letisztítani. Ez kíméletesebb és hatékonyabb megoldás, mint vízzel öblögetni.

5- Hormonváltozás miatt

A várandósság és a változókor során végbemenő hormonális változások következtében gyakran alakul ki könnyhiány. Ebben az időszakban is bátran alkalmazható a műkönny, kismamák is nyugodtan használhatják, nincs magzatot veszélyeztető mellékhatása.

6- Diéta alatt

Amikor valaki diétázik, előfordul, hogy nem figyel az A-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére. Az A-vitamin hiány ronthatja a könnyfilm minőségét, vagyis szemszárazságot okozhat. A rendszeres műkönny használat ebben az esetben is hasznos lehet.

7- Film maraton közben

Az esti kijárási tilalom bevezetésével egyre többen választjuk esti programként, hogy sorozatokat nézünk. Nem egy részt és nem is kettőt. Egyesek az egész éjszakát képesek a tévé vagy a laptop előtt tölteni. Ez azonban nagyon megterheli a szemet. A képernyő folyamatos bámulása a pislogás csökkenéséhez, és így szemszárazsághoz vezethet, ami műkönnyel gyorsan orvosolható.

8- Gyógyszerek okozta szemszárazság kezelésére

Bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok) mellékhatásaként szemszárazság alakulhat ki. Ebben az esetben szintén a műkönny használata ajánlott.

9- Úszás után

Az uszodák sajnos még mindig nem nyithatnak ki, ezért az úszást is sokunknak nélkülözni kell. Arra az időre, amikor majd újra belevethetjük magunkat a vízi sportokba, érdemes szem előtt tartani, hogy a klóros víz után is felüdülést jelent a szemnek, ha műkönnyel frissítjük fel.

10- Buli közben

Az esti mulatozás szintén vágyálom marad még egy ideig, a buli kellékek listájára azonban már most fel lehet írni a műkönnyet is. A villódzó fények és füst hatására fáradt, vörös szemet egy-két csepp műkönny gyorsan ismét party képessé teheti. A kis flakon pedig akár a zsebbe vagy a retikülbe is elfér.

+1 - Szemműtét utáni regenerálódás

"A műkönny a szemműtétek (pl.: lézeres látásjavítás, látásjavító szemlencse műtét, szürkehályog műtét) után is jó szolgálatot tehet, hiszen enyhíti a gyógyulás során alkalmazott szteroidos szemcseppek szárító hatását és segít nedvesen tartani a szemfelszínt, amíg a beavatkozás során sérülő, könnytermelést irányító idegek regenerálódnak" - mondja a doktornő.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom

Kép: Budai Szemészeti Központ

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 05.18.

Ma Erik, Alexandra napja van.

Budapest is bekerült a Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox világturné programjába

Az újranyitást követően elsők között jelentette be, hogy Budapesten ad koncertet a Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox csapata. A világhírű zenészek vá...

  • 2021-05-18 18:21
Ikonikus fogások egy eldugott budai kertben

A MoszkvaTéЯ nem mindennapi helyszínen nyitotta meg az idei szezont, a bisztró ikonikus fogásait májusban a Moné Gardenben találhatják meg átmenetileg...

  • 2021-05-18 16:26
Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak

Eredményesen zárult az Országos Állatvédőrség Alapítvány és a SPAR Magyarország szervezésében megvalósult kétnapos állateledelgyűjtő akció. 2021. máju...

  • 2021-05-18 15:05
Tárkonyos halgombócleves

Gazdag, tartalmas leves, ami egy-két szelet kenyérrel fogysztva akár főétel nélkül is tümi a pocakot.

  • 2021-05-18 12:55
Ciklon söpör végig Indián

Ciklon söpör végig India délnyugati részénél, az Arab-tengeren. A 140 kilométer per órás sebességet is elérő szél heves esőzéseket és áradásokat okoz....

  • 2021-05-18 10:34

hirdetés

50 év korkülönbség: unokáival együtt nyitott kisboltot a vállalkozó nagymama

Ritka jelenség a mai világban, hogy a különböző generációk igazán jól megértsék egymást. Még a családi vállalkozásoknál sem jellemző, hogy a rokonok 5...

  • 2021-05-18 09:15
Nemcsak nyáron van kullancsszezon, hanem egész évben

Nemcsak nyáron van kullancsszezon, hanem egész évben Nem szabad krémezni, nyomkodni, csavargatni, csak óvatosan meg kell fogni és egy határozott mozdu...

  • 2021-05-18 07:35
A Szűz holnapja nagy hangsúlyt kap! Érdemes felkészülni

Úgy érezheti, hogy emberi kapcsolatai nehéz helyzetben vannak. Ne aggódjon, mert a felhők hamarosan elvonulnak. Lehet, hogy kemény munkát igényel, ezé...

  • 2021-05-17 22:41
Akciós héttel nyit a Lupa

Május 19-től újra megnyitja kapuit, és egy héten át ingyenes belépési lehetőséggel kedveskedik a látogatónak a karibi hangulatot idéző, Európában is e...

  • 2021-05-17 20:18
Nagycsaládosok fürdőszobáit segítik felújítani egy most induló pályázattal

Közös pályázatot írt ki a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a RAVAK Hungary Kft.: a fürdőszoba-felszereléseket gyártó vállalat kádakat ajánl...

  • 2021-05-17 16:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés